14 Δεκ 2009

Γ.Παπανδρέου από Ζάππειο: «Το σύνθημα ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε πιο επίκαιρο από ποτέ»

Με τη φράση «το σύνθημα ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», ξεκίνησε ο Γ.Παπανδρέου τις εξαγγελίες του για την οικονομία από το Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κρίση είναι μία ευκαιρία για μία πολύ πιο διαφορετική Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τη διαχείριση του εθνικού πλούτου από την προηγούμενη Κυβέρνηση «εγκληματική». Η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η ανομία είναι τα κυριότερα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, σύμφωνα με το Γ.Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι θα συγκρουστεί με αντιλήψεις και ομάδες που...εξασφάλιζαν προνόμια. «Στοχεύουμε στην Ελλάδα των αξιών για να διαμορφώσουμε κράτος δικαίου, με αρχές διαφάνειας, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, διαβούλευσης, επίλυσης των προβλημάτων».
«Προχθές πιστεύω ότι έπεισα τους εταίρους μας στην Ε.Ε, δείξαμε τη βούληση ότι μπορούμε να αλλάξουμε», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χρησιμοποίησε για τον εαυτό του τη λέξη «πατριώτης», ενώ υπήρχε διάχυτος και ένας δραματικός τόνος όταν καλούσε σε αποδοχή των θέσεων του όλους τους φορείς της κοινωνίας: «να δώσουμε τα χέρια να πάμε όλοι μπροστά», λέγοντας χαρακτηριστικά «όλοι θα ξεβολευτούμε… ήρθαμε να καταργήσουμε προνόμια για να δώσουμε προνόμια σε όλους», ενώ έκανε λόγο για αλλαγή του παραγωγικού – αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
Ο Γ.Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση Ταμείου Αναχρηματοδότησης μέσα στο α’τρίμηνο του 2010 για βιώσιμα επιχειρησιακά σχέδια, το άνοιγμα του διαλόγου για τα κλειστά επαγγέλματα, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους, ενώ όπως είπε θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, με τους μετανάστες να συμμετέχουν με την καταβολή εισφορών. Αυστηρή σύσταση απηύθυνε και στους εργοδότες, για τους οποίους εξήγγειλε κυρώσεις και μέτρα για αυτούς που απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς εργάτες. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το έλλειμα το 2013 θα πέσει στο 3%, ενώ στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι η περιστολή των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων (πρόσληψη ενός για κάθε πέντε που θα φεύγουν), η μείωση στο 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, η μείωση των μελών των Δ.Σ των ΔΕΚΟ, οι συγχωνεύσεις οργανισμών υπουργείων, η σύσταση ειδικού σώματος για το οικονομικό έγκλημα που θα υπάγεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
(newsblog)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη