10 Δεκ 2009

Η απύθμενη υποκρισία της “Νέας Διακυβέρνησης” με τις υπεράκτιες “εξωχώριες” Off-shore.

Την πρώτη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Διαφάνεια χθες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σήμερα. Διαβάστε λοιπόν την παράγραφο που αναφέρεται στις περιβόητες Off-Shore:
4. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Βουλής την ποινή της έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των βουλευτών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των αυτοδιοικήσεων α΄και β΄βαθμού. Σήμερα η συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Σοβαρά, αυτό είναι το μέτρο της πάταξης; Με μία απλή ανάγνωση και τις πενιχρές μας γνώσεις έχουμε ορισμένες απορίες:
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των προσώπων σε Κυπριακές εταιρείες (LTD) που θεωρούνται νόμιμες και Ευρωπαϊκές. Άρα λοιπόν, κάποιος που έχει αποκτήσει π.χ. ένα σκάφος το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει, ένα πανάκριβο Φερέτι για παράδειγμα, θα μπορούσε να αγοράσει ή να ιδρύσει μία Κυπριακή LTD και να αγοράσει η Κυπριακή το σκάφος στο όνομα της.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος που έχει πάρει μίζες από τη Siemens, να έχει το 100% των μετοχών μίας Κυπριακής Εταιρείας έχοντας (με την κλασική μέθοδο) κάποιον δικηγόρο ως εκπρόσωπο ώστε να μην εμφανίζεται πουθενά. Παίρνει λοιπόν το Φερέτι η Κυπριακή εταιρεία και ο επίορκος πολιτικός κάνει κρουαζιέρα και πολυήμερες διακοπές στην Αντίπαρο π.χ.
Τι έχουμε λοιπόν; Ένα σκάφος που ανήκει σε Κυπριακή, νομιμότατη εταιρεία, έχει αγοραστεί με μίζες που δόθηκαν ως αντίτιμο για παράβαση καθήκοντος και ο πολιτικός άνδρας απολαμβάνει τους κόπους του χωρίς να δηλώσει τίποτα πουθενά και κανένας να μη μπορεί να τον αγγίξει.
Γιατί λοιπόν να μπλέξει ο επίορκος με Σεϋχελλέζικες Off-shore ή να τρέχει στα Κέυμαν αφού μπορεί να τα κάνει όλα με ένα τηλέφωνο από το υπουργικό ή πολιτικό του γραφείο; Ή μήπως υπάρχει ποτέ περίπτωση να απειληθεί κάποιος που ήδη συμμετέχει σε off-shore από τα νέα μέτρα; Εδώ μιλάμε ότι πέραν της μίζας, κάποιος που έχει τέτοια υπεράκτια εταιρεία, φοροδιαφεύγει συστηματικά οπότε ήδη οι προβλεπόμενες ποινές είναι πολύ αυστηρότερες από τις κωμικές εξαγγελίες της έκπτωσης και της φυλάκισης του 1 έτους!
Για να τελειώνουμε με την φαρσοκωμωδία της διαφάνειας, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να βρεθούν τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος: Έλεγχος στις συμφωνίες και δίωξη των εμπλεκομένων.
Η Cosco για παράδειγμα ή η Hutchison ήταν επωφελείς για το Ελληνικό δημόσιο.
Η Siemens από την άλλη ΔΕΝ ήταν όπως και αποδείχτηκε. Έχουμε λοιπόν Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου »
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη