12 Ιαν 2010

Στο "κόκκινο" η οικονομία, ακριβός ο 1ος δανεισμός του '10, στο -5% το χρηματιστήριο

Με ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων, 26 και 52 εβδομάδων, για την άντληση 1 δισ. έξι εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο για τα γραμμάτια 52 εβδομάδων έφθασε στο 2,2%, από 0,91%, με το οποίο είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία δημοπρασία τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το επιτόκιο για τα εξάμηνης διάρκειας «σκαρφάλωσε» στο 1,37%, από 0,59% στις 13 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, νέο άλμα έκαναν σήμερα τα σπρεντ. Στο δεκαετές ομόλογο η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό ήταν χθες στις 219 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα ξεπέρασε τις 240 για να ισορροπήσει τελικά λίγο χαμηλότερα.

Καταλύτης για τη νέα διεύρυνση στο σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ήταν η έκθεση της Eurostat η οποία αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η Επιτροπή σχεδιάζει νομικά μέτρα κατά της Ελλάδας για τη μη παροχή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για το έλλειμμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Ελλάδα δεν ευθυγραμμίστηκε με την υποχρέωσή της βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, να παρέχει έγκαιρα και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία».

Σε βασικό τους άρθρο οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» συγκρίνουν την περίπτωση της Ελλάδας με την οικονομική κατάσταση της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ενώ ο αρθρογράφος της εφημερίδας προεξοφλεί την έξοδο της χώρας απο την ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, απέδωσε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συμπτώματα χρόνιων προβλημάτων και επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό του ελλείμματος της αξιοπιστίας.

Από την πλευρά του ο κ. Ρομπέι επισήμανε την ανάγκη ενός επείγοντος πακέτου μεταρρυθμίσεων και ζήτησε την παγίωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, με συγκεκριμένα αξιόπιστα μέτρα, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη κατάσταση.

Αύριο (Τετάρτη), σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα.

skai.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη