18 Ιαν 2010

Σε χαμηλά οκτώ μηνών το ΧΑ - Πτώση 10% σε έξι μόλις ημέρες!


Εγκλωβισμένο στην τεράστια ανησυχία και ανασφάλεια που προκαλεί ο οικονομικός Γολγοθάς που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα ώστε να βγει από την τρομερά δυσχερή δημοσιοοικονομική θέση, παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο. Η συνεχιζόμενη διεθνή δυσπιστία ως προς... την αποτελεσματικότητα αλλά και την αποφασιστικότητα των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, καθρεφτίζεται εντελώς ξεκάθαρα τόσο στις επενδυτικές κινήσεις των ξένων διαχειριστών, όσο και στα πολύ αρνητικά δημοσιεύματα.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων όχι μόνο συνεχίζεται αλλά πλέον είναι σαφές ότι έχουν πέσει εντελώς τα προσχήματα, καθώς η διεθνής κοινότητα ανακαλύπτει τους ορατότατους κινδύνους μιας πιθανής χρεοκοπίας της χώρας. Και μπορεί σε εγχώριο επίπεδο να γίνεται προσπάθεια για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση – προσαρμογή στις δύσκολες ημέρες που φαίνεται να ακολουθούν, στο εξωτερικό όμως φαίνεται πως υπάρχει τάση «ψυχρής» καταγραφής της δραματικής κατάστασης.

Μέσα σε τέτοιο καθεστώς, είναι σαφές ότι έχουν ακυρωθεί εντελώς τα όποια τεχνοκρατικά δεδομένα προσέγγισης των μετοχών του ΧΑ, καθώς η αρνητική ψυχολογία και η ανησυχία κηδεμονεύουν με απόλυτο τρόπο τις κινήσεις. Οι τιμές σε τράπεζες και blue chips έχουν κατακρημνιστεί έναντι των πρόσφατων δεδομένων, όμως ελάχιστα χαρτοφυλάκια προβαίνουν σε αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες σε ποσοστό άνω του 10% μόλις στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε έξι σερί πτωτικές ημέρες με συνολική ζημιά κοντά στο 16%. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.090,29 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,53%, χάνοντας τα επίπεδα των 2.100 μονάδων για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, που σημαίνει ότι κατρακύλησε σε χαμηλό οκτώ μηνών!

Παράλληλα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 207 εκατ. ευρώ, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι τιμές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι όσων ίσχυαν ελάχιστες εβδομάδες πριν.

Σε ότι αφορά τους δείκτες κεφαλαιοποίησης, υπήρξε σχετικά ομοιογενής πτωτική εικόνα, που σημαίνει ότι οι απώλειες άγγιξαν σχεδόν όλο το ταμπλό. Αναλυτικότερα, ο FTSE 20 απώλεσε το 2,69% της αξίας του, Liquid είχε πτώση 2,72%, o Mid 40 βρέθηκε στην κορυφή των απωλειών χάνοντας 2,93%, ενώ ο Small Cap 80 είχε πτώση 2,34%.

Στο FTSE 20 προσπάθεια στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης βγήκε από τις Εθνική, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή της πρώτης όμως να μην καταφέρνει στο φινάλε να κρατήσει τα κέρδη της, κλείνοντας με οριακές απώλειες 0,06%. Αντιθέτως, κέρδη 1,54% και 0,85% είχαν οι ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, στην κορυφή των απωλειών με απώλειες 7,91% και 7,74% βρέθηκαν οι Τιτάνας και Alpha Bank αντίστοιχα, ενώ ισχυρή ήταν η πτώση σε τίτλους όπως MIG (-5,35%), Τράπεζα Κύπρου (-5,15%), Τράπεζα Πειραιώς (-4,53%) και Eurobank (-4,08%).

Ισχυρότατες ήταν οι απώλειες και στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο 40άρη μόνο η Folli Follie έκλεισε σε οριακά θετικό έδαφος! Αντιθέτως, στην κορυφή της πτώσης ήταν μετοχές όπως J&P Άβαξ (-7,57%), Ελβάλ (-8,64%), Sprider Stores (-7,41%), Proton Bank (-5,65%), ΔΟΛ (-5,73%), ANEK (-4,92%), Βωβός (-4,96%) Frigoglass (-4%), Μινωικές Γραμμές (-4,39%), Υγεία (-4,88%) και Χαλκόρ (-5,26%). Στο σύνολο της αγοράς μόλις 34 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 172 με απώλειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι άνω των 40 μετοχών είχαν πτώση από 5% έως και 14,29%.

isotimia newsletter
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη