11 Ιαν 2010

300.000 το αφορολόγητο, από τα ενημερωμένα ΝΕΑ

Θα έχετε παρατηρήσει ασφαλώς την τεράστια υποστήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση το "συγκρότημα" του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, σε αντίθεση με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ π.χ. που "τα τσούγκρισε" άσχημα με το ΠΑΣΟΚ και επιτίθεται ανελέητα σε στελέχη του. Έτσι, βλέπουμε διαρροές πληροφοριών από κυβερνητικούς προς τις εφημερίδες του ΔΟΛ, οι οποίες εμφανίζονται να έχουν έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, σε αντίθεση με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, που έχασε την πρώτη θέση στις κυκλοφορίες και πέρασε τρίτο.
Εμείς θα απολαμβάνουμε το θέαμα της σύγκρουσης των εργολάβων και ΄θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης, να φύγει αλώβητη από τα διασταυρούμενα πυρά
Αφορολόγητο όριο έως 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αγορά α΄ κατοικίας. Το σχέδιο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αντικειμενική αξία της κατοικίας:

Με βάση το σημερινό καθεστώς, αυτό σχετίζεται μόνο με την επιφάνεια του ακινήτου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις στη φορολογία ακινήτων.

Σήμερα, από τον φόρο μεταβίβασης (11%) απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν α΄ κατοικία επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Δηλαδή αφορολόγητος είναι κάποιος που αγοράζει α΄ κατοικία 150 τ.μ. σε ένα ακριβό προάστιο της Αττικής (Εκάλη, Γλυφάδα) με αντικειμενική αξία 680.500

ευρώ, όπως επίσης κάποιος που αποκτά α΄ κατοικία ίδιας επιφάνειας στη Δραπετσώνα ή το Περιστέρι, αντικειμενικής αξίας 195.000

ευρώ.

Αυτό, όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ανισότητας που συνεπάγεται για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα και διαμένουν σε φθηνά ακίνητα, έχει ως αποτέλεσμα και το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης. Γι΄ αυτό και το καθεστώς αυτό πρόκειται να αλλάξει στον νέο φορολογικό νόμο που θα ισχύει τους επόμενους μήνες. Έτσι, εξετάζεται για αγορές ακινήτων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και πάνω να επιβάλλεται φόρος με βάση τους φορολογικούς συντελεστές που θα αποφασιστούν (σήμερα ισχύει το 11%), έναντι μηδενικού φόρου που ισχύει τώρα για όλες τις κατοικίες κάτω των 200 τ.μ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για το παραπάνω παράδειγμα; Ότι με αφορολόγητο όριο τα 300.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θα είναι 11% για την επιπλέον αξία του ακινήτου, ο αγοραστής του σπιτιού στην Εκάλη θα πληρώσει φόρο 41.855 ευρώ, ενώ εκείνος που θα αγοράσει σπίτι στο Περιστέρι δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τα 300.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου καλύπτουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό όσων αγοράζουν σπίτι για α΄ κατοικία. Με βάση τα στοιχεία όσων υπέβαλαν ΕΤΑΚ και τα οποία επικαλέστηκε την Παρασκευή σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου, ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ εμφανίζει περίπου μόνο το 2% των Ελλήνων.

Στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο για γονικές
Αλλαγές έρχονται και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών. Αυτές προαναγγέλθηκαν την περασμένη Πέμπτη με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή με την οποία επιβάλλεται αναδρομικός φόρος στις γονικές παροχές με βάση το καθεστώς που θα ισχύσει με το νέο φορολογικό. Η απόφαση αυτή, εκτός από σύγχυση σε χιλιάδες φορολογουμένους, προκαλεί και μεγάλες αντιδράσεις. Η σχετική τροπολογία θα συζητηθεί στη Βουλή την Τρίτη, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ από τα μόλις 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. Το ίδιο σενάριο προβλέπει η νέα κλίμακα να αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%. Σήμερα, για πάνω από 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας, γεγονός που θεωρήθηκε δώρο προς τους έχοντες μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία. Το μέτρο που καθιερώθηκε επί Ν.Δ., όπως επίσης συνέβη και με το αφορολόγητο για αγορές ακινήτων μέχρι 200 τ.μ. ανεξαρτήτως αξίας, είχε συναντήσει τα σφοδρά πυρά της σημερινής κυβέρνησης όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ποιους θα ωφελήσει το νέο καθεστώς
Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 1.050 ευρώ. Εκτιμάται ότι με τα νέα μέτρα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές αξίας περίπου έως 300.000

ευρώ θα καταβάλλεται λιγότερος φόρος από ό,τι σήμερα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το πώς θα καθοριστούν ακριβώς τα κλιμάκια και οι συντελεστές που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φόρου πάνω από το αφορολόγητο όριο.

Βέβαια τα οφέλη και οι επιβαρύνσεις τόσο στην αγορά α΄ κατοικίας όσο και στις γονικές παροχές θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Ανάλογα με την αύξηση των τιμών, η οποία ουσιαστικά έχει προαναγγελθεί, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για όσους σήμερα βρίσκονται λίγο κάτω από τα όρια του αφορολόγητου που πρόκειται να ισχύσει, καθώς έτσι θα το υπερβούν και θα κληθούν να καταβάλουν φόρο.


ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΦΟΡΟ
έχει σήμερα όποιος αγοράζει ακριβό σπίτι στην Εκάλη και όποιος αγοράζει ίδια τετραγωνικά στο Περιστέρι


Αντιδρούν στην αναδρομικότητα

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που προβλέπει αναδρομική καταβολή του φόρου σε γονικές παροχές έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την περασμένη Πέμπτη, με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τους συμβολαιογράφους να θέτουν ακόμη και θέμα αντισυνταγματικότητας της αναδρομικότητάς της.

Ένα ερώτημα που διατυπώνεται είναι με ποια ακριβώς αξία θα υπολογιστεί ο φόρος, αν η αύξηση των αντικειμενικών αξιών γίνει πριν από την 1η Μαΐου, μετά την οποία θα γίνεται και ο οριστικός υπολογισμός του φόρου, σύμφωνα με την τροπολογία. Αν και απάντηση επισήμως δεν έχει δοθεί, το πιθανότερο είναι πως για τη φορολόγηση των γονικών παροχών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα θα ισχύσουν οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ και όχι οι νέες.



Εξετάσεις και από το ΔΝΤ

ΜΕΤΑ την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φτάνει στην Αθήνα την Τετάρτη και η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει και αυτή το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η επίσκεψη, τυπικά, γίνεται για να συμβουλεύσει το ΔΝΤ την κυβέρνηση σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει και σχετικά με τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού. Όμως, δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, οι «τεχνικές» συμβουλές θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθούν και σε ουσιαστικές υποδείξεις σε θέματα πολιτικής. Άλλωστε, η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση του χρέους της, είναι ένα ενδεχόμενο που έχει συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα. Έτσι, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές, που θα αρχίσει την Τετάρτη και θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Περικοπές δαπανών
Το ΔΝΤ πιστεύει περισσότερο ίσως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη περικοπής δαπανών. Έτσι, μεταξύ των υποδείξεων που προβλέπεται να κάνει, θα είναι και η χρέωση με έναν έστω χαμηλό συντελεστή, των υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα δωρεάν το κράτος, όπως π.χ. φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Εν τω μεταξύ, προς το τέλος της εβδομάδας το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Αναζητούνται πόροι για το Ασφαλιστικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ γρίφο της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καλείται να επιλύσει στην αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή σοφών που έχει συσταθεί για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού.

Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι από τα μεγάλα αγκάθια του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα Ταμεία θα απορροφήσουν 15,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,67 δισ. λιγότερα από πέρυσι που είχαν επιχορηγηθεί με 17,2 δισ. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ θα πάρει 2,45 δισ. (από 2,6 δισ.), ο ΟΑΕΕ 600 εκατ. (από 1,08 δισ.), ενώ ο ΟΓΑ 4,5 δισ. (από 4,3 δισ.).

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά την αυριανή συνεδρίαση θα τεθούν και θα συζητηθούν οι πηγές χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως:

● Χρηματοδότηση από την άμεση φορολογία του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.

● Αναζήτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενσωμάτωση των μεταναστών (ιδίως στους τομείς της ιατρικής περίθαλψης και της προνοιακής συνταξιοδότησής τους).

● Ένταξη στο σύστημα πάνω από 100.000 παράνομων σήμερα μεταναστών.

● Μείωση της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων και θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών. Το υπουργείο πρότεινε την είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του τζίρου των επιχειρήσεων με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστού επί των αποδοχών των εργαζομένων.

● Μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω διευκολύνσεων (π.χ. μη επιβολή αναδρομικών προστίμων και άλλων ποινών) για τη μετατροπή της σε δηλωμένη εργασία.

● Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους στον δημόσιο (δεν έχουν καμία μείωση της σύνταξης) και τον ιδιωτικό τομέα.

● Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ώστε να επιδοτείται η εργασία (που φέρνει εισφορές), και όχι η ανεργία.

● Εξάλειψη των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης κάθε Ταμείου (όπως είναι η εξαίρεση από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων ή η μη ασφάλιση στο ΙΚΑ απασχολουμένων σε αγροτικές εργασίες).

Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ καταθέτει στον διάλογο πακέτο προτάσεων όπως:

● Μίνι φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για κίνηση κεφαλαίων πάνω από 300.000 ευρώ. ● Ποσοστό (π.χ. 0,25%) επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

● Φόρος επί της υπεραξίας των ακινήτων του Δημοσίου και της Εκκλησίας κάθε φορά που θα γίνεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών. ● Ειδικό τέλος επί της εκμετάλλευσης των έργων που εκτελούνται από ιδιώτες ή από σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

● Ποσοστό επί της κερδοφορίας των ΔΕΚΟ από την αποκρατικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων, από εισπράξεις των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνα, κρατικά λαχεία) και από τα πάσης φύσεως έσοδα που προέρχονται από ποινές, πρόστιμα και παραβάσεις της νομοθεσίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη