19 Ιαν 2010

Εκεί στο Υπουργείο Παιδείας να μάθετε τι σημαίνει Bcc

Είμαι κι εγώ ένας από τους αργυρώνητους ιστολόγους που διαπιστεύτηκαν στο Υπουργείο Παιδείας για την ηλεκτρονική ενημέρωσή μας με δελτία τύπου και άλλες ανακοινώσεις. Αν μη τι άλλο, το πείραμα έχει ενδιαφέρον και ήθελα να το παρακολουθήσω.

Αφού εγκρίθηκα, βάζοντας προληπτικά το ψευδώνυμο αντί για το κανονικό μου όνομα,...

άρχισε η πρώτη στραβοτιμονιά. Το πρώτο δελτίο τύπου περιείχε απλή κοινοποίηση σε καμιά πενηνταριά ιστολόγους που όμως οι διευθύνσεις τους αντιστοιχούσαν στις ετικέτες με τα κανονικά τους ονοματεπώνυμα. Διαμαρτυρηθήκαμε ευγενικά αρκετοί συγχωρώντας το ατόπημα.

Όμως, η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και σήμερα αλλά χειρότερα, τα ονοματεπώνυμα μπορεί να ξεπερνάνε τα τριακόσια στο πεδίο της απλής κοινοποίησης.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επιπολαιότητα του αποστολέα, όποιος είναι κι αυτός, αλλά η ανευθυνότητά του. Διότι παρατηρώ ανάμεσα στους αποδέκτες και μερικά σκουπιδομπλόγκ, από αυτά που μόλις αποκτήσουν ανέξοδα κι άκοπα μια πλούσια mailing list αρχίζουν να μας βομβαρδίζουν σε “ενημερωτικά” μέηλ με ειδήσεις κατινίστικου αλλά και “πατριωτικού” χαρακτήρα. Είναι ακόμα νωπή η μνήμη για ένα ανάλογο περιστατικό, όπου ένα πολύ ξεφτέρι “ενημερωτικό” μπλογκ βομβάρδισε μια πεντακοσάδα ιστολόγων σχετικά με μια ακραία κίνηση ακροδεξιών κύκλων επικροτώντας τους με αηδιαστικό τρόπο. Και φυσικά, τα υπόλοιπα “ενημερωτικά” μπλογκ άρχισαν να βομβαρδίζουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μας με την ίδια λίστα εκμεταλλευόμενοι αυτό το απρόσμενο δώρο.

Από κει και πέρα, δεν ξέρω πώς και πόσο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους εκεί στο Υπουργείο Παιδείας. Και δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο υπάρχει νομική ευθύνη στην ανεύθυνη διαρροή προσωπικών δεδομένων, η αντιστοίχιση ηλεκτρονικών διευθύνσεων με πραγματικά ονοματεπώνυμα.

ΥΓ. Ακολουθώ μια επιθετική τακτική όταν λαμβάνω ανεπιθύμητα μέηλ από σκουπιδομπλόγκ, τους μαρκάρω απευθείας για phishing. Τώρα, φταίω εγώ αν κάνω το ίδιο και στο Υπουργείο Παιδείας;

http://blog.teleologikos.eu/?p=3340
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη