Γ. Παπανδρέου: Καλεί την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αναθεωρήσει τη στάση της.
AΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Αντόνιο Μιλοσόσκι: Τεντώνει το σχοινί ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων για το όνομα.
Ρ.Τ. Ερντογάν: Συνδέει το άνοιγμα της Χάλκης με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Ευθύνες στην ελληνική πλευρά για το ζήτημα της ονομασίας επέρριψε χθες με συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, την ίδια ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απεύθυνε έκκληση από το Βελιγράδι για άρση του αδιεξόδου.
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Vecer” ο Αντόνιο Μιλοσόσκι αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι “η βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία το 2010 ίσως κορυφωθεί, θα κάνει την ελληνική ηγεσία να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα της ονομασίας για τον αποπροσανατολισμό της δυσαρεστημένης ελληνικής κοινής γνώμης”. Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για τη λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις. Εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς τις προοπτικές άρσης του αδιεξόδου καταλογίζοντας όλη την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, η οποία κατά τους ισχυρισμούς του προσπαθεί να επιβάλει λύση από θέση ισχύος. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτικών υποτιμά τον “μακεδονικό λαό, τις γλωσσικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητές του”. Κατά τον κ. Μιλοσόσκι, η ΠΓΔΜ διεκδικεί κάτι που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, την προστασία της μητρικής γλώσσας, την ανεξάρτητη απόφαση για το εθνικό όνομα ενός κυρίαρχου κράτους.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
Τη σταθερή ελληνική θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα “Νοβόστι”. Ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να παρευρεθεί στην ετήσια σύνοδο των σέρβων πρεσβευτών.
“Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχτούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου”, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά τιμητική την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη σύνοδο του διπλωματικού σώματος της Σερβίας και τόνισε με έμφαση την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν δεν ληφθεί απόφαση για την ατζέντα 2014, σε κάθε περίπτωση θα δοθεί ημερομηνία για την ένταξη των χωρών αυτών. Επιπλέον, ανέφερε ότι με τη σερβική ηγεσία συζήτησε τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι, όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της ΕΕ, το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.
Απαιτήσεις Ερντογάν για τη Θράκη
Τη διασύνδεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την αναθεώρηση της ελληνικής μειονοτικής πολιτικής στη Θράκη επανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Kriter”, που εκδίδεται από την εφημερίδα “Radikal”, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η αλλαγή της κατάστασης στη Θράκη είναι προϋπόθεση για την αλλαγή της τουρκικής στάσης απέναντι στο Φανάρι. Η “Hürriyet” σε δημοσίευμα με τίτλο “452 αερομαχίες εντός ενός έτους στο Αιγαίο” γράφει ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη κατά το 2009, προβαίνοντας σε αναχαιτίσεις τουρκικών F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, 452 φορές οδήγησαν τα πράγματα σε αερομαχίες. Οι παρεμβάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που τα τουρκικά F-16 πραγματοποιούσαν πτήσεις γύρω από τα εξής νησιά: Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Λήμνο, Πάτμο, Κάλυμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Κω, Άγιο Ευστράτιο, Αστυπάλαια, Λέρο, Λειψούς, Κάρπαθο, Τήλο, Σκύρο, Ίμβρο και Σαμοθράκη. Κατά την ίδια καταγραφή, το Νοέμβριο 2009 δύο ελληνικά F-16 πέρασαν πολύ κοντά από τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση νότια της Χίου, και τα παρενόχλησαν.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=49315