13 Ιαν 2010

Ποιούς δρόμους θα κλείσουν οι αγρότες;


Το «παρόν» στις αποφάσεις της πλειοψηφίας για την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους δηλώνει και ο Θανάσης Κοκκινούλης, αν και έχει ταχθεί παλιότερα κατηγορηματικά κατά του αποκλεισμού των δρόμων, θέτοντας το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης μιας ενδεχόμενης απόφασης γενικευμένων μπλόκων και αποκλεισμού δρόμων, σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό των Τεμπών. Έτσι αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η συγκέντρωση...
των γαλάζιων δυνάμεων στον Πλατύκαμπο Λάρισας στις 20 Ιανουαρίου. «Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την οικονομική κρίση. Κατανοούμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα Τέμπη, γι’ αυτό θέσαμε ως σημεία συγκέντρωσης τις περιοχές Τύρναβο, Μελούνα, Πλατύκαμπο, Αγιά. Τα τρακτέρ αρχικά δεν θα κλείσουν τον δρόμο, αλλά αν η κ. Μπατζελή επιμείνει στον τσαμπουκά με τον οποίο κινείται, τότε οι δρόμοι θα κλείσουν και υπόλογη θα είναι η ίδια η κυβέρνηση». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν στην ΕΑΣ Λάρισας.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που τα τρία «μπλοκ» που φαίνεται να παγιώνονται ως έκφραση διαμαρτυρίας των αγροτών, το «κίνημα» των νεολαίων (Πανελλαδικό), η «γραμμή» των Ενώσεων και οι δυνάμεις του Μπούτα (ΠΑΣΥ και λοιποί φίλοι) ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, η υπουργός Κ. Μπατζελή εκφράζοντας την πίστη της στον κοινωνικό διάλογο με τους αγρότες που έχει προγραμματισθεί για τις 25 και 26 Ιανουαρίου, δηλώνει πως «αν δεν τολμήσουμε μεθοδικά, με δομές και πολιτικές, αυτός ο τόπος δεν θα πάει μπροστά».

Για τις 20 του Ιανουαρίου όρισαν την έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους οι αγρότες που συμμετείχαν σε συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στην Κατερίνη. Την ίδια ώρα, από τις 16 Ιανουαρίου αποφάσισαν ομόφωνα οι αγροτοσυνδικαλιστές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας να συγκεντρώνονται αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών και στις 18 του μήνα να βγουν οι αγρότες των τριών νομών με τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Οι πρόεδροι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, Τρικάλων «Η Άνοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος, Λάρισας Ρίζος Μαρούδας και άλλα στελέχη χαρακτήρισαν μονόδρομο τις νέες κινητοποιήσεις καθώς όπως τόνισαν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατ' επανάληψη στην κεντρική εξουσία εξακολουθούν να υφίστανται και οι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να δέχεται συνεχή και σημαντικά πλήγματα τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.

Στο άλλο μέτωπο, από τις Σέρρες, μονόδρομο χαρακτηρίζουν την κάθοδος στον Προμαχώνα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βισαλτίας νομού Σερρών Παύλο Αραμπατζή, η προκαταβολή δικαιωμάτων που δόθηκε ήταν ανεπαρκής, ενώ το γεγονός ότι το υπόλοιπο των επιδοτήσεων θα καταβληθεί τέλος Μαρτίου «εξοργίζει» επιπλέον τον αγροτικό κόσμο. Οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί σύλλογοι του νομού Σερρών θεωρούν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για τους αγρότες είναι μια από τα ίδια. Η καθυστέρηση της καταβολής των δικαιωμάτων στους αγρότες σε τέτοια περίοδο κρίσης είναι εγκληματική.



Ανά περιοχές

Λάρισα: Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας «εμείς συντονίζουμε τον αγώνα των αγροτών. Οι ίδιοι οι αγρότες θα καθορίσουν την αρχή, τη μέση και το τέλος του αγώνα». Ξεκαθάρισαν ακόμη πως «δεν θα μπούνε σε διαδικασία διαλόγου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων».

*Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων που συμμετείχαν στο μπλόκο των Μικροθηβών στις περσινές κινητοποιήσεις, αποφάσισαν να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, μπροστά από το δημοτικό στάδιο της πόλης.

*Εν τω μεταξύ, οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων και η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνουν σύσκεψη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιπέα στον οικισμό Λόφος.

Στα οικονομικά αιτήματα αναφέρθηκε ο έτερος αγροτοσυνδικαλιστής από την Φαλάνη κ. Τάκης Αλατάς, τα οποία είναι τα παρακάτω:

* Άμεση εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης με ταμειακή διευκόλυνση στη 1-2-2010.

* Άμεση οικονομική στήριξη των προϊόντων που κατέρρευσαν (δημητριακά -βαμβάκι -καλαμπόκι -λάδι - γάλα- βερίκοκα -δαμάσκηνα -κεράσια -αμύγδαλα). Άμεση καταβολή 2 ευρώ ανά δένδρο στην ελιά και οριζόντια καταβολή στα μήλα όπως έγινε στο Νομό Καστοριάς και στα αμπέλια όπως έγινε στην Κρήτη.

*Μείωση κόστους παραγωγής σε γεωργικά φάρμακα, λιπάσματα και σπόρια. Φτηνότερο ρεύμα κατά 40%, διπλασιασμό του ΕΦΚ πετρελαίου για όλες τις καλλιέργειες μόνο σε αγρότες-κτηνοτρόφους και επιστροφή ΦΠΑ για την ζωική και φυτική παραγωγή στο 15%.

* Άμεσο πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεων των αγροτών-κτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ (δόσεων-τόκων) για 3 χρόνια.

* Άμεση αποπληρωμή των Νέων Αγροτών - Σχεδίων βελτίωσης (παλαιών), αλλά και έναρξη νέων σχεδίων βελτίωσης.

* Συνέχιση των αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για τα επόμενα 5 έτη. (Νιτρορύπανση - Βιολογικά προγράμματα).

* Άμεση στήριξη της κτηνοτροφίας (αγελαδοτρόφων-χοιροτρόφων προβατοτρόφων).

* Αξιοποίηση των εργοστασίων Ε.Β.Ζ.

προς όφελος της αγροτικής παραγωγής.

* Συνέχιση των επιδοτήσεων σε ποσοστό 100% για τον καπνό έως το 2013.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που μοιράζουν στις καθημερινές περιοδείες τους (σήμερα το απόγευμα θα βρίσκονται στην επαρχία Τυρνάβου) οι αγροτοσυνδικαλιστές της Σ.Ε. Λάρισας καταγράφουν τα θεσμικά αιτήματα, όπως «η Εθνική Στρατηγική και ο σχεδιασμός της αγροτικής οικονομίας ενόψει του 2013, ο ΕΛΓΑ και ο νέος κανονισμός και η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης όλων των φυσικών αιτιών, η σύσταση φορέα μητρώου εμπόρων για προστασία παραγωγών-καταναλωτών, φυσικά το πάγιο αίτημα του Μητρώου Αγροτών, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο άσκησης εθνικής πολιτικής, π.χ.: Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά γης από μη αγρότες, φορολογικά κίνητρα κ.λπ. Υλοποίηση της εξαγγελίας για καταβολή του 1 δισ. στους αγρότες-κτηνοτρόφους από τον κ. Παπανδρέου το Φεβρουάριο του 2009. Για να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία δηλώνουμε αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη χρεοκοπία και τον αφανισμό τους. Με τη δύναμη του αγώνα μας είμαστε πεπεισμένοι πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σκύψει με προσοχή στα σοβαρά προβλήματα και την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει έρθει ο αγροτικός κόσμος μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των αγροτικών προϊόντων και να χαράξουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική για την ελληνική αγροτιά» καταλήγουν οι αγρότες στο ψήφισμά τους.



Καρδίτσα: Τοποθέτηση των τρακτέρ τους στη Νίκαια, αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας. Στην κεντρική εισήγηση ο κ. Μπούτας μίλησε για «αγωνιστική γραμμή ρήξης και ανατροπής με τη σημερινή πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών», εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων της κινητοποίησης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παρά τις υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις ότι η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) θα έδινε λύσεις και προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά διαπιστώνουμε ότι:

α) οδήγησε στην εγκατάλειψη δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων στο νομό παραγωγικής γης

β) μειώθηκαν δραστικά δυναμικές καλλιέργειες στο νομό όπως το βαμβάκι και τα τεύτλα, εγκαταλείφθηκαν άλλες όπως ο καπνός

γ) μειώθηκαν δραστικά οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών

δ) μειώθηκε ο όγκος της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, όπως και ο τζίρος

ε) ξεκληρίστηκαν χιλιάδες φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, και ελάχιστοι νέοι ασχολούνται με την αγροτική δουλειά.

Η ΚΑΠ με τη νέα αναθεώρηση που θα ισχύσει από το 2010 αφαιρεί εισόδημα, αφού αυξάνει τις παρακρατήσεις του «τσεκ» πετάει έξω από την επιδότησή τους πολύ φτωχούς που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ και έχουν έως 4 στρέμματα δικαιώματα, μειώνει 50% την επιδότηση στους καπνοπαραγωγούς και θα αποσυνδέσει πλήρως την παραγωγή από την επιδότηση.

Οι προοπτικές δε μετά το 2013 σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. θα είναι τραγικές για τους μικρούς και τμήματα των μεσαίων αγροτών.

Αποδείχτηκε με τον πλέον καθαρό τρόπο ότι η ΚΑΠ και η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων είναι καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Αποδείχθηκε ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης εξυπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στη βιομηχανοποίηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την παραγωγή και διακίνηση των μέσων και εφοδίων παραγωγής.

Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κοινωνικές και πολιτικές για άλλο δρόμο ανάπτυξης σε φιλοαγροτική φιλολαϊκή κατεύθυνση που θα στηρίζεται στον κάθετο κρατικοποιημένο τομέα, σε μέσα παραγωγής π.χ. λιπάσματα. Μηχανήματα και προϊόντα συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγροτικής βιομηχανίας της χώρας μας, θα στηρίζεται η αγροτική οικονομία στον παραγωγικό συνεταιρισμό εθελοντικά με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας με ποιοτικά προϊόντα και σε σεβασμό στο περιβάλλον.

Διεκδικούμε:

1. Την άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων, και να μην χαρακτηρίζονται μη αγρότες όσοι αγρότες δουλεύουν στο μεροκάματο ή είναι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

2. Αναπλήρωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών στα πρώτα 250 στρέμματα ιδιόκτητα και 300 νοικιασμένα.

3. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και ταυτόχρονα προστασία της ντόπιας παραγωγής 0,60 στο βαμβάκι, 0,40 στο σκληρό σιτάρι, 0,28 στο μαλακό, το κριθάρι, το καλαμπόκι, 1,40 στο πρόβειο γάλα.

4. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, την κατάργηση του Φ.Π.Α. και έως ότου γίνει αυτό η επιστροφή να δίνεται στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση) επιδότηση των μέσων παραγωγής (φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ανταλλακτικά), επιδότηση των ζωοτροφών όταν ξεπερνούν τα 0,15 λεπτά το κιλό.

5. Αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις στην κτηνοτροφία και γεωργία με την παραγωγή των προϊόντων.

6. Να συνεχιστούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τα αρδευτικά. Να γίνει το φράγμα Μουζακίου και να ολοκληρωθούν τα Κλειστά Σμοκόβου και να επιδοτηθεί με 80% η στάγδην άρδευση.

7. Να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ η παραγωγή τριφυλλιού.

8. Να παγώσουν για τρία χρόνια τα χρέη στην ΑΤΕ και δεκαετή ρύθμιση χωρίς τόκους ποινής.

9. Έλεγχος για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με απλοποίηση των διαδικασιών.

10. Επιστροφή των χαρατσιών του ΟΣΔΕ σε όσους εργατοεργάτες αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχους χαρακτήρισαν μη αγρότες

11. Να συνεχιστεί το «πρόγραμμα νιτρορύπανσης» χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

12. Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για πλήρη κάλυψη των ζημιών στην παραγωγή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις εγκαταστάσεις στο 100%.

13. Άτοκα δάνεια για κατοικία στα νέα ζευγάρια.

14. Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρομεσαίους.

15. Να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στους καπνοκαλλιεργητές.

16. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα μοναστήρια και να μπει όριο στις επιδοτήσεις των μεγαλοκαλλιεργητών.

17. Να διπλασιαστεί η προνοιακή αγροτική σύνταξη και να μειωθούν τα χρόνια συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

18. Να παρέχεται δωρεάν και δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα».

Το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο έγινε αποδεκτό χωρίς καμία αντίρρηση από τους άλλους εκπροσώπους, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι οι Ενωτικές Ομοσπονδίες των τριών νομών έχουν το πρόσταγμα και την ευθύνη της κινητοποίησης και ότι τα προβαλλόμενα αιτήματα «είναι αδιαπραγμάτευτα διότι αποτελούν τις λύσεις που πραγματικά έχει ανάγκη σήμερα ο αγροτικός κόσμος».

Επιπλέον, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση συμπαράταξης της ΟΑΔΗΣΚ, οι αγροτοσυνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δεν έχει «κομματικά χρώματα» και ότι είναι ανοιχτοί να δεχθούν οποιονδήποτε θελήσει να τον στηρίξει με ενεργή συμμετοχή.

Εξάλλου σε σύντομη τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Μαρούδας τόνισε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι τόσο σοβαρά που η σύγκρουση με την κεντρική εξουσία είναι αναπόφευκτη. Ενώ εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η νέα κινητοποίηση θα είναι αντάξια της δυναμικής που έχει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας ώστε να τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και η επέτειος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εξέγερση στο Κιλελέρ.

Κλείνοντας ο κ. Μαρούδας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών και ευχήθηκε «αυτός ο αγώνας να αποτελέσει ευκαιρία για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος».



Τρίγλια: Στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή θα θέσουν τα αιτήματά τους την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο της στη Θεσσαλονίκη με τρακτέρ την οποία είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή.

Ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία.

Αιτήματα των αγροτών είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.



Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους έδωσαν ραντεβού οι αγρότες της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 19 Ιανουαρίου σε τρία σημεία στο νομό: Τα πράσινα φανάρια (Ανατολική Θεσσαλονίκη), Μάλγαρα - Χαλάστρα και ο κόμβος της Χαλκηδόνας (Δυτική Θεσσαλονίκη).

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 19.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Σίνδου, συνάντηση των αγροτών- εκπροσώπων του Νομού μας , όπως αυτοί είχαν οριστεί στις 27/12/2009 αλλά και στελεχών του αγροτικού χώρου όπως ο Κος Αλεξιάδης Γ. , Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Κος Τσιχήτας Χ. , Πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και το Δ.Σ. της Ένωσης.

Στη συνάντηση ανέφεραν ότι η γεωργία και γενικότερα ο αγροτικός τομέας αποτελεί για τη χώρα μας τόσο από κοινωνική , όσο και από οικονομική πλευρά εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα.

Οι μελλοντικές προοπτικές του κλάδου εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, αλλά πρωτίστως από το βαθμό αντιμετώπισης των υπαρχόντων προβλημάτων της χώρας μας. Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά πρέπει καταρχήν να εντοπιστούν και έπειτα με γνώση, υπομονή και επιμονή να επιλυθούν.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης μετά από μια σειρά ετών παλινδρομήσεων και απαξίωσης του αγροτικού κινήματος, έχει περιέλθει σε μια εξαιρετικά δυσχερή θέση, η οποία τους ανάγκασε σήμερα να συσπειρωθούν, αφού πλέον για τη γεωργική οικονομία του Νομού μας, η διεκδίκηση αποτελεί μονόδρομο.

Όλοι συμφώνησαν ότι η γεωργία του Νομού πρέπει και μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να πάρει τη θέση που της αρμόζει.

Μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και κοινής πορείας ανέλυσαν τα αιτήματα τους τα οποία δεν αφορούσαν μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο, δείχνοντας την έντονη ανησυχία των αγροτών για το μέλλον του αγροτικού κλάδου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νομού Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματα που συζητήθηκαν είναι τα παρακάτω:

1) Ενίσχυση εισοδήματος των αγροτών με βάση το δικαίωμα που δίνει η Ε.Ε έως 15.000 ευρώ ανά φυτική/ζωική εκμετάλλευση, διότι ο Έλληνας αγρότης έγινε θύμα των εμπόρων λόγω της κατάρρευσης των τιμών και χρειάζεται άμεση ενίσχυση.

2) Άμεση καταβολή όλων των επιδοτήσεων (συνδεδεμένη-αποσυνδεδεμένη),διότι οι επιδοτήσεις αποτελούν κύριο εισόδημα των αγροτών.

3) Στήριξη δημητριακών

- Σιτάρι - Καλαμπόκι, λόγω της κατάρρευσης των τιμών ,του ανοιχτού εμπορίου και της μη διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική αλλά και διεθνή αγορά.

Η στήριξη να γίνει βάση της απώλειας για το κάθε προϊόν ανά

παραγωγό και με βάση το τι δηλώνει στο ΟΣΔΕ.

4) Στήριξη ρυζιού, λόγω χαμηλών τιμών και της μη διάθεσης του προϊόντος.

- Ενεργοποίηση της επισιτιστείς βοήθειας σε λευκά ρύζια τύπου indica

- Άμεση στρεμματική ενίσχυση στην παραγωγή του ρυζιού 25 ευρω το στρέμμα

5) Στήριξη βαμβακοκαλλιέργειας με 60 ευρώ / στρέμμα και των βαμβακοκαλλιεργητών, μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης και διαφόρων προγραμμάτων. Διασφάλιση των πραγματικών βαμβακοκαλλιεργητών μέσω εκτεταμένων ελέγχων για τη συνδεδεμένη επιδότηση.

6) Στήριξη κηπευτικών λόγω των χαμηλών τιμών του εμπορίου

7) Να ξεκινήσει το πρόγραμμα νιτρορύπανσης στο Ν. Θεσσαλονίκης που εκκρεμεί εδώ και χρόνια, διότι εδώ και χρόνια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας οι παραγωγοί, μέσω του προγράμματος Νιτρορύπανσης, λαμβάνουν ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα, το οποίο παράλληλα βοηθάει και στη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική.

8) Άμεση εξόφληση και ξεπάγωμα των προγραμμάτων Νέων αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης και mini εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων έως 50.000 ευρώ, διότι ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου που θέλει να επενδύσει στην αγροτική οικονομία (μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων) έχει μείνει ξεκρέμαστο λόγω ξαφνικών και αδικαιολόγητων αποφάσεων του Υπουργείου.

9) Συνέχιση και κατασκευή των ήδη εγκεκριμένων εγγειοβελτιωτικών έργων του Νομού Θεσσαλονίκης διότι είναι σημαντικός αναπτυξιακός άξονας της αγροτικής οικονομίας.

-Μελέτη και κατασκευή φράγματος και αναβαθμίδων στον Αξιό για τη σωτηρία 400.000 στρεμμάτων.

10) Μεγαλύτερη επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων και αύξηση του ΦΠΑ των αγροτών λόγω υψηλού κόστους παραγωγής.

- Προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης ήταν ο διπλασιασμός της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

11) Αυστηρός έλεγχος της εμπορίας αγροτικών προϊόντων και σμίκρυνση της ψαλίδας παραγωγών-καταναλωτών και τέλος στις ανοικτές τιμές της αγοράς. Να υπάρξουν τιμές ασφαλείας για όλα τα Ελληνικά προϊόντα ώστε να περιοριστεί το καρτέλ των εμπόρων και των βιομηχάνων. Τα Ελληνικά προϊόντα να προστατεύονται με αυξήσεις των δασμών στα εισαγόμενα.

12) Να συνεχισθεί η ίδια αγροτική πολιτική της Ε.Ε και μετά το 2013 με ιστορικά δικαιώματα και μάλιστα με αυξημένη τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων, διότι δεν υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση για το τι θα γίνει μετά το 2013.

13) Κατανομή του Εθνικού Αποθέματος στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, διότι επιδοτούνται πολλά άτομα που χαίρουν υψηλά εισοδήματα από άλλες εργασίες και άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη τα δικαιώματα, όπως οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, δεν επιδοτούνται.

14) Η άμεση έναρξη της σύνταξης του ΟΣΔΕ για το 2010 είναι επιτακτική ανάγκη ώστε το έργο να ολοκληρώνετε γρήγορα και οι αγρότες να πληρώνονται έγκαιρα.

15) Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης

16) Μέτρα που αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες.

17) Πάγωμα των καλλιεργητικών δανείων, λόγω της δεινής θέσης που βρίσκονται οι αγρότες.

18) Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης των τιμών των γεωργικών εφοδίων.

19) Να μεταβούμε από τις διανομές σε Αναδασμούς διότι ο πολυτεμαχισμός κάνει τα προϊόντα μας μη ανταγωνιστικά.

20) Λύσεις στα προβλήματα της κτηνοτροφίας.



Λοκρίδα: Μια σειρά από συγκεντρώσεις στη Λοκρίδα προκειμένου να συσπειρωθούν οι αγρότες και να κατέβουν στο δρόμο οργανώνει ο Πανλοκρικός σύλλογος (από την Αταλάντη, την Αμφίκλεια και την Ελάτεια), μετά από απόφαση που πάρθηκε στην συγκέντρωση που έγινε στην Ελάτεια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Αταλάντη (10/1) στις 7 μμ στο δημαρχείο, στην Τιθορέα τη Δευτέρα, στο Ζέλι την Τρίτη και στο Καλαπόδι και την Τετάρτη στην Ελάτεια.



Φάρσαλα: Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και αντικρουόμενες απόψεις, αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων που συμμετείχαν στο μπλόκο των Μικροθηβών στις περσινές κινητοποιήσεις, αποφάσισαν στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων της ΕΑΣ Φαρσάλων, να «βγάλουν» τα τρακτέρ τους την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, μπροστά από το δημοτικό στάδιο της πόλης και εκεί να αποφασίσουν για το διεκδικητικό πλαίσιο και την περαιτέρω πορεία του αγώνα.

* Εν τω μεταξύ, οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων και η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνουν σύσκεψη σήμερα στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Ενιπέα στον οικισμό Λόφος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης θα οργανωθεί η συμμετοχή με τα αγροτικά μηχανήματα των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων στην κινητοποίηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στον κόμβο της Νίκαιας, οι ενωτικές ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.



Ελευθέριος: Οι αγροτικοί σύλλογοι των Φαρσάλων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, διοργανώνουν σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Λόφο Φαρσάλων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης θα οργανωθεί η έξοδος των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής με τρακτέρ στις κινητοποιήσεις των Ενωτικών Ομοσπονδιών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων στον κόμβο της Νίκαιας, στις 18 του μήνα. Ανάλογη σύσκεψη θα λάβει χώρα την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο κοινοτικό καφενείο του Ελευθερίου, με διοργανωτές τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο και την ΕΟΑΣΝΛ.



Έβρος: Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», θα πραγματοποιήσει ευρεία αγροτική σύσκεψη τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας. Τα θέματα της σύσκεψης θα είναι ο καθορισμός του πλαισίου των αιτημάτων των αγροτών του νομού και της μορφής των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι «ήρθε η ώρα του αγώνα» για την διεκδίκηση μίας «άλλης αγροτικής πολιτικής» και της ανατροπής των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που όπως υποστηρίζει η «Ενότητα», «στόχο έχει να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια και τα χωριά τους και να παραδώσει τη γη σε λίγα χέρια». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την προηγούμενη κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει αγρότες του Έβρου στις 17 Δεκεμβρίου μπροστά στη νομαρχία, στην Αλεξανδρούπολη, είχαν προειδοποιήσει για κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά τις γιορτές, με μπλόκα στους δρόμους.



Πήλιο: Οι αγρότες του Πηλίου όμως διαχωρίζουν τη θέση τους από τις αποφάσεις των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων. Υπενθυμίζεται ότι διεκδικούν από την κυβέρνηση την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς των δενδρωδών καλλιεργειών, από την ακαρπία εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, την άμεση έγκριση και την καταβολή αποζημιώσεων για την απώλεια της φετινής σοδειάς μήλων από το φαινόμενο της ακαρπίας αλλά και την ένταξη της ακαρπίας και της μικροκαρπίας στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μην απαιτείται η υπογραφή υπουργικής απόφασης για την έγκριση και την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς, καθώς και την άμεση έγκριση και εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών του Πηλίου.

Τη δυσφορία του για το γεγονός ότι τα αιτήματά τους δεν συμπεριελήφθησαν στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών εν γένει, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν εκπρόσωποί τους στη σύσκεψη του Σαββάτου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πηλίου - Βορείων Σποράδων Δημ. Σπανός. «Προς το παρόν τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι για κινητοποιήσεις» τόνισε.



Φλώρινα: Οι αγρότες από τη Φλώρινα και το Αμύνταιο προγραμματίζουν τον αποκλεισμό του Τελωνείου Νίκης και της Εγνατίας Οδού.



Κιλκίς: Οι αγρότες από το νομό Κιλκίς θα μεταβούν στα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων. Ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Κιλκίς πραγματοποιεί συγκέντρωση το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Κιλκίς προκειμένου να συζητηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για κινητοποιήσεις μετά τις 16 του μήνα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών του Κιλκίς είναι το παρακάτω:

- Άμεση αποπληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης

- Επανακαθορισμός της απόφασης του ΕΛΓΑ όσον αφορά στην ξηρασία του 2007 στα σκληρά σιτάρια από 1,3 ευρώ στα 10 ευρώ

- Υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εθνικούς πόρους για τη στήριξη φυτικής και ζωικής παραγωγής (μέχρι 15.000 ευρώ)

- Μέτρα στήριξης για τα αδιάθετα προϊόντα (σιτάρι – καλαμπόκι) παραγωγών και Ενώσεων

- Διπλασιασμός επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους αγρότες σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου στους κτηνοτρόφους και νομικά πρόσωπα στο 4% επί των τιμολογίων πώλησης

- Συνέχιση του 100% για τον καπνό της επιδότησης έως το 2013

- Μέτρα που θα αποτρέπουν την αγορά καλλιεργήσιμης γης από μη αγρότες

- Πάγωμα χρεών για 3 έτη και των εγγυημένων δανείων και αποπληρωμή σε 10 έτη

- Άμεση εξόφληση των επενδυτικών προγραμμάτων

- Σύνταξη με 30 έτη ασφάλισης.



Τύρναβος: Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του Τυρνάβου στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου την επόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, όπως αποφάσισαν σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και περιχώρων από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο της πόλης.

Εκεί οι αγρότες, σταφυλοπαραγωγοί και όχι μόνο, βγάζοντας στους κεντρικούς δρόμους του Τυρνάβου τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα θα ζητήσουν για άλλη μια φορά δίκαιες αποζημιώσεις.

Παράλληλα από του βήματος της σύσκεψης τόσο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Δημήτρης Γεραποστόλου όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ζήτησαν από τους σταφυλοπαραγωγούς να συνεχίσουν να καταθέτουν ενστάσεις προς τον ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις που έκανε τις οποίες για άλλη μια φορά χαρακτήρισαν ως απαράδεκτες.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Στέλιος Ροντούλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης, το μέλος της διοίκησης της Ε.Α.Σ. Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς και μέλος του αγροτικού συνεταιρισμού Λυγαριάς κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και αρκετοί αγρότες.



Κρήτη: Στη σύσκεψη των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων αναμένεται να καθοριστεί στο τέλος της εβδομάδας, το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών της Κρήτης. Στην Κρήτη οι αγρότες εμφανίζονται αγανακτισμένοι, με τα θέματα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης, καθώς και τις επιλεκτικές αποφάσεις του υπουργείου για κατ’ εξαίρεση καταβολή αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς ορισμένων περιοχών της χώρας.



Χανιά: Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης 12 Ιανουαρίου, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, μέλη αγροτικών συλλόγων του νομού Χανίων που συμφωνούν με το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση).

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο ζήτησαν τη λήψη μέτρων, για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και των αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η ακολουθουμένη σήμερα αγροτική πολιτική δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για τον Έλληνα αγρότη.

«Η κατάσταση στο νομό σε σχέση με τα αγροτικά προϊόντα είναι στο τέρμα», ανέφερε ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, μέλος της ΠΑΣΥ.

Στο συλλαλητήριο, εκτός από αγρότες-μέλη της ΠΑΣΥ συμμετείχαν και τα μέλη του συλλόγου Κτηνοτρόφων του νομού.

«Το συλλαλητήριο είναι μια προειδοποίηση προς το Υπουργείο και την κυβέρνηση. Την περίοδο χάριτος δεν την καθορίσαμε εμείς, την είχε καθορίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος προεκλογικά είχε πει ότι είχε ένα σχέδιο 100 ημερών. Πέρασαν, και εμείς δεν είδαμε απολύτως τίποτα», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γιώργος Βενετάκης.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τη Νομαρχία, την οποία και απέκλεισαν συμβολικά, ενώ επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Όπως ανακοίνωσαν, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο υψος της διασταύρωσης προς Μεγάλα Χωράφια.
http://www.agronews.gr/content/view/54057/67/lang,el/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη