27 Ιαν 2010
"Αλλάξτε πλεύση!" ή αλλιώς ... "πάρτο αλλιώς"
Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο μόνο και μόνο για μία πρόταση, η οποία είναι:
Δημοσιεύτηκε στο politis-gr.com
«Εάν το χρήμα δεν «γυρίζει» στην αγορά λόγω του φόβου της υψηλής φορολογίας ή του καλλιεργημένου φόβου περί πτωχεύσεως, τότε απλά το κράτος …δεν εισπράττει!!!.»
Την ώρα που η Ελλάδα δέχεται έντονες κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, πολλοί τραπεζίτες της χώρας είναι πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της αναποφασιστικότητας της ελληνικής κυβέρνησης.Δεν διστάζουν μάλιστα να στείλουν δραματικά μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για «άμεση αλλαγή πλεύσης».
Πολλοί τραπεζίτες, μεταξύ αυτών ο κ. Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς και ο κ. Νίκος Καραμούζης της Eurobank, όπως παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης εφημερίδας «Θέμα», είναι έντονα προβληματισμένοι και σε κατ` ιδίαν συζητήσεις τους... εξηγούν σε στενούς τους συνεργάτες ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη λήψη των αποφάσεων όσον αφορά κυρίως τις δαπάνες και την εισοδηματική πολιτική οδηγούν τις διεθνείς αγορές στην εκτίμηση ότι την κυβέρνηση δεν υπάρχει αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα οι ξένοι κερδοσκόποι να τιμωρούν τα ελληνικά ομόλογα εκτινάσσοντας τα ελληνικά spreads και το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών ομολόγων στα ύψη.
Όπως εξηγούν, παρ’ ότι οι αγορές αναμένουν μέτρα «τώρα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εδώ και δύο μήνες προχωρεί σε έναν ατέρμονο διάλογο για τα φορολογικά, αφήνοντας να διαρρέουν προτάσεις φορέων που μάλλον δεν θα υιοθετηθούν ποτέ, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ήδη αρνητική ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών αγορών.
«Οι ξένοι μάς λένε σε κατ’ιδίαν συζητήσεις ότι οι άνθρωποι της κυβέρνησης δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται», λέει τραπεζίτης που συνομιλεί καθημερινά με ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Αναρωτιούνται «πώς θα υλοποιηθούν τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί στις Βρυξέλλες όταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει για το 2010 ύφεση 0,3% ενώ στην πραγματικότητα θα έχουμε ύφεση πάνω από 2%, έως 3%. Με τέτοια ύφεση πόσους φόρους θα συγκεντρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός;»
Η λύση αγαπητοί φίλοι είναι ΜΙΑ και καθώς φαίνεται η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη είτε για λόγους ανεπάρκειας , είτε για πελατειακούς λόγους να την εφαρμόσει. Μείωση κρατικών δαπανών και στροφή στην ανταγωνιστικότητα, στην παραγωγή και στην ποιότητα.
Στροφή στην επιχειρηματικότητα και όχι στην ενοχοποίηση της. Εξυγίανση των αγορών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και εξάλειψη όλων των στρεβλώσεων της αγοράς.
Όποιος προτείνει ή εφαρμόζει υπέρμετρη φορολογία σε καιρούς ύφεσης τότε είναι ή «μαθητευόμενος μάγος» ή υπερβολικά «καθυστερημένος» στα οικονομικά.
Εάν το χρήμα δεν «γυρίζει» στην αγορά λόγω του φόβου της υψηλής φορολογίας ή του καλλιεργημένου φόβου περί πτωχεύσεως, τότε απλά το κράτος …δεν εισπράττει!!!.
Αντίθετα όσες πιο πολλές φορές το χρήμα «γυρίσει» στην αγορά και αλλάξει χέρια τόσο πιο πολλά είναι τα έσοδα του δημοσίου, άρα και η μείωση των ελλειμμάτων.
Η λύση δεν είναι λοιπόν η υψηλή φορολογία γιατί αυτή θα φέρει την δραματική μείωση των εσόδων. Η λύση είναι η χαμηλή φορολογία , η ανταγωνιστικότητα, η αύξηση της απασχόλησης και η ανάπτυξη. Μαζί μ` αυτές αναγκαίος είναι και ο «ποιοτικός έλεγχος» σε όλες τις δαπάνες του δημοσίου, ώστε να διατηρηθούν όσες έχουν υψηλότερο πολλαπλασιαστή και υψηλότερη απόδοση και να περικοπούν δραστικά όλες οι υπόλοιπες, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά …«σπατάλες»!
Και φυσικά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ξεκάθαρους- απλούς κανόνες και περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Αλλά το τελευταίο απαιτεί σύγκρουση με διάφορα συντεχνιακά και άλλου είδους υπέργεια και υπόγεια κέντρα . Κάτι τέτοιο δεν δείχνει διατεθειμένη να πράξη η σημερινή κυβέρνηση και προσπαθεί να φτιάξει ομελέτα…. χωρίς να σπάσει αυγά. Αμ έτσι ομελέτα δεν γίνεται! Αλλάξτε πλεύση κύριοι!
http://www.politis-gr.com/