24 Ιαν 2010

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΝΝΕΔ...


Προτεραιότητες η λογοδοσία και η διαφάνεια

Του Ανδρέα Παπαμιμίκου, πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης

Σήμερα η κοινωνία, η οικονομία, η νοοτροπία μας και τα όνειρά μας χρειάζονται μια δυναμική επανεκκίνηση. Οι νέοι πρέπει να σηκώσουμε τη σημαία της μάχης και της ανανέωσης ψηλά, να συμμετάσχουμε στην εθνική προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Στην ΟΝΝΕΔ, ως μέλη μιας πολιτικής νεολαίας, έχουμε χρέος να υπηρετούμε την πολιτική και την ικανότητά της να δίνει λύσεις. Καλούμαστε να υπερασπιστούμε την πολιτική, να προωθήσουμε τις ιδέες μας και να διεκδικήσουμε πολιτικές ευνοϊκές για τους νέους. Συγχρόνως πρέπει να στηρίξουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν την οικονομική και δημοσιονομική κρίση, ώστε να προχωρήσουμε σε πολιτικές που δίνουν τις προοπτικές για ανάπτυξη και πρόοδο. Τα προβλήματα της χώρας και της νεολαίας δεν επιτρέπουν περίοδο χάριτος για κανέναν. Η ΟΝΝΕΔ έχει τη δική της αποστολή και τις δικές της ευθύνες.
Αξίζουμε καλύτερο μέλλον, αλλά χρειάζεται να το διεκδικούμε. Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς κριτές ή παρατηρητές. Πρέπει να είμαστε οι δημιουργοί του δικού μας αύριο. Η ΟΝΝΕΔ βρισκόταν πάντα στην πρωτοπορία των ιδεών και των αγώνων. Σήμερα πρέπει να συμμετέχει στις εξελίξεις, να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των νέων και να αρθρώνει πρωτοπόρο πολιτικό λόγο για τα ζητήματα της νεολαίας και του τόπου.
Για να γίνει αυτό, όμως, είναι απαραίτητο πρώτα να κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική και ανανέωση. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς, για να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας. Η γενιά μας καλείται να τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, να κάνει τη δική της επανάσταση. Μόνο αν τολμήσουμε το άνοιγμα στην κοινωνία και στη νεολαία και επενδύσουμε στην πολιτική, θα ενδυναμώσουμε την οργάνωση, θα διευρύνουμε τη μαζικότητά της και θα επαναφέρουμε την ΟΝΝΕΔ στην πρωτοπορία.
Είναι ανάγκη να κάνουμε τομές που θα ενισχύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη συμμετοχικότητα και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Η ανάδειξη προέδρου με εκλογή από τη βάση της ΟΝΝΕΔ είναι μονόδρομος, αλλά είναι μόνο η αρχή για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης. Η ενίσχυση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η αναδιοργάνωση αφορούν όλη την πυραμίδα της οργάνωσης, από την κορυφή μέχρι τη βάση.
Η αναδιοργάνωση είναι απαραίτητο να εγγυάται ότι τηρούνται αρχές και κανόνες. Είναι ανάγκη να τεθούν ως πρώτες ανάμεσα στις άλλες προτεραιότητες η λογοδοσία και η διαφάνεια. Πρέπει επιτέλους να συντάσσονται και να δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά οικονομικοί απολογισμοί σε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΟΝΝΕΔ, να γνωρίζουμε όλοι από πού προέρχονται και πού πάνε τα χρήματα και γιατί. Ήρθε, επίσης, ο καιρός να αποκτήσουμε νομική μορφή. Ας μη λησμονούμε πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές νεολαίες αλλά και η ίδια η νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν μορφή ΜΚΟ. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η ΟΝΝΕΔ δεν διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου, κάτι που εν δυνάμει μπορεί να θέσει ερωτηματικά σχετικά με τη διαφανή διαχείριση των οικονομικών της. Ειδικά όμως στη σημερινή συγκυρία απαιτούνται νέες πρακτικές και πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει από μόνοι μας να ζητήσουμε την απόκτηση νομικής μορφής και την εγγραφή μας στο φορολογικό μητρώο και να έρθουμε σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες νεολαίες και με τα κόμματα, ώστε να θέσουμε και αυτό το ζήτημα στην ευρύτερη συζήτηση περί της οικονομικής διαφάνειας και στα κόμματα.
Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον δεν θα μας περιμένει και δεν θα μας συγχωρήσει παλαιοκομματικές πρακτικές. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε με όρους πολιτικής και με τη γλώσσα της αλήθειας για όσα έχουμε ανάγκη, για όσα μπορούμε να προσφέρουμε, για όσα θα γίνουν για μας και πρέπει να γίνουν από μας.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=50123


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη