22 Ιαν 2010

Αντικομμουνιστικός αγών. Τότε και τώρα.

Το Μάρτη του 1965, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η «Ενωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στάλθηκε από τον ίδιο, που ήταν τότε και υπουργός Παιδείας, η περιβόητη εγκύκλιος 1010, που είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος. Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να... εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.
Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.
Τα τρομοκρατικά μέτρα, που εξήγγειλε και έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση Σημίτη, αναθέτοντας με το «νέο ιδιώνυμο» στους εισαγγελείς και στο χωροφύλακα να αντιμετωπίσουν το μαθητικό κίνημα, φέρνουν στο νου αυτή την περιβόητη εκγύκλιο. Οπως τότε, έτσι και τώρα, η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη με τις κατάπτυστες αποφάσεις της θέτει επί τάπητος το κουτσούρεμα κι αυτών των κουτσουρεμένων δημοκρατικών ελευθεριών. Οπως τότε, έτσι και τώρα η θεωρία του «κομμουνιστικού δακτύλου» και τα μεγάλα δημαγωγικά λόγια για την πρόοδο - δήθεν - της νέας γενιάς, καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Παραθέτουμε την εγκύκλιο 1010, για να διαπιστωθεί και πάλι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, ότι ο λαϊκός - μαθητικός αγώνας, που και τότε χτυπιόταν στο όνομα της νομιμότητας, χτυπιέται και σήμερα από εκείνους που έβαλαν στόχο να... κατατροπώσουν (!) τη «Δεξιά» και αποδείχτηκαν ισάξιοί της στο μένος κατά του λαού: εδώ
Πηγή:
διαβάστε και
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη