24 Ιαν 2010

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τα θύματα του Ολοκαυτώματος



Ισορροπίες κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο που οργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος


"Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλειά του και στην κρατική του υπόσταση. Όπως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να βρει τη δική του ενιαία και ασφαλή κρατική εστία", δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Ολόκληρη η ομιλία του:


Κύριε Πρόεδρε της Iσραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κύριε Πρόεδρε του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Πρέσβη του κράτους του Ισραήλ, Κυρίες και Κύριοι, η Ελληνική Δημοκρατία υποκλίνεται και σήμερα μπροστά στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Αυτό το μέγιστο και αδιανόητο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εξακολουθεί να βαραίνει τη συνείδηση όλων μας και προφανώς μας διδάσκει πως η βία πολλές φορές γεννιέται μέσα από τις ιδέες περί φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής επιρροής.
Γι' αυτό οφείλουμε να εντοπίζουμε και να σπάμε εγκαίρως το ‘’Αυγό του φιδιού’’, που συχνά εκκολάπτεται και στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Ο σεβασμός της ετερότητας, η καταπολέμηση κάθε ξενοφοβικής ή ρατσιστικής αντίδρασης, είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος για να μπορέσουμε να συμβιώνουμε ειρηνικά και να αναπτυσσόμαστε ως πολιτισμένες κοινωνίες.
Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά -γιατί είναι υπερήφανη γι' αυτούς τους- Εβραίους κατά το θρήσκευμα πολίτες της. Γνωρίζει και αναγνωρίζει τους αγώνες τους, τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας.
Βρισκόμαστε σήμερα στον τόπο του μαρτυρίου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, εδώ, από όπου ξεκίνησε ο δικός τους Γολγοθάς. Βρισκόμαστε εδώ στην Πλατεία Ελευθερίας που έγινε ο τόπος του εξευτελισμού και της ταπείνωσης των Εβραίων της πόλης μας. Μετά τη δική τους εξόντωση στα κρεματόρια, τίποτε δεν είναι ίδιο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχασε πολλούς βαθμούς κοσμοπολιτισμού η πόλη μας και αναζητά τώρα ξανά να βρει το πρόσωπό της, μέσα στο σύγχρονο κόσμο, ανασκαλεύοντας τις μνήμες της και τιμώντας την ιστορία της.
Και χαίρομαι πραγματικά γιατί το μνημείο του Ολοκαυτώματος βρίσκεται εδώ και κοσμεί την αρμόζουσα θέση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση λυπάται βαθύτατα για το πρόσφατο διπλό χτύπημα κατά της Εβραϊκής Συναγωγής στην πόλη των Χανίων. Θεωρούμε πολύ θετικό γεγονός τον εντοπισμό των δραστών, κατά την πλειονότητά τους ξένων πολιτών, πολιτών δυτικών χωρών που διαμένουν στην Κρήτη. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι διωκτικές Αρχές και η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εντοπίσουν και θα τιμωρήσουν τους ενόχους.
Αναλαμβάνουμε δε την υποχρέωση, δική μας ηθική και πολιτειακή υποχρέωση, όχι απλώς να αποκατασταθούν οι ζημίες, αλλά και να διαφυλαχτεί το μνημείο αυτό, όπως και όλα τα εβραϊκά μνημεία στη χώρα μας.
Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλειά του και στην κρατική του υπόσταση. Όπως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να βρει τη δική του ενιαία και ασφαλή κρατική εστία.
Μόνο τα ειρηνικά μέσα, ο διάλογος, η καταλαγή και η συνδιαλλαγή μπορούν να δώσουν λύση στο Μεσανατολικό ζήτημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τώρα, την ευρύτερη περιοχή μας.
Η Ελλάδα έχοντας στενές σχέσεις και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο και με τον Παλαιστινιακό λαό, είναι πάντα έτοιμη να διαδραματίσει το δικό της διπλωματικό, συμφιλιωτικό ρόλο προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας λύσης.
Τιμάμε σήμερα τη μνήμη όχι μόνο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα κρεματόρια ως θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά και τη μνήμη όλων των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και Έλληνες πολίτες, Χριστιανοί κατά το θρήσκευμα ή άλλων πολιτικών ιδεολογικών και φιλοσοφικών πεποιθήσεων, έζησαν κι αυτοί τη θηριωδία του ναζισμού, του φασισμού κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γιατί εδώ, στη χώρα μας, εκδηλώθηκαν ενέργειες αναγνωρισμένες από τη διεθνή ισραηλιτική Κοινότητα, για την προστασία και τη διαφύλαξη εβραϊκών οικογενειών.
Βεβαίως το χρέος μας είναι πάρα πολύ μεγάλο, δεν έχει ακόμη καταβληθεί, καταβάλλεται διαρκώς και νομίζω ότι το πιο διαρκές, το πιο ζωντανό και το πιο αποτελεσματικό μνημόσυνο, είναι να οργανώνουμε την κοινωνία μας ως μια κοινωνία δημοκρατική, δικαιοκρατική, πολυφωνική, αξιοπρεπή, που έχει συνείδηση της ελληνικής ταυτότητάς της, αλλά ταυτόχρονα και της θέσης της μέσα σε ένα κόσμο ανοιχτό σε νέα ρεύματα ιδεών.
Σήμερα, εδώ, στην Πλατεία Ελευθερίας μπορούμε να ανακαλέσουμε, να φέρουμε κοντά μας το πνεύμα όλων εκείνων που μαρτύρησαν τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα χρόνια της βαρβαρότητας και της θηριωδίας.
Η μνήμη τους ας είναι πάντα αιώνια.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη