9 Ιαν 2010

Βρε καλώς το .... ΒΗΜΑ

Ε κολλήστε και το άρθρο του Κωβαίου "Παραιτηθείτε Πρόεδρε"! να γίνει σωστά η δουλειά.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι τροπολογίες μένουν


Παρά τις τις προεκλογικές δεσμεύσεις, οι υπουργοί ακολουθούν την «πεπατημένη» των τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τις... χειρότερες στιγμές της «γαλάζιας» διακυβέρνησης συναγωνίζεται ο τρόπος με τον οποίον επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση, υπό την πίεση αφενός της δικής της τρίμηνης απραξίας και αφετέρου των κοινοτικών απαιτήσεων για λήψη μέτρων άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής.

Η τροπολογία του

... τέννις ...

Αναιρώντας στην πράξη τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις της για «κανόνες διαφάνειας στην κοινοβουλευτική διαδικασία», τα κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν κατά πόδας την «πεπατημένη» των αιφνιδιαστικών (ν)τροπολογιών που κατατίθενται νύκτωρ στη Βουλή σε παντελώς άσχετα με το κυρίως αντικείμενό τους νομοσχέδια.

Η ξαφνική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών, και μάλιστα με τον πρωτοφανή όρο για επιβολή «προσωρινού φόρου»(!), καθώς και για την αύξηση των ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα, αποτελεί ίσως το πιο απτό δείγμα ότι οι πρακτικές του παρελθόντος είναι... αξεπέραστες και οι υποσχέσεις για αλλαγές αποδεικνύονται «κενό γράμμα».

Η επίμαχη τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέφθασε στο Κοινοβούλιο αργά τη νύκτα της Πέμπτης, με σκοπό να ισχύσει άμεσα, σύμφωνα με τη σχετική συνταγματική πρόνοια που αφορά τις ρυθμίσεις φορολογικού περιεχομένου. Οι υπηρεσίες της Βουλής, όμως, που δεν είχαν ενημερωθεί, ήταν «κλειστές» εκείνη την ώρα (9.30 το βράδυ) και έτσι το κείμενο της τροπολογίας παρέμεινε στο γραφείο του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Τελικώς η τροπολογία κατατέθηκε με χθεσινή ημερομηνία (8.1.2010) και ώρα κατάθεσης 11.50.

Η ανορθόδοξη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, όμως, και καταδεικνύει την παντελή έλλειψη συντονισμού στο κυβερνητικό επιτελείο, δεν σταμάτησε στον χρόνο που επιχειρήθηκε να κατατεθεί η τροπολογία, αλλά και στο νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκε. Πρόκειται για το νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη που αναφέρεται στην... προστασία των (καμένων) δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, το οποίο δεν έχει σχέση με τα φορολογικά θέματα. Γι΄ αυτό άλλωστε έχει οριστεί η επεξεργασία του- η οποία ξεκινά την Τρίτη- από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και όχι από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Με τον τρόπο αυτόν αναιρούνται οι εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου όσο και του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου ότι οι «οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν θα εισάγονται σε άσχετα νομοσχέδια, αλλά θα λαμβάνουν τη μορφή αυτοτελών νομοθετικών πρωτοβουλιών». Το ίδιο, εξάλλου, είχε συμβεί ένα 24ωρο νωρίτερα με τρεις τροπολογίες- για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, διάφορα θέματα του ΟΛΠ καθώς και τις πρόωρες συντάξεις των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο- που ενσωματώθηκαν σε νομοσχέδιο-«σκούπα», όπως εν τέλει μετατράπηκε, του υπουργείου Οικονομίας για τη ρύθμιση επαγγελματικών οφειλών.

Τ ο νομοθετικό αλαλούμ που εξακολουθεί να επικρατεί στη Βουλή το τελευταίο διάστημα- κατά το οποίο η κυβέρνηση μόλις που πρόλαβε να ψηφίσει τρία νομοσχέδια, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα υπεσχημένα πέντε για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης- καταδεικνύεται και από την ανάγκη που ανέκυψε να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη που επαναρχίζουν οι εργασίες της Ολομέλειας με κατεπείγουσες διαδικασίες ρύθμιση για την παράταση των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε με καθυστέρηση την εκπνοή στις 31.12.2009 της σχετικής προθεσμίας που είχε οριστεί προεκλογικώς από την προηγούμενη κυβέρνηση και σπεύδει να την παρατείνει ως τις 30.6.2010, καθώς ήδη ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, θέλοντας να εκμεταλλευθούν το «κενό», είχαν ετοιμάσει προγράμματα πλειστηριασμών.



ΒΗΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη