14 Ιαν 2010

ΙΣΡΑΗΛ: ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ


Επιστολή του Πρέσβη του Ισραήλ, Άλι Γιάχια*

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί από αρκετά ευρωπαϊκά ΜΜΕ για το πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το επιχείρημά τους είναι ότι θέλει μόνο να προωθήσει τους οικισμούς και την κατοχή των Παλαιστινίων. Τίποτα δεν απέχει...
περισσότερο από την πραγματικότητα.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν τον περασμένο Ιούνιο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε με θαρραλέο τρόπο την αποδοχή του της λύσης δύο κρατών που προβλέπει ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ, το κράτος του εβραϊκού λαού. Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε μόνο τα προφανή – δηλαδή ότι η ουσία της λύσης των δύο κρατών για δύο λαούς προϋποθέτει την σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού και ένα παλαιστινιακό κράτος για τον παλαιστινιακό λαό. Εξυπακούεται ότι το παλαιστινιακό κράτος θα είναι αποστρατικοποιημένο για την αποφυγή μελλοντικών εχθροπραξιών και μία αναπαράσταση της κατάστασης στη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα λόγια. Το περασμένο Νοέμβριο το Ισραήλ ανακοίνωσε ένα δεκάμηνο πάγωμα στην κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη για να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία. Αυτή η κίνηση δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από μία δεξιά κυβέρνηση αλλά δεν έχει προηγούμενο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Η κυβέρνηση προχώρησε αμέσως στην επιβολή του παγώματος και υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ εποίκων και της αστυνομίας.

Επιπλέον, καθώς κατανοεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα επιτύχει χωρίς μία βελτίωση στην καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση του Ισραήλ απομάκρυνε εκατοντάδες σημεία έλεγχου στη Δυτική Όχθη, μειώνοντας τα επανδρωμένα σημεία από 41 σε 14, ενώ επέκτεινε τις ώρες λειτουργίας των περασμάτων με το Ισραήλ. Αυτά τα μέτρα έχουν συμβάλλει στα εντυπωσιακά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με οποία ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παλαιστινιακής οικονομίας στην Δυτική Όχθη φτάνει το 8%.

Ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες επαίνεσαν τις κινήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν έχασαν ευκαιρία να εξαπολύσουν τα βέλη τους εναντίον της ειρηνευτικής πολιτικής του κ. Νετανιάχου. Αντιδρώντας στην υποστήριξή του ισραηλινού πρωθυπουργού για λύση δύο κρατών, ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι: «η ειρηνευτική διαδικασία κινείται με ρυθμούς χελώνας. Σήμερα ο Νετανιάχου αναποδογύρισε τη χελώνα» (Al Jazeera, 14.6.2009). Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, είπε ότι: «οι δηλώσεις Νετανιάχου έχουν σαμποτάρει όλες τις πρωτοβουλίες» (Jerusalem Post, 14.6.2009), ενώ το Έκτο Συνέδριο της Φατάχ αποφάσισε να «απορρίψει τελείως την αναγνώριση του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος και να υιοθετήσει όλες τις νόμιμες μορφές αντίστασης.» Η Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ περιέγραψε το πάγωμα της κατασκευής οικισμών ως «την αποφυγή της ειρηνευτικής διαδικασίας και όλων των ευκαιριών για την επίτευξη της ειρήνης» από τον Νετανιάχου (Jerusalem Post, 26.11.2009). Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απαίτησε ένα πλήρες πάγωμα των οικισμών παρά το γεγονός ότι πρόκειται για θέμα του τελικού καθεστώτος στην ειρηνευτική διαδικασία που πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτές οι θέσεις ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που ισχυρίζονται ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η αντίθεση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή πολιτική, αλλά στην ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ.

Η απόρριψη των ισραηλινών πρωτοβουλιών ειρήνης από τους Παλαιστινίους δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Τα τελευταία 16 χρόνια το Ισραήλ έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς που όλοι προσπάθησαν να προωθήσουν την ειρηνευτική διαδικασία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η αποχώρηση του Ισραήλ από τις κύριες παλαιστινιακές πόλεις και από εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά στην αρχή της Διαδικασίας του Όσλο στη δεκαετία του 1990 ακολουθήθηκε από βομβιστικές επιθέσεις Παλαιστινίων σε ισραηλινά αστικά κέντρα. Η απάντηση στις μεγάλες παραχωρήσεις του Πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ στον Γιασέρ Αραφάτ το 2000 στο Κάμπ Ντέιβιντ, ήταν το πιο φονικό κύμα τρομοκρατίας στην ιστορία του Ισραήλ. Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να διαλύσει τους οικισμούς στη Γάζα και να εκκενώσει την περιοχή «ανταμείφθηκε» με βροχή από 12.000 ρουκέτες της Χαμάς εναντίον αθώων ισραηλινών πολιτών σε πόλεις όπως την Σντερότ στο Νότο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δεν έδωσε καμία απάντηση σε μία συνολική πρόταση ειρήνης από τον Πρωθυπουργό Έχουντ Όλμερτ, η οποία ανταποκρινόταν σε σχεδόν όλες τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων.

Το πιο εξωφρενικό δεν είναι ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει την ειρήνη, αλλά ότι το Ισραήλ κατηγορείται γι’ αυτό. Πρόκειται για μνημειώδη απάτη. Αρκετά ευρωπαϊκά μέσα και διεθνείς οργανώσεις έχουν συνταχθεί με την χορωδία των Παλαιστινίων που κατηγορούν και προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν το Ισραήλ. Έχει έρθει η ώρα να αρθεί αυτό το πέπλο της υποκρισίας και να αποκαλυφθεί η ωμή αλήθεια για την ειρηνευτική διαδικασία. Το Ισραήλ πάντοτε ήταν έτοιμο να επιτύχει την ειρήνευση με τους Παλαιστινίους και όλους τους γείτονές του. Τώρα οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πάψουν να αποφεύγουν την αναπόφευκτη και μοναδική λύση για τις διαφορές μας: την ειρήνη για μας και τα παιδιά μας.

Με εκτίμηση,
Άλι Γιάχια
Πρέσβης Ισραήλ
....
σ.σ. taxalia: Βιογραφικό του Ισραηλινού Πρέσβη (που σημειωτέον είναι μουσουλμάνος), εδώ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη