21 Ιαν 2010

Οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας.



Οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου απειλούν να ακυρώσουν κάθε πιθανότητα έγκαιρης ανάκαμψης του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας, στερώντας από την οικονομία ως και 200 εκατ. ευρώ και πλήττοντας και το κύρος της Ελλάδας διεθνώς», τόνισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Την τρέχουσα περίοδο τονίζει εμφανίζουν μία αξιοσημείωτη δυναμική τα αγροτικά προϊόντα, στην ....
πλειοψηφία τους ευπαθή, υποστηρίζοντας ως τώρα μία αναχαίτιση των πιέσεων που δέχονται συνολικά οι ελληνικές εξαγωγές. Με τη συνολική μείωση της αξίας των εξαγωγών να φτάνει το 17,9%, η αντίστοιχη υποχώρηση της κατηγορίας των αγροτικών προϊόντων διαμορφώνεται μόλις στο -0,7%. Μάλιστα, στην υποκατηγορία «Ποτά και Καπνός», προκύπτει αύξηση της τάξης του 11,5%».

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: «Την τελευταία 20ετία, η συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στις συνολικές εξαγωγικές εισπράξεις περιορίστηκε από 30% στο 1990 σε 20,8% το 2008. Στο 9μηνο 2009, η συμμετοχή αυτή αυξήθηκε στο 25,1%. Σε μια χώρα στην οποία η αξία των αγροτικών προϊόντων αντιπροσωπεύει τόσο υψηλό ποσοστό του συνόλου, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών στην Ε.Ε. των 15, μια πτώση της αξίας των εξαγωγών τους κατά 5% μόνο, λόγω των αποκλεισμών στους δρόμους του εμπορίου, θα οδηγήσει σε υποχώρηση κατά περισσότερο από 1% της αξίας των εξαγωγών συνολικά, ήτοι περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως, θα προσθέσει πιέσεις στο ήδη αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

περισσότερα στο AgrosChannel
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη