5 Ιαν 2010

ΟΧΙ «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ» ΚΑΙ «ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ» ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ

Στην τύχη φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη η Ελλάδα, καθώς πλήθος δημοσιεύσεων θέλουν την κυβέρνηση να φέρνει πίσω το νόμο που θα επιτρέπει τα τυχερά «φρουτάκια», τα οποία θα φέρουν πολλά έσοδα στο δημόσιο από...

τη φορολογία τους και θα καλυφθούν οι τρύπες.

Μήπως όμως το κράτος ξεχνάει ή αδιαφορεί για τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις του τζόγου, που πλέον θα είναι άμεσα προσβάσιμος σε κάθε γωνιά της χώρας; Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις περί τροποποίησης του νόμου 3037/2002 που απαγόρευε τη λειτουργία κάθε μορφής τεχνικού και τυχερού ψυχαγωγικού παιχνιδιού, μετά από κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την έντονες ανησυχίες.

Όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, εξέφρασαν τους φόβους τους για το πώς θα προστατευτούν οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι οικογένειές τους από τα νύχια των επιτήδειων, πως τα παιδιά μας δε θα εκτεθούν καθημερινά σε αυτή την πολύ επικίνδυνη μορφή εξάρτησης, και δεδομένης της θέσης στην οποία βρίσκεται ο μέσος Έλληνας, ο οποίος θεωρείται ευάλωτος στο τζόγο, είναι πιθανόν να καλλιεργηθούν απατηλές προσδοκίες ότι μπορεί στο τζόγο να συμπληρώσει το ελλιπές εισόδημά του και αυτό σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί ακρίβεια, δάνειο, υποθήκη αυτοκινήτων


Αν τα «φρουτάκια» γίνουν διαθέσιμα σε κάθε γειτονιά μαζί με τα άλλα ψυχαγωγικά παιχνίδια, πρώτοι που θα επισκεφτούν αυτά τα «ηλεκτρονικάδικα» θα είναι οι νέοι. Τότε πια η κοινωνία θα τους έχει εκθέσει σε ένα περιβάλλον, στο οποίο εύκολα και νόμιμα θα μπορούν να μυηθούν στο τζόγο μέσω των κουλοχέρηδων. Και θα είναι η κοινωνία που θα έχει καλλιεργήσει τους αυριανούς εθισμένους παίκτες, ενώ θα μικρύνει περισσότερο ο μέσος όρος ηλικίας των παθολογικών τζογαδόρων. Και επειδή ο τζόγος στα φρουτάκια είναι πιο φτηνός συγκριτικά, αφού έχει μικρότερο ποντάρισμα, επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις ηλικίες και τα βαλάντια.


Σύμφωνα με έρευνες του Βρετανού καθηγητή Μαρκ Γκρίφιθς γύρω από θέματα εξάρτησης στον τζόγο και εκτενούς μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στον τζόγο με «φρουτάκια», αποδεικνύεται ότι ακόμα και τα «φρουτάκια» χαμηλού στοιχηματισμού αποτελούν φθηνό και ακραίως εθιστικό ναρκωτικό των παικτών. «Εάν δίνεις μικρά κέρδη συχνά, εθίζεις τους παίκτες. Για παράδειγμα, στα φρουτάκια γνωρίζουμε ότι μπορείς να στοιχηματίσεις 12 φορές το λεπτό. Καθώς ο εθισμός περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα κέρδη, οι επαναλαμβανόμενες "στιγμές νίκης" είναι η μεγάλη παγίδα. Η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών γνωρίζει καλά αυτό το μυστικό και έχει εσκεμμένα δημιουργήσει εμπειρίες ώστε να κρατήσει τον παίκτη όσο το δυνατόν περισσότερο στο μηχάνημα». Τα «φρουτάκια» έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να προσφέρουν πολλαπλές εμπειρίες νίκης ή «παρ ολίγον νίκης» στους παίκτες.


Δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο νόμος της καθολικής απαγόρευσης όντως δε συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία και χρειάζεται να εναρμονιστεί. Δε μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά ή την επιχείρησή τους. Εάν το νέο σχέδιο νόμου που θα υποβληθεί διαχωρίζει ξεκάθαρα ότι επιτρέπονται τα ψυχαγωγικά τεχνικά μόνο παιχνίδια σε δημόσιους χώρους τότε οι άνθρωποι αυτοί θα ευνοηθούν, ανοίγοντας πάλι τις επιχειρήσεις τους αλλά και οι νέες γενιές θα μπορούν να ψυχαγωγηθούν ασφαλέστερα με παιχνίδια που όλοι αγαπήσαμε.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε, δεν κάνει λόγο για παραβίαση του νόμου ως προς τα τυχερά παιχνίδια, «φρουτάκια» και κουλοχέρηδες», κάθε άλλο, αναφέρεται στα αμιγώς ψυχαγωγικά ηλεκτρονικά παιχνίδια επιτρέποντας ταυτόχρονα κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών και να επιβάλλει σχετικούς περιορισμούς για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.


Οι υπεύθυνοι φορείς πρέπει να λάβουν θέση καθώς και η νέα κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γιατί φαίνεται ότι τον έλεγχο επιδιώκουν να έχουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις που θα δίνουν τις άδειες και θα καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη, εις βάρος των πολιτών της περιοχής τους.



Μικρός Ήρωας


ΟΧΙ «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ» ΚΑΙ «ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ» ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ
http://www.facebook.com/group.php?gid=32394092275
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη