25 Ιαν 2010

Βενιζέλος: "δεν επενδύουμε στον ασφαλιστικό και φορολογικό εκφοβισμό"

Συνέντευξη για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην καλή εφημερίδα REAL NEWS (στον Βασίλη Σκουρή ). Απαντώντας στις ερωτήσεις του κ.Σκουρή, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε:


1. Μεγάλες οι πιέσεις από τις αγορές , παρά την καταρχήν θετική στήριξη του Προγράμματος Σταθερότητας από την ΕΕ κ. υπουργέ . Παίζονται κατά τη γνώμη σας και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας;

Ευ. Βενιζέλος: To πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έγινε με θετική διάθεση δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπήρξαν πολλές υποστηρικτικές δηλώσεις παραγόντων της Ε.Ε. Παρόλα αυτά οι αγορές κινούνται αρκετές φορές «αυτόνομα» και χωρίς κάποια προφανή λογική που να συνδέεται με την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να σπάσει τον δημοσιονομικό φαύλο κύκλο στον οποίον έχει εμπλακεί.

Επαναλαμβάνω λοιπόν πως εκτός από τα δικά μας μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία, κράτος, αγορά και κοινωνία έχουμε τις δικές μας επιμερισμένες ευθύνες, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πεδίο δοκιμής διαφόρων μεθόδων επιρροής επί του ευρώ και ως άλλοθι για επιδιώξεις που συνδέονται με τις διεθνείς αγορές και τις ευκαιρίες που ανοίγει η κρίση για κερδοσκοπικές κινήσεις. Γι΄αυτό πρέπει να είμαστε και είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνον ή πρωτίστως με έναν θεσμικό και διαφανή τρόπο σε εθνικό ή κοινοτικό επίπεδο.

2. Βασικοί εταίροι μας πάντως μας συστήνουν σκληρή λιτότητα και από την άλλη πιέζουν για εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων …

Ευ. Βενιζέλος: Οι εταίροι μας στο πλαίσιο του Ecofin ή του Eurogroup πράγματι είναι υπέρμαχοι της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής αλλά ως διαχειριστές της δικής τους εθνικής αμυντικής βιομηχανίας προφανώς και ενδιαφέρονται για την προώθηση δικών τους προϊόντων. Επίσης ενδιαφέρονται για την ομαλή εξέλιξη παλαιότερων συμβάσεων που εκτελούνται. Δεν το έχει κρύψει κανείς αυτό και γι’ αυτό τονίζω, ακόμη μια φορά, πως η Ελλάδα είναι συνεπής προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της και τις ανειλημμένες πολιτικές της δεσμεύσεις, αλλά επιλέγει τα εξοπλιστικά της προγράμματα με μόνο κριτήριο τις πραγματικές αμυντικές της ανάγκες, την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής, την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας. Το μήνυμα μας είναι παντού ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Όπως οι χώρες που λειτουργούν ως πωλήτριες προστατεύουν τα εθνικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της εθνικής τους οικονομίας, έτσι και εμείς θα κάνουμε κατά μείζονα λόγο το ίδιο για τα δικά μας συμφέροντα.

3. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα πάρει δύσκολα μέτρα. Το μίγμα της οικονομικής πολιτικής ποιο πρέπει να είναι κ. Υπουργέ;

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πήρε και θα πάρει αναγκαία και δίκαια -στο μέτρο του δυνατού- μέτρα που δεν έχουν στόχευση μόνον δημοσιονομική αλλά και αναπτυξιακή και αναδιανεμητική. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή από το να μπορείς να καταβάλεις κανονικά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας. Γι’ αυτό πρέπει να κινούμαστε ταυτόχρονα και στο επίπεδο των άμεσων σωστικών μέτρων αλλά και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτά τα δύο συντίθενται σε μία μεγάλη Εθνική Κοινωνική Συμφωνία για την οργανωμένη μετάβαση από τις άτυπες, ανεξέλεγκτες και παραθεσμικές οικονομικές, κοινωνικές και συχνά πολιτικές σχέσεις, στο πεδίο των τυπικών, διαφανών και ελέγξιμων σχέσεων που μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για επενδύσεις και απασχόληση, να στηρίξουν και να αυξήσουν το εισόδημα όσο γίνεται περισσότερων πολιτών.

4. Δεν σας φοβίζει μήπως βγάλετε τη χώρα από την κρίση αλλά το ΠΑΣΟΚ χάσει την ψυχή του;

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόταγμά μας είναι πάντα η ανάπτυξη, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η αναδιανομή. Όλα όμως αυτά προϋποθέτουν μια κοινωνία ασφαλή και αισιόδοξη, μια χώρα που νιώθει αξιοπρεπής και υπερήφανη και γι’ αυτό γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η πολιτική της ρητορικής ευκολίας τελικά δεν οδηγεί πουθενά. Κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτέλεσμα παράγουν μόνον δύσκολες και υπεύθυνες αποφάσεις που είναι όμως δίκαιες και αξιόπιστες και συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

5. Εκτιμάτε και εσείς ότι η ανεργία θα φτάσει στο 20% και πώς αντιμετωπίζεται;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων, αλλά παρεμβαίνουμε σε αυτές προκειμένου να ανακόψουμε την αυξητική τάση της ανεργίας, να διασώσουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να επιτρέψουμε στη χώρα να βρει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Σ΄αυτά όλα η οικονομική ψυχολογία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό δεν επενδύουμε στον ασφαλιστικό και φορολογικό «εκφοβισμό», αλλά στην επιδίωξη μας να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο στο οποίο έχουν θέση όλοι οι Έλληνες ότι αυτό που γίνεται έχει αρχή, μέση και τέλος ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

6. Τι πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τους μετανάστες;

Ευ. Βενιζέλος: Το θεμελιώδες είναι η κοινή γνώμη να πληροφορηθεί το πραγματικό περιεχόμενο του τελικού σχεδίου νόμου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τη διαβούλευση και τη νέα συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αρκετοί πολίτες έχουν προσλάβει μία εσφαλμένη και αλλοιωμένη πληροφόρηση γύρω από το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Η κυβέρνηση κινείται υπεύθυνα, προστατεύει την εθνική ταυτότητα όπως αυτή νοείται σήμερα και κανείς δεν δικαιούται να εμφανίζει την ελληνική κοινωνία ξενοφοβική ή ρατσιστική.

7. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει πιστεύετε στο σχέδιο της για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ως προς την κατεύθυνση του γερμανικό μοντέλου;

Ευ. Βενιζέλος: Το «γερμανικό» μοντέλο, όπως όλοι γνωρίζουμε βασίζεται στην ύπαρξη δύο κατηγοριών βουλευτικών εδρών. Οι μισές βουλευτικές έδρες είναι κατανεμημένες σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες, οι δε άλλες μισές με πολυεδρικές λίστες στα ομόσπονδα κράτη. Ο κάθε πολίτης έχει δύο ψήφους. Οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα με βάση τις ψήφους που έχουν συγκεντρώσει τα κόμματα στα ομόσπονδα κράτη. Εάν οι έδρες αυτές έχουν ήδη κατακτηθεί από τα κόμματα σε μονοεδρικές περιφέρειες, δεν κατανέμονται έδρες από λίστες των ομοσπόνδων κρατών, αλλιώς ο αριθμός που αντιστοιχεί σε κάθε κόμμα συμπληρώνεται από τις λίστες αυτές, ενώ αν κάποιο κόμμα έχει κατακτήσει περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες από αυτές που δικαιούται συνολικά, τότε αυτές οι έδρες προστίθενται ως προσωρινές στο συνολικό αριθμό των εδρών. Η εσωκομματική δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων ελέγχεται δικαστικά. Άρα εκ των πραγμάτων η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα συνδέεται με την αλλαγή στην περιφερειακή και πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και το θεσμικό ρόλο της Βουλής και του βουλευτή, με το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στα δύο επίπεδα της αυτοδιοίκησης, με την ανάγκη να κατοχυρωθεί θεσμικά η εσωκομματική δημοκρατία, με την ανάγκη οι εγγυήσεις διαφάνειας να ισχύουν σε όλα τα πολιτικά, διοικητικά και αυτοδιοικητικά επίπεδα. Θα έχουμε την ευκαιρία άλλωστε να τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά.

8. Και ως προς τη διαφάνεια; Χρόνια τώρα οι αντιπρόσωποι των εταιρειών όπλων έμοιαζαν ως τρόφιμοι του υπουργείου…

Ευ. Βενιζέλος: Στόχος μας είναι αυτήν την κοινοβουλευτική σύνοδο να ψηφιστεί ένας νέος ριζικά διαφορετικός νόμος περί εξοπλισμών που να ενσωματώνει πλήρως τη σχετική κοινοτική οδηγία και να διαμορφώνει ένα περιβάλλον απόλυτης διαφάνειας. Αυτό ήδη το έχουμε σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά και μέσω του κώδικα δεοντολογίας που έχω εκδόσει με την μορφή πάγιας διαταγής.

9. Πιστεύετε ότι η Άγκυρα το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο;

Ευ. Βενιζέλος: Παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και με «στρατηγική ψυχραιμία» αυτά που καθημερινά συμβαίνουν στο Αιγαίο και από πλευράς αεροπορικών αλλά και από πλευράς ναυτικών κινήσεων. Παράλληλα παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία που θέλουμε να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Ένα τέτοιο κράτος έχει ως θεμελιώδες χαρακτηριστικό τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο επί των ενόπλων δυνάμεων. Οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για τεχνητή ένταση στο Αιγαίο με στόχο να εκβιαστούν εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία έχουν ανοίξει μεγάλη συζήτηση στην γειτονική χώρα. Ελπίζω αυτή η συζήτηση να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει θετικά ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τουρκική πρακτική στο Αιγαίο.

10. Εκατόν δέκα μέρες μετά πάντως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αρρυθμίες . Χρειάζεται καλύτερο συντονισμό;

Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε γενικότερα καλύτερο συντονισμό ως χώρα. Υπάρχει ανάγκη ενός μεγάλου «εθνικού συντονισμού» στον οποίον πρέπει να συμπράττουν όλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, προκειμένου να πετύχουμε στόχους που δεν είναι μόνον κυβερνητικοί και πολιτικοί, αλλά είναι εθνικοί, αναπτυξιακοί, κοινωνικοί.

11. Το αγροτικό πάντως μάλλον το υποτίμησε η κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει ;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα μπορούσε κανείς εύκολα να περιμένει μεγάλης κλίμακας αγροτικές κινητοποιήσεις τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Κανείς δεν υποτιμά τις μεγάλες δυσκολίες του αγροτικού κόσμου, την σταδιακή μείωση του αγροτικού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, αλλά και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου, την ανασφάλεια που νιώθει ο αγροτικός κόσμος. Όλα αυτά προφανώς δεν λύνονται με αποσπασματικές κινήσεις ή με επιδοματικές πολιτικές, αλλά μέσα από την ολοκληρωμένη πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο που συγκροτεί η κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά, όπου χρειαστεί να γίνουν κινήσεις στοχευμένες ανά περιοχή, ανά κατηγορία προϊόντων ή να αρθούν προβλήματα διοικητικά και διαχειριστικά, αυτό αναμφίβολα θα γίνει. Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο δυσπραγίας της αγοράς ο αποκλεισμός των εθνικών οδών και η παρεμπόδιση των μεταφορών και άρα της διεξαγωγής του εμπορίου δεν βοηθάει κανέναν. Όταν υπάρχει αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από όλες τις πλευρές εύκολα βρίσκονται λύσεις. Σ΄ αυτό θα βοηθήσουν και οι νέες μορφές αυθεντικής συλλογικής έκφρασης και αντιπροσώπευση των αγροτών.

13. Οι δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ένστολων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους αξιωματικούς και σειρά παραιτήσεων. Εσείς δηλώσατε ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας. Τι συμβαίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε παρατηρήσεις κοινωνικών φορέων που μετέχουν στο διάλογο για το ασφαλιστικό. Ως αρμόδιος Υπουργός Άμυνας, έχω ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τονίσει ότι δεν νοείται να αποχωρούν στην ακμή της ηλικίας τους αξιωματικοί λόγω του συστήματος προαγωγών και αποστρατείας. Αυτό επεξεργαζόμαστε τώρα ώστε η νομοθεσία μας να εναρμονιστεί με όσα συμβαίνουν σε άλλους σύγχρονους στρατούς. Τιμάμε και προστατεύουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες της ζωής τους. Ξέρουμε ότι η επιλογή τους δεν είναι επιλογή επαγγέλματος, αλλά ευθύνης και ότι τελούν υπό ειδικό νομικό καθεστώς πειθαρχίας. Οι αποφάσεις μας θα είναι ορθολογικές και δίκαιες τόσο για τα στελέχη όσο και για την κοινωνία.-
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη