24 Ιαν 2010

Τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης για την αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ
ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
24 Ιανουαρίου 2010
Ανεργία γένος θηλυκού: Τα πορίσματα πρόσφατης μελέτης για την αγορά εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) είναι μία τυπική ελληνική περιφέρεια με....

υψηλό παραγωγικό μερίδιο των υπηρεσιών και συγκέντρωση της απασχόλησης στον ίδιο τομέα. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στο ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη ως πολυσήμαντο αστικό κέντρο, όσο και την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού λόγω της γεωγραφικής θέσης της ΠΚΜ. Τα χαρακτηριστικά της απασχόλησης μοιάζουν με εκείνα της υπόλοιπης χώρας, ενώ η κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα των ανέργων είναι η ομάδα 30-44 ετών.

Κρίσιμα όμως είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη γυναικεία απασχόληση. Η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι δυσχερέστερη από εκείνη των ανδρών, ενώ οι περνούν πολύ ευκολότερα από τους άντρες στην κατηγορία του μη ενεργού πληθυσμού.

Ακόμη, οι γυναίκες εισέρχονται αργότερα και αποχωρούν νωρίτερα από τους άνδρες στη σφαίρα της απασχόλησης, ενώ ο συνολικός εργασιακός βίος τους είναι βραχύτερος. Επιπλέον, οι γυναίκες στρέφονται περισσότερο προς τη μισθωτή εργασία και λιγότερο στην επιχειρηματικότητα. Τέλος, όσο ανέρχεται το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών, τόσο πιο ευχερής γίνεται η πρόσβαση τους στην απασχόληση, ενώ η αναλογία των ανέργων ανδρών και γυναικών είναι ευνοϊκή για τους πρώτους.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης του επικ. καθηγητή Οικονομικής των Ανθρώπινων Πόρων στο Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρου Κουτρούκη για την αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, που δημοσιεύεται στο Πολιτικό Ημερολόγίο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2010, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Η μελέτη, επιπλέον, έδειξε ότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία έχουν πάψει να αποτελούν κοιτάσματα απασχόλησης, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας κατευθύνονται στις υπηρεσίες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των αντρών όσον αφορά την πρόσβαση και διατήρηση της απασχόλησης, ενώ η ανεργία είναι «γένους θηλυκού». Εν κατακλείδι, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές απασχόλησης των τελευταίων χρόνων έχουν δώσει μάλλον πενιχρά αποτελέσματα.

Γράφημα : Διάρθρωση της ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών και φύλο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


ΠΗΓΗ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΣΥΕ (Β’ τρίμηνο 2009)

Δρ. Θεόδωρος Α. Κουτρούκης,
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου,

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη