Αν και δεν έχουμε πλήρες αντίγραφο της επιστολής, από όσα αναφέρονται στη επιστολή θα έλεγα είναι κάπως χλιαρά σε σχέση με την ένταση που επικρατεί σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη.
Έχω τονίσει από αυτό το site κατά διαστήματα ότι εκτός της απαίτησης από την Κυβέρνηση για Δημοψήφισμα στο μεταναστευτικό πρέπει επίσης να ζητάμε (bloggers και μη) Δημοψήφισμα και για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Γνώμη μας είναι ότι η Ελλάδα ΔΕΝ υποστηρίζει αυτή την πολιτική της ταπείνωσης πλέον, άσχετα αν ο Καραμανλής και τώρα ο Παπανδρέου δεν παρέλειπαν και παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να τονίζουν την φράση αυτή.
Παρακάτω το περιεχόμενο της επιστολής όπως το διαβάσαμε στην Ναυτεμπορική και η ταπεινή μας γνώμη ...
Πρόταση με ημερομηνία λήξης για την υφαλοκρηπίδα
Νέα ώθηση στις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα αλλά με καταληκτική ημερομηνία και, στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προτείνει μεταξύ άλλων, στην απαντητική επιστολή του στον Τούρκο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Χαρακτηρίζει σημαντική την τουρκική πρόταση για δημιουργία Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και, σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλεί τον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία, πιθανώς πριν από το καλοκαίρι.
Παράλληλα, κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών για την προετοιμασία της επίσκεψης, καθώς και τους τομείς («χαμηλής διπλωματίας») στους οποίους θα πρέπει να εστιαστεί η συνεργασία (Ενέργεια, Εμπόριο και Επενδύσεις, Πολιτισμός, Παράνομη Μετανάστευση, Περιβάλλον, Υποδομές και Μεταφορές κ.ά.)
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης.
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο, ο κ. Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο μεταξύ, επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν ένταση.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι το «κλειδί» για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Εκφράζει, για άλλη μια φορά, την υποστήριξη της Ελλάδα στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, κάνοντας ωστόσο ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Απαντώντας στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.
Όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση, υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής.
naftemporiki