20 Ιαν 2010

Mια Θεσσαλονίκη, ένας Δήμος


Του Χρίστου Μάτη

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία μεγάλη, πλην δυστυχώς υποκριτική, συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.

Διότι σε αυτήν υποτίθεται ότι αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι, τα στελέχη της αυτοδιοίκησης δηλαδή, συζητούν με το μάτι και το αυτί στη...
χωροταξική κατανομή των νέων δήμων.

Από αυτήν θα κρίνουν ουσιαστικά τη θέση τους και στο γεγονός ότι δεν την γνωρίζουν, οφείλονται οι ενστάσεις που, προς το παρόν, απλώς υπαινίσσονται ότι έχουν.

Για τη Θεσσαλονίκη, το θέμα είναι απλό κι έχει μία απλή λύση.

Ένας δήμος όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Έχουν παρέλθει εδώ και χρόνια- ίσως η δική μου γενιά δεν τα πρόλαβε ποτέ- τα όρια των διοικητικών ενοτήτων που απαρτίζουν το πολεοδομικό συγκρότημα.

Τι εξυπηρετεί λοιπόν η διαίρεση του πολεοδομικού συγκροτήματος πλην της παροχής ρόλων σε ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού;

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι για να παρέχει ρόλους, αλλά υπηρεσίες στον πολίτη. Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ενιαία αντιμετώπιση όλου του συγκροτήματος θα δώσει νέες δυνατότητες, όχι μόνο για οικονομία κλίμακος, αλλά και για καλύτερες και πολύ πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πολίτη.

Δεν είναι δυνατόν συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα, να πληρώνουν χρεώσεις για παιδικούς σταθμούς ή για δημοτικά τέλη με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Τι εξυπηρετεί αυτό, πλην των πελατειακών σχέσεων, που κάποιοι δήμαρχοι καλλιεργούν με τους δημότες τους; Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας να έχουν καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας;

Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στη μόνη λύση, που θα εξασφαλίζει ισότητα των πολιτών, αλλά δείχνει όμηρος των εσωκομματικών της ισορροπιών.

Η αυτοδιοίκηση μπορεί να διεκδικήσει τη μόνη λύση, που εξασφαλίζει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά μεγάλο μέρος του πολιτικού της προσωπικού φοβάται ότι θα χαθεί.

Ρόλοι μπορεί να υπάρξουν για όλους. Η ενιαία διοίκηση δε σημαίνει κατάργηση των επιμέρους ενοτήτων, αλλά ανάδειξή τους μέσα σε ένα ενιαίο σύνολο. Με τοπικούς εκλεγμένους εκπροσώπους, κοντά στον πολίτη. Για όλους όσους θέλουμε με την ενασχόληση μας με τα κοινά, να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας και όχι μόνο στον εαυτό μας.

Οι μεγάλες υποθέσεις, θέλουν μεγάλες τομές. Και η βελτίωση της ζωής των κατοίκων της πόλης, που ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε υπηρετήσουμε, είναι μεγάλη υπόθεση.


*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Παύλου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη