24 Ιαν 2010

Γιατί ίδρυμα… Κώστα (βάλτε όποιο επίθετο θέλετε…) και ΟΧΙ Σταμάτη Κριμιζή;

Πολλές φορές στο Ta Xalia οι αναρτήσεις μας δεν είναι παρά ένα ερώτημα..
Ρωτάμε για το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα,
για το αν η πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει (σχετικές αιτήσεις στην ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ),
για το αν το ανθρωπογεννές παραγόμενο CO2 είναι όντως ο λόγος.... υπερθέρμανσης του πλανήτη ή αν είναι οι ηλιακές εκρήξεις,
για το πόσα MWp αιτήσεις ΑΠΕ έχουν ήδη γίνει σε ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ,
για το αν θα γίνει εξεταστική για τα «greek statistics» που δίναμε τα τελευταία χρόνια στους ευρωπαίους εταίρους μας,
για το αν ο Κακαουνάκης ήξερε τι έλεγε για το δημοψήφισμα της Κρήτης…
Για το αν η Αλβανία θα αποδεκτεί τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης!
και τόoooσα άλλα…

Απάντηση φυσικά δεν πήραμε ποτέ και για κανένα θέμα!

Έτσι και σήμερα… πολύ απλά ρωτάμε…
Γιατί να υπάρχει ίδρυμα… Κώστα (Καραμανλη Α, Β, Σημίτη, Μητσοτάκη κλπ) και ΟΧΙ Σταμάτη Κριμιζή;
Θα πείτε και ποιος είναι ο Σταμάτης Κριμιζής;
Θα σας πούμε το εξής για αρχή...
Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 krimigis».
Πριν σας πούμε ποιος είναι .. διαβάστε αυτό… ( συνέντευξη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»)"Τα όργανα παρατήρησης είναι τα μάτια μου. Kαι όταν παρατηρώ το διάστημα, οι αισθήσεις μου όλες είναι εκεί. Nιώθω ότι βρίσκομαι πάνω στο διαστημόπλοιο έτσι πιστεύω ότι ο μέλλον μας είναι στο Διάστημα. Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να κάτσει σ' αυτό το διαστημόπλοιο που λέγεται Γη. Θα κινηθεί προς άλλους πλανήτες. Συζητάμε βέβαια για τα επόμενα 200 ή 300 χρόνια.
Η εποίκηση του Διαστήματος είναι θέμα χρημάτων και πολιτικής βούλησης.
Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια αποστολή όλης της Γης. Γι' αυτό και εμείς, έστω ως μικρή χώρα, έχουμε πνευματικό δυναμικό για να συνεισφέρουμε σ' αυτό το όνειρο για την προέκταση της ανθρώπινης επιρροής προς το Διάστημα.
n Ο άνθρωπος είναι εξερευνητής από τη φύση του. Νομίζω ότι είναι γραμμένο στο DNA του να εξερευνά. Είναι βασικό θέμα επιβίωσης. Η κινητήριος δύναμη είναι η φαντασία. Δεν κάνουμε την εξερεύνηση του Διαστήματος βάσει λογικής. Πάντα από κάτι τυχαίο ξεκινάει μια καινούργια εποχή και αυτή η εποχή που ζούμε σήμερα δεν είναι ασφαλής, διότι δεν έχουν χαρτογραφηθεί όλοι οι αστεροειδείς που έρχονται κοντά στη Γη. Ο κίνδυνος υπάρχει, αλλά η ανθρωπότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί. Το πρώτο βήμα έγινε το Φλεβάρη του '96, που καταφέραμε να προσγειώσουμε ένα διαστημόπλοιο πάνω σε αστεροειδή. Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί ότι πλησιάζει τη Γη, τόσο πιο εύκολο είναι να του αλλάξουμε τροχιά".
Τι ποιο σπουδαίο μας έχουν πει οι διάφοροι πολιτικοί μας;
Και τώρα… ακολουθεί το βιογραφικό του…
(κείμενο της Έλενας Τσατσαρώνη)
Ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής γεννήθηκε στη Χίο το 1938. Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa, και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το 1980 διορίστηκε επικεφαλής στο Τμήμα Διαστημικής, του οποίουέγινε διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διεύθυνε τις δραστηριότητες περίπου 600 επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι επίτιμος διευθυντής του Τμήματος.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 386 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Έχει τιμηθεί με το Medal for Exceptional Scientific Achievement της NASA και με περίπου 30 ομαδικά βραβεία (Group Achievement Awards) της NASA και ESA για τις αποστολές VOYAGER, AMPTE, GALILEO, ULYSSES, CASSINI και ACE και είναι πρόεδρος της Τάξεως θετικών Επιστημών της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA). Το 2002, κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Διάστημα, τιμήθηκε με το βραβείο COSPAR Space science Award.

Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 krimigis».

Έχει επανειλημμένως καταθέσει ενώπιον Επιτροπών του αμερικάνικου Κογκρέσου για θέματα διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας, με πιο πρόσφατες αναφορές του για την αποστολή Voyager, η οποία διέσχισε το εξώτατο όριο της ηλιόσφαιρας.

Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξίαρχου του Τάγματος του Φοίνικος.

Είναι ο μόνος επιστήμονας στον κόσμο, ο οποίος με τα όργανα που έχει σχεδιάσει, έχει εξοπλίσει διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους 7 από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρωτιά για τονΈλληνα επικεφαλής της NASA, καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, το πρόσωπο του οποίουταυτίζεται με την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ο ίδιος πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του Προγράμματος Discovery της NASA, που αφορά στην πραγματοποίηση πλανητικών αποστολών χαμηλού κόστους. Είναι από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής Cassini/Hugens στον Κρόνο και τον Τιτάνα και Συνεργάτης Ερευνητής στις αποστολές Galileo, Ulysses, ACE, και MESSENGER.

Κι ακόμη, έχει επινοήσει τα όργαναπου έχουν εξοπλίσει την αποστολή του διαστημικού σκάφους MESSENGER, προς τον Ερμή, αλλά και του σκάφους New Horizons, εκτοξεύθηκε προς τον Πλούτωνα στις 11Ιανουαρίου 2006.

Έτσι, συμπληρώθηκε ένας επιστημονικός κύκλος που ξεκίνησε πριν από περίπου40 χρόνια. Στις πρωτιές του Έλληνα επιστήμονα συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή του στην αποστολή δύο διαστημικών σκαφών, του Voyager 1 το οποίο ανίχνευσε το 2004 το απώτατο όριο του ηλιακού συστήματος σε απόσταση περίπου 94χιλιόμετρα. Το διαστημικό σκάφος είναι το πρώτο που έφερε σε πέρας το προαναφερόμενο εγχείρημα και μέχρι τον Ιούλιο του 2005 οι επιστήμονες παρατήρησαν ασυνήθιστες καταγραφές σε πολλά όργανα του σκάφους, υποδεικνύοντας ότι είχε διαπεράσει ένα διαφορετικό μέρος του ηλιακού συστήματος.

Οι απόψεις των επιστημονικών ομάδων διαφέρουν στην επεξήγηση των δεδομένων το 2003, ο Σταμάτης Κριμιζής και οι άλλοι ερευνητές που συμμετέχουν στην αποστολή συμφωνούν ότι το2004 είχαν αξιόπιστες αποδείξεις μέσω των δεδομένων του Πειράματος Ανίχνευσης Φορτισμένων Σωματιδίων Χαμηλών Ενεργειών για την διάσχιση του Κρουστικού Κύματος Παύσης. Το όργανο τοποθετήθηκε σε περιστρεφόμενη πλατφόρμα που επιτρέπει την ανίχνευση του διαστήματος προς όλες τις κατευθύνσεις, καθορίζει τη σύσταση, φόρτιση και κατεύθυνση ορισμένων ενεργειακών σωματιδίων ενώ αυτά ταξιδεύουν στο διάστημα. Σημειωτέον ότι μια αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση μεταξύ ηλίου και γης, ήτοι 150 εκατομμύρια και Voyager 2, πρώτο εκ των οποίων έφτασε στην «άκρη» του ηλιακού μας συστήματος..

Το παρακάτω video ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ!


Αλλά και αυτό!

Τέλος μπορείτε να διαβάσετε και ΕΔΩ

http://www.taxalia.blogspot.com/ DZ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη