από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, για τις υποδείξεις των εταίρων μας:
Με υποδείξεις για πρόσθετα μέτρα, ενδεχομένως άμεσα και σίγουρα σκληρά, θα κλιμακώσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη την πίεση στην Ελλάδα για εφαρμογή πολιτικής άγριας λιτότητας έναντι της πολιτικής στήριξης που της έδωσαν οι εταίροι της την Πέμπτη.
Την προοπτική νέων μέτρων φέρνει άλλωστε πιο κοντά η πολύ μεγάλη υποχώρηση του...
ρυθμού ανάπτυξης που ανακοινώθηκε χθες, καθώς θα οδηγήσει μοιραία σε μείωση των προβλεπόμενων εσόδων.
Για τις συντάξεις. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την Τρίτη το κείμενο των συστάσεων προς την Ελλάδα, το οποίο- στην καλύτερη περίπτωση για μας- θα υιοθετεί την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μειώσεις των μέσων μισθών στο Δημόσιο, πάγωμα προσλήψεων, αλλαγές στο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση- ουσιαστικά- του ύψους των συντάξεων, καθώς και για αυξήσεις φόρων. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πρόκειται για συστάσεις, οι οποίες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν ικανοποιούνται πλήρως από τα μέτρα που αυτή έχει ήδη ανακοινώσει, επομένως οι Βρυξέλλες περιμένουν περισσότερα, άμεσα ή σε έναν μήνα, στις 15 Μαρτίου.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, ανέφεραν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, γινόταν σκληρή διαπραγμάτευση πάνω σε τρεις εναλλακτικές λύσεις: η πιο ήπια ήταν να να υιοθετηθεί το κείμενο της Κομισιόν ως έχει, με τις υποδείξεις του για πρόσθετα μέτρα, όχι όμως άμεσα. Η πιο μέτρια ήταν να γίνει πιο σκληρό το ύφος των συστάσεων της Κομισιόν. Η πιο σκληρή προέβλεπε να ζητηθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα.
Το ερώτημα ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα ζητηθούν βρίσκεται βεβαίως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στις Βρυξέλλες όμως έχουν τη λύση έτοιμη: επαναφέρουν σταθερά την πρόταση, που έχουν κάνει από τον περασμένο χρόνο στην Ελλάδα, να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Και για τον 13ο μισθό. Ορισμένες πηγές εξάλλου αναφέρονται ακόμη και στην περικοπή του 13ου μισθού, αφού ούτε αυτός υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι σε αυτές οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι!
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές. Η βοήθεια. Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, σε συνεργασία με Βερολίνο και Παρίσι, θα επεξεργασθούν, κατά τις πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πιθανές μορφές που μπορεί να πάρει η βοήθεια προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί. Όμως, όπως έλεγε η ίδια κοινοτική πηγή, «η ελπίδα μας είναι να ομαλοποιηθούν οι αγορές με την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι 27 ηγέτες και με την πρόσθετη προσαρμογή που θα κάνει η Ελλάδα και να μη χρειασθεί να δοθεί βοήθεια».