18 Φεβ 2010

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους του 2008

Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Bουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους του 2008

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2010

Αιδώς αργείοι! Ντροπή φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ! Ντροπή για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ στη Βουλή και να γίνεστε τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας! Επιτέλους, πρέπει να...

σταματήσει αυτή η υπόθεση, όπως επίσης πρέπει να σταματήσουν και οι κορώνες όλων των υπόλοιπων οι οποίοι με κάθε τρόπο επιχειρούν να βαρύνουν με ανευθυνότητα όλα τα πολιτικά κόμματα και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, λες και το θέμα της οικονομίας είναι θέμα μόνο δομών και λειτουργιών, δεν είναι θέμα αντίληψης και νοοτροπίας την οποία όλοι μας με καμία απολύτως εξαίρεση καλλιεργήσαμε στον ελληνικό λαό. Λες και δεν αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. Αλλά για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας χρειάζεται μία καθαρή γραμμή με το παρελθόν, με όλες τις λογικές, με όλες τις λανθασμένες πολιτικές επιλογές, με όλες τις πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν, μα πάνω από όλα με την κουλτούρα την οποία διαμορφώσαμε όλοι μας, εντός και εκτός αυτής της αίθουσας. Για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα.
Όπως επίσης, δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από ορισμένους άλλους, οι οποίοι στο όνομα της υπευθυνότητας και της ενότητας γενικότερα του πολιτικού κόσμου σε μια κρίσιμη στιγμή, τι μας λένε; Όχι, στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι μέσα στη σύγχυση και τον παραλογισμό, μέσα στον αποπροσανατολισμό της ΝΔ. Μέσα στον αποπροσανατολισμό και την ταύτιση την οποία επιχειρούν κάποιοι άλλοι, από την άλλη πλευρά προκειμένου να ισοπεδώσουν τους πάντες σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο έχει ανάγκη για μια νέα αρχή. Όταν υπάρχει μια οικονομία η οποία έχει ανάγκη να ξεκινήσει μια διαφορετική πορεία και πάνω από όλα όταν υπάρχει ένας ελληνικός λαός ο οποίος αγωνιά για το αύριο, αλλά είναι έτοιμος να συνδράμει σε μία προσπάθεια. Με μια προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και δίκαιη απόδοση των ευθυνών για εκείνους οι οποίοι οδήγησαν την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας στο σημερινό επίπεδο.

Αυτή την πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, οφείλετε να την δείτε κατάματα. Όπως επίσης όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας απίθανης κινδυνολογίας και εκφοβισμού όλων των κοινωνικών τάξεων και των πολιτών αυτή την περίοδο. Ακούμε διάφορα, ακούμε το τι σκέφτεται η κα. Μέρκελ, το τι λέει ο κ. Σαρκοζί, το τι λέει ο ένας, το τι λέει ο άλλος. Και δεν θέλουμε να μάθουμε ποια είναι ακριβώς η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Επιχειρούμε να εσωτερικεύσουμε στην ελληνική πολιτική ζωή και καταστήσουμε εθνικό πρόβλημα ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα. Ποιο είναι αυτό; Είναι η έλλειψη μηχανισμού αντίδρασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης σε περιόδους κρίσης. Είναι η έλλειψη μηχανισμού υποστήριξης εκείνων των κρατών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ, σε περιόδους ύφεσης.

Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να δουν και να αντιμετωπίσουν. Και εμείς εδώ προσπαθούμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να δυσφημήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει. Για αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για αυτό η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Όχι, γενικώς και αορίστως για την οικονομία, αλλά κυρίως για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων τα οποία προκάλεσαν τη σημερινή κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο. Και αυτά τα στοιχεία, είναι στοιχεία με ημερομηνίες και υπογραφές. Και πίσω από τις υπογραφές υπάρχουν πολιτικές εντολές,, υπάρχουν υπογραφές των προϊσταμένων, υπάρχουν πολιτικές επιλογές κυβέρνησης και υπουργών. Αυτές θα αναδειχθούν, τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία και αποπροσανατολισμός. Και δεν μπορούμε να ακούμε συνέχεια τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να αναφέρεται στο ομόλογο της Goldman Sachs του 2001.

Δεν κατάλαβα ο κ. Αλογοσκούφης δεν είναι αυτός ο οποίος αποφάσισε να επεκτείνει αυτό το ομολόγο μέχρι το 2039; Νομίμως, παρανόμως, τι έκανε; Και επιπλέον το 2001, σας θυμίζω, ότι αυτού του είδους οι δημοσιονομικές και χρηματιστηριακές πρακτικές επιτρέπονταν από ολόκληρη την κοινοτική νομοθεσία. Όπως, ακόμη και σήμερα θα μπορούσε κανείς υπό την ευρεία έννοια να το δεχτεί. Όπως ο ίδιος ο Όλι Ρεν, ο νέος επίτροπος επί των δημοσιονομικών δήλωσε μόλις προχτές. Αλλά, αυτά δεν βλέπω να τα διαβάζει και να τα ακούει η ΝΔ, αφού εκείνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, πως θα πάμε τα θέματα στο παρελθόν, πως δεν θα συζητήσουμε το παρόν και τι μέλλον;

Ε, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον, να συζητήσουμε τις τύχες του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πράξουμε. Και θα το πράξουμε με απόλυτη συνέπεια, με θεσμική προσήλωση και πάνω από όλα με υπευθυνότητα απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, στα πολιτικά κόμματα, στα πρόσωπα και τους θεσμούς. Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις ίδιες ρωγμές στο σύστημα που λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Τις ρωγμές εκείνες οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανοιχτά ξανά όλα τα κενά, τα οποία έδιναν τη δυνατότητα σε διάφορους αεριτζήδες να κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού. Και να κάνουν πολιτική και δημόσιες σχέσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, πάντα εις βάρος του ελληνικού λαού. Δεν έχει καμία υποχρέωση ο έλληνας πολίτης να πληρώσει τα σπασμένα όταν οι υπεύθυνοι παραμένουν αλώβητοι και χωρίς ποτέ καμία ανάδειξη των ευθυνών τους.

Για αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιμένουμε και θα επιμένουμε στην εξεταστική επιτροπή. Θα μπορούσε να πει κανείς, αφού κύριοι κατακρίνετε τον προϋπολογισμό του 2008 γιατί ψηφίζετε τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του; Εμείς θα επιμείνουμε γιατί αυτή είναι η θεσμική μας ευθύνη. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αναδείξουμε νέα ζητήματα. Αλλά, από πολιτικής απόψεως υπάρχει εδώ ο υπουργός, η δέσμευση της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για μία αναμόρφωση του εθνικού Προϋπολογισμού με νέες ιεραρχήσεις, νέες δομές, νέες προτεραιότητες. Και πάνω από όλα με τη δέσμευση και την υποχρέωση για τη διαφάνεια και τον έλεγχο, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την ενίσχυση της Βουλής έτσι ώστε μέσα από διαδικασίες καθαρές και ανοιχτές σε όλο το χρονικό διάστημα της εφαρμογής του Προϋπολογισμού κάθε χρόνο να ελέγχεται η εφαρμογή του, όπως ακριβώς δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή πράττει μέσα από τη διαδικασία της συνθήκης. Και για να τελειώνουμε πλέον και με την απόλυτη κινδυνολογία του κ. Κεφαλογιάννη όσο αφορά την εφαρμογή της συνθήκης. Αγαπητέ μου συνάδελφε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε κράτος- μέλος της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης όταν μπαίνει σε διαδικασία επιτήρησης αυτό προβλέπει η Συνθήκη.

Εκείνος ο οποίος έχει τη δυνατότητα και την ευθύνη ελέγχου στο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιολογεί και εισηγείται στο Συμβούλιο Υπουργών Ecofin, δηλαδή των 17 υπουργών των κρατών-μελών που συμμετέχουν στην ΟΝΕ και όχι των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. ποια είναι η εκτίμηση της και ποια είναι κατά τη γνώμη της τα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν, όχι να επιβάλλουν μέτρα. Για αυτό το λόγο και σε αυτό το σημείο οι χώρες οι οποίες είναι ελεγχόμενες είναι αυτές οι οποίες δεν ψηφίζουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, δεν ισχύει ότι μας έβαλαν στη γωνία, θα ισχύσει αύριο για την Ισπανία, θα ισχύσει για τη Γαλλία, για την Ιταλία, για κάθε χώρα. Γιατί αυτό λέει η Συνθήκη την οποία κύρωσαν όλα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ένωσης που ομόφωνα αποδέχτηκαν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. Τα υπόλοιπα είναι καλαμπούρια της ΝΔ απλώς για να δημιουργούν σύγχυση και να θίγουν την αξιοπιστία και το κύρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχόλιο TaXalia: Άρχισαν τα όργανα...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη