2 Φεβ 2010

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ποιά έργα παίρνουν σειρά;

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Μιχ. Λεμούσιας και υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετείχαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τρίτη) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα... «Ένταξη έργων Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013» παρουσία της Γ.Γ. της Περιφέρειας Μαρίας Λιονή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχοντας υπόψη τις βασικές στρατηγικές και αναπτυξιακές επιλογές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για τα έτη 2007-2010, ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του και προχώρησε στον σχεδιασμό και στην εκπόνηση μελετών έργων καθώς και στην υποβολή και προετοιμασία προτάσεων χρηματοδότησης. Έτσι, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, εκπονήθηκε μελέτη για την ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας από το Μέγαρο Μουσικής έως το Βασιλικό Θέατρο.

Σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που επιδόθηκε στην Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήδη, το τμήμα από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο έως το Μέγαρο Μουσικής έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση και ανάπλαση του παραλιακού πλακόστρωτου καθώς και τη δημιουργία πέντε κήπων ως θεματικών χώρων αναψυχής.

Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, υποβλήθηκε πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου: «Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης – Τμήμα από το Βασιλικό Θέατρο έως τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων και δημόσια δαπάνη 40.450.000 Ευρώ».

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, έχει εκπονηθεί επίσης μελέτη για την συντήρηση του Διατηρητέου Κτιρίου Πρώην Δημοτικών Σφαγείων και την επανάχρησή του, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόκειται για το έργο: «Εργασίες συντήρησης Διατηρητέου Κτιρίου Πρώην Δημοτικών Σφαγείων και Επανάχρησή του ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δημόσια δαπάνη 3.200.000 Ευρώ». Μόλις εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα είναι έτοιμη για υποβολή διότι έχει εκπονηθεί η μελέτη, υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκρίσεις καθώς και η οικοδομική άδεια.

Στη σημερινή σύσκεψη ο Δήμαρχος Β,. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε από την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή τη θετική της συμβολή στην έκδοση Σύμφωνης Γνώμης για τα δυο παραπάνω έργα.

Τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε την κυρία Λιονή για το σύνολο των προγραμματισμένων έργων στην πόλη, για τα οποία οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν προετοιμάσει μια σειρά μελετών.

Τίτλος Έργου Προϋπολογισμός Έργου Ωριμότητα
Ανάπλαση Πλατείας Αριστοτέλους 3,5 εκατ. Ευρώ Η μελέτη έχει εκπονηθεί από τη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπάρχει πλήρης αδειοδότηση του έργου
Ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου του Δήμου Θεσσαλονίκης 9 εκατ. Ευρώ Έχει γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης σύμφωνα με τον Ν. 3316/2005. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι 3 προκαταρκτικές μελέτες ενώ η προμελέτη θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2010.
Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων 3 εκατ. Ευρώ Έχει γίνει διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης σύμφωνα με τον Ν. 3316/2005. Αναμένεται η ολοκλήρωση της προμελέτης τον Ιούνιο του 2010
Ανάπλαση περιοχής πλατείας Χρηματιστηρίου 5 εκατ. Ευρώ Έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη και βρίσκεται για έγκριση στις αρμόδιες Εφορεία Αρχαιοτήτων (9η ΕΒΑ & 4η ΕΝΜ). Αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης (Εφαρμογής & Τεύχη Δημοπράτησης) τον Ιούνιο του 2010
Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών Τειχών (οδός Επταπυργίου) 5 εκατ. Ευρώ Έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη η οποία έχει εγκριθεί από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων (9η ΕΒΑ). Εκκρεμούν απαλλοτριώσεις. Αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης (Εφαρμογής & Τεύχη Δημοπράτησης) τον Ιούνιο του 2010
Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Θεσσαλονίκης 350.000 Ευρώ Έτοιμος Τεχνικός Φάκελος Έργου (ΤΦΕ) και Διακήρυξη. Μπορεί να προκηρυχθεί άμεσα με το Ν. 3316/05.
Πρόγραμμα αισθητικής ανάπλασης όψεων κτιρίων Δήμου Θεσσαλονίκης — Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου μας σύμφωνα με το θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο, εγκεκριμένη από το ΣΧΟΠ/ΠΚΜ. Απαιτείται η συναίνεση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη