21 Φεβ 2010

Ανάλυση της γεωγραφικής κατανομής των οδοντιάτρων της Αττικής (δείτε τους χάρτες)

Τα στοιχεία (για το 2009) που δημοσίευσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής για το σύνολο των οδοντιάτρων που είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν στις περιοχές του νομού (πλην του Πειραιά και των συν αυτώ συνοικιών), αποτέλεσαν την πηγή της ανάλυσης που ακολουθεί.
Στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής υπάγονται περίπου 4.900 οδοντίατροι που είναι...

κατανεμημένοι στις διάφορες περιοχές του νομού. Σημειώνουμε ξανά, πως στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο του Πειραιά και τις συν αυτώ συνοικίες. Αυτό το στοιχείο πρακτικά σημαίνει, πως η αναλογία είναι περίπου 1 οδοντίατρος για 640 κατοίκους.
Όμως προχωρώντας την ανάλυση των στοιχείων βλέπουμε πως υπάρχει αρκετά μεγάλη απόκλιση όταν παρατηρούμε τις διάφορες περιοχές της Αττικής. Σίγουρα το νούμερο των 4.900 οδοντιάτρων είναι εξαιρετικά μεγάλο για το νομό, αλλά μην ξεχνάμε πως όλα αυτά είναι συνάρτηση του γεγονότος ότι η Ελλάδα, είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αναλογία οδοντιάτρων / κατοίκων (δείτε σχετική έρευνα κάνοντας κλικ εδώ), πρώτη στις χώρες του ΟΟΣΑ (δείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ) και δεύτερη στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ (δείτε σχετική έρευνα κάνοντας κλικ εδώ). Επίσης, αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά της γεωγραφικής κατανομής στην Ελλάδα όπως παρουσιάστηκε στο άρθρο με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (δείτε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ εδώ)
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους παρακάτω χάρτες είναι βασισμένα σε αυτά που εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, για το 2009 και με την κατάλληλη προσαρμογή σε κάθε δήμο ή περιοχή, συγκρινόμενα με τους πληθυσμούς της προηγούμενης απογραφής.


Όπως παρατηρείτε και στο χάρτη, υπάρχουν περιφερικά του κεντρικού αστικού πολεοδομήματος περιοχές, όπου η αναλογία των οδοντιάτρων προς το συνολικό αριθμό των κατοίκων, είναι από ανησυχητικός μέχρι πολύ φυσιολογικός για τα δεδομένα της χώρας. Έτσι στο Ελληνικό, βρίσκονται 5 οδοντίατροι για 15.000 κατοίκους, και στην Πεντέλη(συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Πεντέλης) βρίσκονται 4 οδοντίατροι για 11.100 κατοίκους. Σημαντικό να αναφερθεί, πως η Καλλιθέα, που βρίσκεται στον κεντρικό αστικό ιστό, εμφανίζεται στη λίστα με τις ευνοϊκότερες ως προς την αναλογία περιοχές της Αττικής, με 1 οδοντίατρο ανά 1749 κατοίκους. Τη δεκάδα συμπληρώνουν, η Βούλα, ηΜεταμόρφωση, ο Άγιος Δημήτριος με 1 οδοντίατρο ανά 1883 κατοίκους αλλά και περιοχές όπως ο Μαραθώνας, οΑσπρόπυργος και τα Καλύβια Θορικού.


Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχουν περιοχές της Αττικής, με πολύ μικρότερη αναλογία από αυτή του ήδη ανησυχητικού μέσου όρου του ενός (1) οδοντιάτρου για 640 κατοίκους. Έτσι πρωταθλήτρια εμφανίζεται η Κηφισιά όπου λειτουργούν 134 οδοντίατροι για 45.000 κατοίκους και αναλογία 1 προς 338. Στη λίστα, εξέχουσα θέση έχει και ο Δήμος Αθηναίων με τις γύρω συνοικίες, στον οποίο λειτουργούν περίπου 2000 οδοντίατροι… Βλέπετε επίσης, πως η συγκέντρωση των περιοχών με τη δυσμενέστερη αναλογία, εμφανίζεται στις βόρειες συνοικίες, εκτός του κέντρου της Αθήνας. Έτσι, περιοχές όπως ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, ο Γέρακας, ταΜελίσσια, εμφανίζουν τις δυσμενέστερες αναλογικά στατιστικές.


Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια αλλά σίγουρα, θα παρουσιαστεί διαφορετικά μετά και τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις με τα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο αντίκτυπος αυτών δεν θα αργήσει να φανεί στο πραγματικό πρόσωπο της καθημερινότητας και τότε θα αντιληφθούμε έστω και αργά πως ο κόσμος στον οποίο ζούσαμε ήταν ένας εικονικός κόσμος.

http://www.dentnews.net/?p=8496



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη