2 Φεβ 2010

Γιώργος:"Μαζί στις θυσίες", Αντώνης:"Ξεκολλήστε!"

Σε διάγγελμα του Πρωθυπουργού για την οικονομία μετατράπηκε η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για θέματα διαφάνειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου σε δραματικούς τόνους ζήτησε τη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών τάξεων προκειμένου- όπως είπε- να βγει η χώρα από την κρίση και να ανακτήσει το κύρος της στην Ευρώπη.
«Είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, σήμερα, τώρα και άμεσα», τόνισε ο Πρωθυπουργός και κατήγγειλε διεθνείς κερδοσκόπους για τους οποίους...

επισήμανε ότι «πως έχουν για θεό τους την απληστία και το χρήμα» και ότι «προσπαθούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού». Κατά τη τετράωρη συζήτηση ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη ζοφερή πραγματικότητα και υποστήριξε ότι «η χώρα μας δέχεται σήμερα επίθεση και βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σε ένα ευρύτερο παιγνίδι που έχει στόχο και το ευρώ» και πως «είναι χρέος μας η απελευθέρωσή μας από τη θηλιά που μας βάζουν και από τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας».

Απο την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας. «Κύριε Πρωθυπουργέ, ξεκολλήστε επιτέλους... Καθυστερείτε πολύ, χάνετε χρόνο και αξιοπιστία με συνέπεια τα ελλείμματα να μεγαλώνουν... Αν πάρετε μέτρα επώδυνα αλλά σωστά εμείς θα σας στηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Πάντως ο κ. Παπανδρέου επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτών των πολιτικών του παρελθόντος η Ελλάδα έγινε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από σήμερα προσκαλεί σε διμερείς συναντήσεις όλους τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την οικονομία και να δημιουργηθεί συναινετικό κλίμα για την έξοδο από την κρίση.

Στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού έδειξε να ανταποκρίνεται θετικάμόνο για την οικονομία- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συναίνεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ οι ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς ξεκαθάρισαν ότι θα αντιταχθούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε με νόημα πως «η συναίνεση μπροστά στην κρίση είναι χρέος όλων μας, δρόμος διπλής κυκλοφορίας, αν τη θέλετε θα την έχετε από μας» και ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά στις δυσκολίες της κυβέρνησης».

Από την άλλη, μολονότι η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον κ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισαν ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουμε την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων», ενώ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ των διμερών συναντήσεων.

Για τους αγρότες
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα αγροτικά μπλόκα και στις απειλούμενες απεργίες των εφοριακών και των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις, δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαός να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις».

«Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νιώθουμε να το κάνουμε δύναμη αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Και όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. του υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει εκφρασθεί κατά των αγροτικών μπλόκων, σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος πέρυσι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο πλευρό των αγροτών από την Κρήτη στο λιμάνι του Πειραιά, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ζήτησα να κάνω μπλόκα, αλλά συνάντησα εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά που είχαν φθάσει σε απόγνωση ύστερα από 5 χρόνια ελλιπούς πολιτικής από τη Νέα Δημοκρατία και αντιμετωπιστήκαμε με δακρυγόνα...».

Στον αντίποδα ο κ. Σαμαράς απέδωσε το «παιχνίδι των κερδοσκόπων» με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην «απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης», όπως σημείωσε, «να αντιμετωπίσει την κρίση, να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσει». Επιπλέον της επέρριψε ευθύνες λέγοντας πως «αντί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας», δημιούργησε πανικό και έδειξε ότι υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στις απόψεις του Πρωθυπουργού και τις θέσεις κυβερνητικών στελεχών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν δίνουμε δεκάρα για το τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι ή διάφορες διακρατικές ενώσεις για το κύρος της χώρας. Δεν θέλουμε να γίνουμε Κινέζοι, Ινδοί και Πακιστανοί αγρότες και εργάτες».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
«Οι εφοριακοί απεργούν, θα ΄πρεπε να είναι εδώ και να συζητάμε για τη διαφθορά. Οι δικοί μου βουλευτές δεν θα δεχθούν ούτε ένα ευρώ για τις Εξεταστικές, είναι μέσα στη δουλειά τους».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Μη μας ζητάτε συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Σε δέκα χρόνια είχαμε δύο εναλλαγές κυβερνήσεων στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς».
ta nea newsletter
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη