4 Φεβ 2010

"Γιατί εγώ ως φορολογούμενος να επωμιστώ τα βάρη των Ελλήνων;»

Μια (πικρή δυστυχώς) γεύση από το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας.

«Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Ετσι θα κάνουμε και φτηνές διακοπές». «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Οσα λεφτά και να τους δώσουμε, εκείνοι θα τα ξοδέψουν ανούσια». «Γιατί να πληρώσουμε εμείς για τις σπατάλες των Ελλήνων;». Εκατοντάδες σχόλια, όπως τα παραπάνω, αναρτώνται καθημερινά... από αναγνώστες στις ιστοσελίδες των μεγάλων ξένων εφημερίδων, καθώς η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στον διαδικτυακό διάλογο.

Οι περισσότερες από αυτές τις παρατηρήσεις απαντούν σε σχετικά άρθρα και ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης εγνωσμένου κύρους και μεγάλης αναγνωσιμότητας, όπως ο Guardian, το BBC και ο Economist, ο οποίος μάλιστα έχει ανοίξει ειδικό διάλογο με τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του, με θέμα τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία. Αν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση στατιστικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, διαβάζοντάς τις μπορούμε τουλάχιστον να πάρουμε μια (πικρή δυστυχώς) γεύση από το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας.

Η εντύπωση που φαίνεται να έχει εδραιωθεί είναι ότι οι κυβερνήσεις της Αθήνας είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και επομένως οφείλουμε να επωμιστούμε μόνοι το βάρος της διάσωσής μας από τη χρεοκοπία.

Καλό χαστούκι

«Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε καν να είναι στην Ευρωζώνη. Ελεγαν ψέματα για να γίνουν μέλη της και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί το ευρώ είναι πολιτικό και όχι οικονομικό κατασκεύασμα», σημειώνει ένας αναγνώστης στο blog του Gavin Hewitt, οικονομικού αναλυτή του BBC. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η πλειονότητα των συμμετεχόντων στον διάλογο: «Η Ελλάδα θέλει βοήθεια; Αφήστε τους να πάνε στο διάολο. Τόσα χρόνια μαγειρεύουν τα στατιστικά τους. Αυτό που τους χρειάζεται είναι ένα καλό χαστούκι για κάθε δημόσιο υπάλληλο που πληρώνουν (συμπεριλαμβανομένων και των διεφθαρμένων πολιτικών τους). Στη συνέχεια, ας αναλάβουν οι Βρυξέλλες τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αυτή είναι η μόνη λύση».

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις, ιδιαίτερα από αναγνώστες που φαίνονται πιο εξοικειωμένοι με τα οικονομικά. «Αν δείξουμε ότι υπάρχει τρόπος εγκατάλειψης του ευρώ (π.χ. με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), τότε οι διεθνείς αγορές θα χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα και θα το συντρίψουν», παρατηρεί κάποιος με το ψευδώνυμο Μάρκος Αυρήλιος. Ως εκ τούτου, η μοναδική λύση είναι να επιβιώσει η χώρα μέσα στην Ευρωζώνη με σκληρά μέτρα λιτότητας: «Και στην Ιρλανδία αντιμετωπίζαμε παρόμοια προβλήματα με της Ελλάδας, αλλά πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις. Μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε και εμείς τι θα πει δημόσιος υπάλληλος με αδικαιολόγητα προνόμια», σημειώνει αναγνώστρια από το Δουβλίνο. Οι περισσότεροι όμως διαφωνούν: «Γιατί πρέπει εγώ ως φορολογούμενος να επωμιστώ τα βάρη των Ελλήνων;», υπογραμμίζει κάποιος, εκφράζοντας την επικρατούσα άποψη.

Δεν λείπουν και τα επικριτικά σχόλια από εκείνους που εύχονται να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, λόγω των θέσεών της στην εξωτερική πολιτική: «Αυτοί υποστήριζαν τους δολοφόνους του Μιλόσεβιτς στα Βαλκάνια και τώρα θέλουν βοήθεια; Να μας αφήσουν ήσυχους», γράφει κάποιος, για να υπερθεματίσει ο επόμενος σχολιαστής: «Γιατί δεν ζητάνε βοήθεια από τη Μόσχα, αφού η Ελλάδα είναι το πιο φιλορωσικό μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.;». Μάλιστα, η κρίση που διέρχεται η χώρα μας έδωσε την ευκαιρία σε αναγνώστες από την ΠΓΔΜ να εγείρουν πολιτικά αιτήματα: «Θεωρώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα γίνει καλή Ευρωπαία και θα επιτρέψει την ένταξη της “Μακεδονίας” στην Ε.Ε.», υπογραμμίζει πολίτης της γειτονικής μας χώρας.

Ανησυχίες πολιτών

Πάντως, οι περισσότεροι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα τα δεινά της Ελλάδας να είναι προάγγελος όσων θα επακολουθήσουν και στις δικές τους χώρες. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζουν το θέμα με χιούμορ: «Τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ήταν το 1358, μετά τη μεγάλη επιδημία της πανούκλας. Τώρα θυμηθήκατε ότι αυτό είναι πρόβλημα για τους Ελληνες; Να δούμε εμείς τι θα κάνουμε». Η απάντηση του επόμενου σχολιαστή ήταν άμεση: «Αν οι Ελληνες έχουν καταφέρει να έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς εδώ και 650 χρόνια και δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμα, τότε ίσως θα πρέπει να προστρέξουμε για συμβουλές στην Αθήνα». Μια άλλη Βρετανίδα αναγνώστρια συμφωνεί: «Ναι, και να τους στείλουμε και τον Γκόρντον Μπράουν, για να τον ξεφορτωθούμε. Αν δεχθούν να μας απαλλάξουν από αυτόν, θα τους στείλουμε και δώρο τα Ελγίνεια».

www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jan/31/greece-financial-crisis-eu-politics

www.economist.com/node/15394124/comments

www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/gavinhewitt/2010/02/eu_spotlight_on_greek_woes.html

(Από την Καθημερινή)
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη