Συγχώνευση που αντί για μείωση θα προκαλέσει επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το γνωρίζει η κα Κατσέλη;
Εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει γνωστή η πρόθεση του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης να...
απορροφηθεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Δημοσίων Οργανισμών και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών. Στόχος που φαίνεται κατΆ αρχήν να συμβαδίζει με τις επιταγές των καιρών οι οποίες είναι η μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι απόρροια της υλοποίησης της συγκεκριμένης πρότασης συγχώνευσης θα είναι η κατάργηση της δραστηριότητας της πιστοποίησης που ασκεί ο ΕΛΟΤ εδώ και 25 χρόνια, αφού δεν θα είναι δυνατόν το ΕΣΥΔ που είναι ο φορέας ελέγχου των φορέων πιστοποίησης να συνυπάρχει στο ίδιο σχήμα με ένα φορέα πιστοποίησης όπως είναι ο ΕΛΟΤ.
Εύλογη η απορία που προκύπτει για τους λόγους για τους οποίους από όλους τους οργανισμούς με τους οποίους θα μπορούσε να συγχωνευτεί ο ΕΛΟΤ επιλέχτηκε η μόνη περίπτωση η οποία οδηγεί σε απώλεια εσόδων και αντίστοιχη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού πάνω από 3.000.000¤ ετησίως προς όφελος των αντίστοιχων ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.
Εκτός από τους εργαζόμενους του ΕΛΟΤ και τις χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει τον ΕΛΟΤ για την πιστοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν, αντίθετο στην συγκεκριμένη συγχώνευση εμφανίζεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (βλ. Δελτίο Τύπου ΤΕΕ 27-4-09)
Οι εργαζόμενοι του ΕΛΟΤ δεν είναι αντίθετοι στην διαδικασία συγχώνευσης δημοσίων οργανισμών ούτε και θα υπερασπιστούν την αναγκαιότητα ύπαρξης πολυπληθών και προκλητικά αμειβόμενων Διοικητικών Συμβουλίων. Αδυνατούμε όμως να καταλάβουμε πως η κατάργηση μιας κερδοφόρας δραστηριότητας με αντίστοιχη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεισφέρει θετικά στην υλοποίηση του εθνικού στόχου της μείωσης των δαπανών του δημοσίου τομέα. Σε συναντήσεις μας με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όταν προσπαθούσαμε να εκμαιεύσουμε απαντήσεις για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης συγχώνευσης η απάντηση που παίρναμε ήταν ότι αυτό δεν γίνεται με οικονομικά κριτήρια αλλά αποτελεί απλά υλοποίηση της τότε υπάρχουσας πολιτικής βούλησης.
Ελπίζουμε η νέα πολιτική ηγεσία να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους και κυρίως να λάβει υπόψη της ποιοι θα είναι ωφελημένοι από αυτή την συγχώνευση. Σίγουρα όχι το ελληνικό δημόσιο.
Εργαζόμενοι στον ΕΛΟΤ