«Ο κ. Νίμιτς έχει αναγνώσει μία διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, την οποία όμως η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας κατά την ενημέρωση σχετικά με τη...
συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Νίμιτς αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά όπως είπε, «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε».
Μ. Νίμιτς: To κύριο θέμα είναι η ονομασία της ΠΓΔΜ
Οπως έκανε γνωστό ο Αμερικανός διπλωμάτης, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις επαφές που είχε στα Σκόπια, καθώς και για τις σκέψεις του ως προς τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος και άκουσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως διευκρίνισε- τον διαβεβαίωσε ότι «είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία», διαδικασία η οποία όπως σημείωσε, «θα κινηθεί γρήγορα».
Το θέμα της ονομασίας ήταν από την αρχή και παραμένει βασικό, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Νίμιτς, ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία του χρόνου και είναι δευτερεύοντα.
«Ηταν ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, διευκρινίζοντας ότι «συζητήθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το οποίο ετέθη στις σωστές του βάσεις».
Στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι ο κ. Νίμιτς «έχει αναγνώσει μια διάθεση να προχωρήσει το θέμα εκ μέρους των Σκοπίων, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να την δει στην πράξη». «Ελπίζουμε ότι οι ενδείξεις για αλλαγές επί το θετικότερο να μεταφραστούν τελικά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», παρατήρησε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το θετικό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται αντιληπτό».
«Μιλήσαμε για τη διαφορετική λογική με την οποία προσεγγίζουμε το θέμα, την προσπάθεια που κάνουμε να σταλεί θετικό μήνυμα προς την άλλη πλευρά και τη σημασία να βρούμε ανταπόκριση για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας αναφερόμενος στη στάση της Αθήνας.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ έκανε ειδικότερη αναφορά στις ελληνικές πρωτοβουλίες, με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, οι οποίες όπως εκτίμμησε, «έχουν δημιουργήσει θετική δυναμική στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ».
Το ίδιο θετικό μήνυμα, συμπλήρωσε, στείλαμε και τον Δεκέμβριο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, το οποίο συνοψίζεται στο ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στη λύση και στην απελευθέρωση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ».