Περικόπτει τα κονδύλια για εφημερίες το υπουργείο Υγείας. Νοσοκομειακοί γιατροί: «Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία».
Ο καθένας θα συμφωνούσε στην περιστολή των αδικαιολόγητων δαπανών σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στο χώρο της υγείας σίγουρα υπάρχουν ανάλογα περιθώρια, αν σκεφθεί κανείς τα υπέρογκα ποσά που...
δαπανώνται σε προμήθειες υλικών, ένα κονδύλιο που θα πρέπει οπωσδήποτε να «συμμαζευτεί». Όμως, ακούγεται σαν ολωσδιόλου αδικαιολόγητη η απόφαση του υπουργείου Υγείας για περικοπή του κονδυλίου που καλύπτει τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών. Το γεγονός δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας που, έτσι κι αλλιώς, λειτουργούν με το φιλότιμο των γιατρών, όπως παραδέχεται και η ίδια η υπουργός Υγείας.
Αυτό το θέμα, ενταγμένο σε ένα σύνολο προβλημάτων που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς προκάλεσε την αντίδρασή τους που καταγράφηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Στο Συνέδριο αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτη τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, ενώ μια νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου. Στο κείμενο της απόφασης του συνεδρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν: «Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα πρώτα από όλα βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία, με το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών για την περίθαλψη, τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του πληθυσμού και την επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Το Συνέδριο έκανε, επίσης, σαφές ότι αν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπει η τρέχουσα συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ - υπουργείου Υγείας (προσλήψεις, μισθοί, ωράρια, εργασιακές σχέσεις), καμία νέα διαπραγμάτευση δεν θα ξεκινήσει.
Χωρίς εφημερίες τα Νοσοκομεία τον Μάρτιο
Σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για περικοπή, κατά 70 εκ. ευρώ περίπου (15%), του κονδυλίου για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, να αναφέρουμε ότι το 2009 οι δαπάνες για εφημερίες ήταν ύψους 465 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 το αντίστοιχο ποσό είναι 397 εκ. ευρώ. «Σίγουρα δεν θα φτάσουν αυτά τα χρήματα για να πληρωθούν οι εφημερίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πρακτικά και με ασφάλεια για την δημόσια υγεία. Αναγκαστικά θα περικοπούν, αν δεν δοθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Αυτό θα έχει επίπτωση στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων», μας είπε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Βογιατζής. Αν ισχύσουν αυτά τα μέτρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καταγγείλουν την συλλογική σύμβαση με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, μας είπε ο κ. Βογιατζής. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο 2010, θα επιστρέψουν στο ωράριο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα πραγματοποιούν 48 ώρες εφημερία το μήνα (μία την εβδομάδα για κάθε γιατρό). Με αποτέλεσμα να μείνουν τα νοσοκομεία με ελάχιστες εφημερίες, αν δεν δοθεί λύση στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Έτσι, πολλά τμήματα των Νοσοκομείων θα εφημερεύουν μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα οι καρδιολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας θα εφημερεύουν μόνο 2 μέρες την εβδομάδα, ενώ τώρα εφημερεύουν όλο τον μήνα. Επισημαίνεται ότι οι γιατροί θέλουν να εφημερεύουν (για να συμπληρώνουν τις αποδοχές τους), αλλά αν επιστρέψουν στο παλιό καθεστώς δεν θα το επιτρέπει ο νόμος, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει την πληρωμή τους αν ανασταλεί η ισχύς της συλλογικής σύμβασης.
Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπερασπίζεται την απόφαση για μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες, μιλώντας για εξορθολογισμό και σωστή διαχείριση των κονδυλίων, θέμα που, όπως είπε, εξαρτάται από τους διοικητές των Νοσοκομείων. «Δεν είναι θέμα κονδυλίων μισθοδοσίας και εφημεριών. Είναι πρόβλημα των προμηθειών υλικών», ανταπαντά ο κ. Βογιατζής σημειώνοντας ότι ξοδεύονται τεράστια ποσά για προμήθειες υλικών από τα Νοσοκομεία της χώρας μας. Και παρότι η έλλειψη κανόνων στο σύστημα των προμηθειών αυτών, ώστε να εξορθολογιστούν οι δαπάνες, έχει τεθεί πολλάκις από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των νοσοκομειακών γιατρών, δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή. Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρητές της Ε.Ε. σε ελέγχους που έκαναν στο υπουργείο Υγείας, δεν στάθηκαν στα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών (που, ούτως ή άλλως, αφορούν πολύ μικρότερα ποσά από τα αντίστοιχα άλλων κρατών της Ε.Ε.), αλλά στα υπέρογκα ποσά που δαπανούν τα Νοσοκομεία μας σε προμήθειες υλικών. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα γίνει στη Βέροια Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Ημαθίας, όπου θα τεθεί το θέμα των εφημεριών του Μαρτίου.
Να περιοριστούν οι υπέρογκες δαπάνες για προμήθειες υλικών
Εκτός από το θέμα των εφημεριών, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για την αθέτηση της δέσμευσης του υπουργείου Υγείας (προβλέπεται στην συλλογική σύμβαση του 2009) που αφορούσε την πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών και 250 ειδικευομένων μέσα στο 2009. Οι θέσεις έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί έως τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν προκηρύχθηκαν. Επίσης, διαμαρτύρονται για την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων τους και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγηση των εφημεριών τους, κατά παράβαση της συλλογικής σύμβασης. Σημειώνεται ότι οι εφημερίες φορολογούνται σήμερα με 20%, ενώ αν ισχύσει το μέτρο θα προσμετρώνται με τις υπόλοιπες αποδοχές, με αποτέλεσμα η φορολογία να διπλασιαστεί (40% περίπου). «Δηλαδή θα δουλεύουμε εφημερίες για να πληρώνουμε την Εφορία», είπε χαρακτηριστικά στη «Μ» ο κ. Βογιατζής, προσθέτοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, στην περίπτωση που καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, να πληρώνονται τις εφημερίες με την υπερωριακή αποζημίωση που πληρώνονται και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειώσουμε ότι με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ισορροπείται ουσιαστικά η διαφορά, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται για τις εφημερίες τους το 1/50 της αντίστοιχης υπερωριακής αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας
Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών αφορούν κυρίως την πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών, την μη περικοπή των επιδομάτων τους κατά 10% και την μη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών τους. Τέθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με την υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό κ. Φώφη Γεννηματά. Μετά τη συνάντηση η υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε σήμερα μια πάρα πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνάντηση με τη νέα 9μελή Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία. Απ’ την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, η υγεία, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στήριξη του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, είναι μεγάλη μας προτεραιότητα Άρα, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας όσον αφορά και τη στήριξη των γιατρών, των νοσηλευτών στη δουλειά τους, στη λειτουργία τους, και φυσικά όσον αφορά τη συνέχεια των προσλήψεων για τις οποίες ήδη πολλές έχουν προκηρυχθεί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι υπόλοιπες».
Δεν παγώνουν οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία
Η υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία θα συνεχιστούν κανονικά φέτος, παρά το «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Όπως ενημέρωσε σε τηλεοπτική της εμφάνιση, θα προσληφθούν (μέσω ΑΣΕΠ) 211 νοσηλευτές με την προκήρυξη του Δεκεμβρίου 2009, άλλοι 242 την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το υπουργείο θα προχωρήσει και σε πρόσληψη προσωπικού 3.103 ατόμων (κυρίως νοσηλευτών) με κονδύλιο από τον προϋπολογισμό του 2009. Ταυτόχρονα, προχωρά και στην κάλυψη 3.000 νέων θέσεων νοσηλευτών από τον προϋπολογισμό του 2010. Η υπουργός παραδέχεται ότι αυτές οι προσλήψεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας νοσηλευτών στα Νοσοκομεία μας - η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε επάρκεια νοσηλευτών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ – αλλά θα αποτελέσουν «πολύ σοβαρές ενέσεις» για να ομαλοποιηθεί το σύστημα και να λειτουργήσει σωστά.
Εν αναμονή νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι εν αναμονή του ορισμού των νέων Διοικητών, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες). Την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ορίστηκαν από το υπουργείο οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας. Στην 3η ΥΠΕ (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), όπου ανήκει και η Ημαθία, Διοικητής ορίστηκε ο κ. Χρήστος Ζηλίδης (Επίκουρος Καθηγητής Α.ΤΕΙ Λάρισας) και Υποδιοικητές οι κ.κ. Παναγιώτης Νάννος (Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. Καρδίτσας) και Βασίλειος Τσινασλανίδης (Οικονομολόγος).
Πιθανολογείται ότι θα ισχύσει το ασυμβίβαστο της εντοπιότητας, ενώ πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη την εμπειρία άσκησης διοίκησης σε ανάλογες θέσεις, κάτι που πιθανόν παραπέμπει στην επαναφορά παλιών διοικητών. Να σημειώσουμε ότι η υπουργός Υγείας παραδέχθηκε καθυστέρηση στη στελέχωση των Νοσοκομείων, επικαλούμενη την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας επιλογής μέσω διαδικτύου (στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχει εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση).
Όσον αφορά την επιλογή διοικητών στα Νοσοκομεία της Ημαθίας, ενδιαφέρον για τη θέση του Διοικητού στο Νοσοκομείο Βέροιας εξέφρασαν, κατά πληροφορίες μας, 4 άτομα μεταξύ των οποίων και ο σημερινός διοικητής κ. Αργύρης Γκαμπέσης. Ενώ για τη θέση του Διοικητού στο Νοσοκομείο Νάουσας η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι ενδιαφέρθηκε ο σημερινός διοικητής κ. Γιώργος Ορφανός. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.
Αυτό το θέμα, ενταγμένο σε ένα σύνολο προβλημάτων που απασχολούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς προκάλεσε την αντίδρασή τους που καταγράφηκε στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας τους (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Στο Συνέδριο αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτη τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου, ενώ μια νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου. Στο κείμενο της απόφασης του συνεδρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν: «Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα πρώτα από όλα βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία, με το δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών για την περίθαλψη, τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του πληθυσμού και την επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των υγειονομικών». Το Συνέδριο έκανε, επίσης, σαφές ότι αν δεν υλοποιηθούν όσα προβλέπει η τρέχουσα συλλογική σύμβαση ΟΕΝΓΕ - υπουργείου Υγείας (προσλήψεις, μισθοί, ωράρια, εργασιακές σχέσεις), καμία νέα διαπραγμάτευση δεν θα ξεκινήσει.
Χωρίς εφημερίες τα Νοσοκομεία τον Μάρτιο
Σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για περικοπή, κατά 70 εκ. ευρώ περίπου (15%), του κονδυλίου για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, να αναφέρουμε ότι το 2009 οι δαπάνες για εφημερίες ήταν ύψους 465 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2010 το αντίστοιχο ποσό είναι 397 εκ. ευρώ. «Σίγουρα δεν θα φτάσουν αυτά τα χρήματα για να πληρωθούν οι εφημερίες οι οποίες θα πρέπει να γίνουν πρακτικά και με ασφάλεια για την δημόσια υγεία. Αναγκαστικά θα περικοπούν, αν δεν δοθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Αυτό θα έχει επίπτωση στην ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων», μας είπε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Βογιατζής. Αν ισχύσουν αυτά τα μέτρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα καταγγείλουν την συλλογική σύμβαση με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, μας είπε ο κ. Βογιατζής. Αυτό σημαίνει ότι από τον Μάρτιο 2010, θα επιστρέψουν στο ωράριο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή θα πραγματοποιούν 48 ώρες εφημερία το μήνα (μία την εβδομάδα για κάθε γιατρό). Με αποτέλεσμα να μείνουν τα νοσοκομεία με ελάχιστες εφημερίες, αν δεν δοθεί λύση στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Έτσι, πολλά τμήματα των Νοσοκομείων θα εφημερεύουν μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα οι καρδιολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας θα εφημερεύουν μόνο 2 μέρες την εβδομάδα, ενώ τώρα εφημερεύουν όλο τον μήνα. Επισημαίνεται ότι οι γιατροί θέλουν να εφημερεύουν (για να συμπληρώνουν τις αποδοχές τους), αλλά αν επιστρέψουν στο παλιό καθεστώς δεν θα το επιτρέπει ο νόμος, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα εγκρίνει την πληρωμή τους αν ανασταλεί η ισχύς της συλλογικής σύμβασης.
Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπερασπίζεται την απόφαση για μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες, μιλώντας για εξορθολογισμό και σωστή διαχείριση των κονδυλίων, θέμα που, όπως είπε, εξαρτάται από τους διοικητές των Νοσοκομείων. «Δεν είναι θέμα κονδυλίων μισθοδοσίας και εφημεριών. Είναι πρόβλημα των προμηθειών υλικών», ανταπαντά ο κ. Βογιατζής σημειώνοντας ότι ξοδεύονται τεράστια ποσά για προμήθειες υλικών από τα Νοσοκομεία της χώρας μας. Και παρότι η έλλειψη κανόνων στο σύστημα των προμηθειών αυτών, ώστε να εξορθολογιστούν οι δαπάνες, έχει τεθεί πολλάκις από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των νοσοκομειακών γιατρών, δεν έχει γίνει τίποτα στην κατεύθυνση αυτή. Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επιθεωρητές της Ε.Ε. σε ελέγχους που έκαναν στο υπουργείο Υγείας, δεν στάθηκαν στα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών (που, ούτως ή άλλως, αφορούν πολύ μικρότερα ποσά από τα αντίστοιχα άλλων κρατών της Ε.Ε.), αλλά στα υπέρογκα ποσά που δαπανούν τα Νοσοκομεία μας σε προμήθειες υλικών. Την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη θα γίνει στη Βέροια Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Ημαθίας, όπου θα τεθεί το θέμα των εφημεριών του Μαρτίου.
Να περιοριστούν οι υπέρογκες δαπάνες για προμήθειες υλικών
Εκτός από το θέμα των εφημεριών, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για την αθέτηση της δέσμευσης του υπουργείου Υγείας (προβλέπεται στην συλλογική σύμβαση του 2009) που αφορούσε την πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών και 250 ειδικευομένων μέσα στο 2009. Οι θέσεις έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί έως τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν προκηρύχθηκαν. Επίσης, διαμαρτύρονται για την περικοπή κατά 10% των επιδομάτων τους και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγηση των εφημεριών τους, κατά παράβαση της συλλογικής σύμβασης. Σημειώνεται ότι οι εφημερίες φορολογούνται σήμερα με 20%, ενώ αν ισχύσει το μέτρο θα προσμετρώνται με τις υπόλοιπες αποδοχές, με αποτέλεσμα η φορολογία να διπλασιαστεί (40% περίπου). «Δηλαδή θα δουλεύουμε εφημερίες για να πληρώνουμε την Εφορία», είπε χαρακτηριστικά στη «Μ» ο κ. Βογιατζής, προσθέτοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν, στην περίπτωση που καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, να πληρώνονται τις εφημερίες με την υπερωριακή αποζημίωση που πληρώνονται και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Να σημειώσουμε ότι με την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών ισορροπείται ουσιαστικά η διαφορά, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται για τις εφημερίες τους το 1/50 της αντίστοιχης υπερωριακής αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων.
Συνάντηση ΟΕΝΓΕ – υπουργού Υγείας
Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών αφορούν κυρίως την πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών, την μη περικοπή των επιδομάτων τους κατά 10% και την μη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών τους. Τέθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με την υπουργό Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό κ. Φώφη Γεννηματά. Μετά τη συνάντηση η υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε σήμερα μια πάρα πολύ δημιουργική και εποικοδομητική συνάντηση με τη νέα 9μελή Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ. Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία. Απ’ την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε άλλη μια φορά ότι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακόμα και σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, η υγεία, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στήριξη του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, είναι μεγάλη μας προτεραιότητα Άρα, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας όσον αφορά και τη στήριξη των γιατρών, των νοσηλευτών στη δουλειά τους, στη λειτουργία τους, και φυσικά όσον αφορά τη συνέχεια των προσλήψεων για τις οποίες ήδη πολλές έχουν προκηρυχθεί και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι υπόλοιπες».
Δεν παγώνουν οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία
Η υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις στα Νοσοκομεία θα συνεχιστούν κανονικά φέτος, παρά το «πάγωμα» των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Όπως ενημέρωσε σε τηλεοπτική της εμφάνιση, θα προσληφθούν (μέσω ΑΣΕΠ) 211 νοσηλευτές με την προκήρυξη του Δεκεμβρίου 2009, άλλοι 242 την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το υπουργείο θα προχωρήσει και σε πρόσληψη προσωπικού 3.103 ατόμων (κυρίως νοσηλευτών) με κονδύλιο από τον προϋπολογισμό του 2009. Ταυτόχρονα, προχωρά και στην κάλυψη 3.000 νέων θέσεων νοσηλευτών από τον προϋπολογισμό του 2010. Η υπουργός παραδέχεται ότι αυτές οι προσλήψεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας νοσηλευτών στα Νοσοκομεία μας - η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε επάρκεια νοσηλευτών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ – αλλά θα αποτελέσουν «πολύ σοβαρές ενέσεις» για να ομαλοποιηθεί το σύστημα και να λειτουργήσει σωστά.
Εν αναμονή νέων Διοικητών στα Νοσοκομεία
Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις των Νοσοκομείων είναι εν αναμονή του ορισμού των νέων Διοικητών, που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες (έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες). Την περασμένη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ορίστηκαν από το υπουργείο οι Διοικητές και οι Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας. Στην 3η ΥΠΕ (Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας), όπου ανήκει και η Ημαθία, Διοικητής ορίστηκε ο κ. Χρήστος Ζηλίδης (Επίκουρος Καθηγητής Α.ΤΕΙ Λάρισας) και Υποδιοικητές οι κ.κ. Παναγιώτης Νάννος (Στέλεχος Υπηρεσιών Υγείας Γ.Ν. Καρδίτσας) και Βασίλειος Τσινασλανίδης (Οικονομολόγος).
Πιθανολογείται ότι θα ισχύσει το ασυμβίβαστο της εντοπιότητας, ενώ πληροφορίες φέρουν το υπουργείο να λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη την εμπειρία άσκησης διοίκησης σε ανάλογες θέσεις, κάτι που πιθανόν παραπέμπει στην επαναφορά παλιών διοικητών. Να σημειώσουμε ότι η υπουργός Υγείας παραδέχθηκε καθυστέρηση στη στελέχωση των Νοσοκομείων, επικαλούμενη την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας επιλογής μέσω διαδικτύου (στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που έχει εγκαινιάσει η νέα κυβέρνηση).
Όσον αφορά την επιλογή διοικητών στα Νοσοκομεία της Ημαθίας, ενδιαφέρον για τη θέση του Διοικητού στο Νοσοκομείο Βέροιας εξέφρασαν, κατά πληροφορίες μας, 4 άτομα μεταξύ των οποίων και ο σημερινός διοικητής κ. Αργύρης Γκαμπέσης. Ενώ για τη θέση του Διοικητού στο Νοσοκομείο Νάουσας η μόνη πληροφορία που έχουμε είναι ότι ενδιαφέρθηκε ο σημερινός διοικητής κ. Γιώργος Ορφανός. Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.