25 Φεβ 2010

Π.Ψωμιάδης:"Μπράβο στην κυβέρνηση για τον Καλλικράτη"


Το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε σήμερα η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή προκειμένου να συμμετάσχουν από κοινού σε συνάντηση εργασίας για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Γ΄ΚΠΣ, με τη συμμετοχή...
υπηρεσιακών παραγόντων και από τις δύο πλευρές, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων της Νομαρχίας.

Προηγουμένως, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε ημίωρη προσωπική συνάντηση με το Νομάρχη Π. Ψωμιάδη, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Υποδεχόμενος την κ. Λιονή, ο Νομάρχης τη χαρακτήρισε «άνθρωπο της αυτοδιοίκησης με μεγάλη εμπειρία» και τόνισε την εκτίμησή του προς το πρόσωπό της. «Εκτιμώ ιδιαίτερα τη νέα Γενική Γραμματέα για το ενδιαφέρον της, τη σεμνότητά της και την ανοιχτή αγκαλιά της απέναντι σε όλο τον κόσμο. Στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Λιονή προσπαθεί να λύσει προβλήματα τα οποία παρέμειναν άλυτα τα προηγούμενα χρόνια. Τη νιώθω ένα κομμάτι του νομού μας και κομμάτι της Νομαρχίας μας», είπε ο κ. Ψωμιάδης. «Από κοινού θα διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία κονδύλια για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Νομάρχης και διευκρίνισε ότι «τα πρώτα έργα που προωθεί η Νομαρχία για το ΕΣΠΑ είναι η σχολική στέγη, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή ευχαρίστησε το Νομάρχη για τη θερμή υποδοχή και του ευχήθηκε καλή δύναμη για τα προβλήματα της καθημερινότητας. «Πρέπει να γνωρίζει ότι σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα είμαι δίπλα του αρωγός και μπροστάρης στους αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε θέσει ο καθένας για το φορέα του, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε η κ. Λιονή.

Στο τέλος της επίσκεψης, ο Νομάρχης και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αντάλλαξαν δώρα. Ο Νομάρχης δώρισε στην κ. Λιονή μια μικρή εικόνα της Παναγίας και εκείνη ανταπέδωσε τη χειρονομία, χαρίζοντάς του ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης (λάδι, κρίθινα παξιμαδάκια, δίκταμα, γλυκόξιδο, ψιλολιές, τσικουδιά και κρασί).


Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση εργασίας, όπου παρέστησαν, από πλευράς Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Γενική Γραμματέας Μαρία Λιονή, υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΙΠΕΧΩ, της Διεύθυνσης Υδάτων και τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά της Νομαρχίας, ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δ. Λευκόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, τη Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Οι θεματικοί άξονες της συνάντησης ήταν αφενός η ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ και αφετέρου η ενημέρωση από τη Διαχειριστική Αρχή για το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, αναφορικά με τα έργα του Γ’ ΚΠΣ (οδικά δίκτυα, ΧΑΔΑ-Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, σχολική στέγη, αντιπλημμυρικά έργα), από πλευράς Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισημάνθηκε ότι τα φυσικά αντικείμενα των έργων έχουν ολοκληρωθεί και ότι επρόκειτο για κλείσιμο γραφειοκρατικών θεμάτων, ενώ από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκαν όλα τα τελικά τεχνικά δελτία των έργων που αποπερατώθηκαν, αλλά και όλων όσα πρέπει να έχουν αποπερατωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου 2010.

Ο δεύτερος θεματικός άξονας της συνάντησης κινήθηκε στην ενημέρωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τα έργα που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αφορούν σε οδικά δίκτυα, σχολεία και διαχείριση απορριμμάτων (κλείσιμο χωματερών). Ειδικότερα, για τα οδικά έργα που υπέβαλε η Νομαρχία και δεν υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης, η λύση που προτάθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι η κατάρτιση ενός επιχειρησιακού προγράμματος από εθνικούς πόρους, που θα χρηματοδοτήσει διάφορα σημαντικά έργα επαρχιακού οδικού δικτύου.

Αναφορικά με το θέμα της σχολικής στέγης, σημειώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το κτιριολογικό, οι απαιτήσεις του οποίου δεν συνάδουν με τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη των πόλεων.

Παράλληλα, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προετοιμάζει 12 μελέτες για σχολεία που θα υποβάλει στο ΕΣΠΑ και συμφωνήθηκε να τα εξετάσουν από κοινού η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΘ με τα ΠΕΠ, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός της χρηματοδότησής τους.

Ειδικά για τη χρηματοδότηση της Καπναποθήκης από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ότι το ζήτημα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Τέλος, εγκρίθηκε και προχωρά το έργο της αποκατάστασης των 16 ΧΑΔΑ από τη ΔΥΠΕΒ, ενώ έγινε πρόταση να εξεταστεί να αναλάβει η Νομαρχία και άλλους 12 ΧΑΔΑ.

Ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «μία από κοινού συνεργασία της κ. Περιφερειάρχη και της Νομαρχία, μέσα από τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και διευθυντών». Ο Νομάρχης εξήγησε ότι «συζητήθηκαν θέματα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Γ΄ΚΠΣ, θέματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως η σχολική στέγη, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι δρόμοι, ο πολιτισμός, το πόσιμο νερό και τα απορρίματα». «Θεωρώ ότι μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες και συνεργασίες πάντα βγαίνει κάτι θετικό. Φυσικά, τα οικονομικά της Πολιτείας είναι δυσχερή. Όμως θέλω να πιστεύω ότι πολλές από τις προτάσεις μας θα ενταχθούν στα χρηματοδοτικά προγράμματα», κατέληξε.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σχέδιο «Καλλικράτης», ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης δήλωσε:


«Για να γίνει ένας γάμος χρειάζεται και προίκα. Και βλέπω ότι σιγά-σιγά μειώνεται η προίκα αυτή μειώνεται. Φοβάμαι ότι κάποιοι θα μείνουν από λάστιχο.

Η δική μου η πρόταση από τη στιγμή που η κυβέρνηση τόλμησε – και μπράβο της- να προχωρήσει στον Καλλικράτη, είναι η ανάγκη να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία. Διαφορετικά, πρέπει να πάρει παράταση η επόμενη εκλογική αναμέτρηση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη