Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, «έκλεισε» το παζάρι της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο προβλέπει άγρια λιτότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εγγύηση για τον απρόσκοπτο δανεισμό της χώρας τους επόμενους μήνες, ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του κρατικού τραπεζικού ομίλου ΚfW. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος επεξεργάζεται μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διάθεσης προς την Ελλάδα 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
Αυτό δήλωσαν χθες τέσσερις Γερμανοί βουλευτές στο οικονομικό δίκτυο Βloomberg. Ακόμη τόνισαν ότι,αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον ΚfW με την υποστήριξη γερμανικών κυβερνητικών εγγυήσεων θα είναι ένα έκτακτο μέτρο. Ανέφεραν μάλιστα ότι το μερίδιο της Γερμανίας σε ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 της ευρωζώνης συνολικά.
Ο Όλι Ρεν κάλεσε από τις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3,5 δισ. αποτελούν το ελάχιστο για να υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση του ελληνικού δανεισμού. Ο κ. Παπανδρέου, όπως είναι φυσικό, ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις για αυτές τις «εγγυήσεις»- οπότε δεν άργησε να έρθει και το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ, με το οποίο υποβλήθηκε και η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου.
Κατόπιν αυτού, ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το «πράσινο φως» για να δεχθεί τις υποδείξεις των ελεγκτών της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. Επισήμως, το σχέδιο για την εγγύηση του ελληνικού δανεισμού δεν πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα με λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα ανακοινώσει ότι «το σχέδιο υπάρχει» - έτσι ώστε και η ελληνική κοινή γνώμη να μπορέσει να «χωνέψει» τα σκληρά μέτρα. Τα τελευταία, θα προσδιοριστούν απευθείας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον επίτροπο, αλλά όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, «από τη στιγμή που η Αθήνα έχει αποδεχθεί πως πρέπει να είναι ριζικά και σε αυτό το ύψος, είναι λίγο πολύ μονόδρομος το τι μπορεί να γίνει». Οι ίδιες προσέθεταν ότι και να ήθελε ο κ. Ρεν, δεν θα μπορούσε να μιλήσει επακριβώς για το σχέδιο, δεδομένου ότι δεν είναι στα χέρια της Επιτροπής, αλλά στα χέρια της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: http://www.tanea.gr/