5 Φεβ 2010

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ξεκινά από σήμερα, μετά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν, η εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το τρέχον έτος. Με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα σε 8,7% του ΑΕΠ το 2010, σε 5,6% το 2011, σε 2,8% το 2012 και σε 2% το 2013, η κυβέρνηση καλείται από τον Μάρτιο να δείξει σαφή δείγματα συμμόρφωσης με την υποβολή έκθεσης υλοποίησης των μέτρων, ενώ από τον Μάιο και κάθε τρίμηνο θα ελέγχεται σε κάθε τομέα εφαρμογής αυτών.
Στο κείμενο αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι η εφαρμογή και πιστή υλοποίηση του συνόλου των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων, θα παρακολουθείται προσεκτικά, ωστόσο θεωρούνται δεδομένα και επιπλέον μέτρα στην περίπτωση που κριθούν αναγκαία.

Οσον αφορά στην εξειδίκευση των μέτρων που προωθούνται άμεσα, αναφέρονται τα εξής:

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τον καπνό και τα οινοπνευματώδη ποτά.
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα των προσλήψεων για το 2010.
- Περικοπή κατά 10% των πιστώσεων του Προϋπολογισμού ανά υπουργείο.
- Πάγωμα μισθών με διατήρηση της μισθολογικής ωρίμανσης.
- Αύξηση του φόρου στα καύσιμα.


Στο πεδίο ανάκτησης της αξιοπιστίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για σχέδιο δράσης με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες σε θέματα στατιστικών στοιχείων, θεσμικά και διακυβέρνησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, έως τις 15 Μαϊου θα πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτική την δημοσίευση εκθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, θα υποχρεώνει τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να δημοσιεύουν τους λογαριασμούς τους και θα ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου και ουσιαστικής προσωπικής ευθύνης στη Στατιστική Υπηρεσία και στο Γενικό Λογιστήριο.

KΑΤΕΡΙΝΑ ΦΛΩΡΟΥ / http://www.adesmeytos.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη