26 Φεβ 2010

ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΙΕΣ

Για μια ακόμη φορά το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καινοτομεί και ασχολείται με ζητήματα της διεθνοπολιτικής επικαιρότητας. Την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2009, το τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο « ΜΜΕ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ»

Σε μια γεμάτη αίθουσα από φοιτητές, δημοσιογράφους και κοινό η... Αν. Καθηγήτρια και Αν. Κοσμήτωρ της Σχολής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Bilgi, Asli Tunc, ανέλυσε το χώρο των ΜΜΕ και της Πολιτικής σήμερα στην Τουρκία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, Ηλία Κουσκουβέλη, του οποίου το επιστημονικό του ενδιαφέρον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι γνωστό και η σχετική του αρθρογραφία πυκνή και συνεχής.
Διακρίναμε επίσης στις πρώτες σειρές διαπρεπείς πανεπιστημιακούς, όπως τον πρόεδρο και Αν. Καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γ. Σπυρόπουλο, την Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Π. ΝάσκουΠερράκη, τον Αν. Καθηγητή Ιστορίας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Θεοδ. Καρβουναράκη, τον Επίκουρο Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του τμήματος, Γ. Βοσκόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Στατιστικής του τμήματος Κων/νο Ζαφειρόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας του τμήματος, Ι. Παπαδόπουλο, τη Λέκτορα Διεθνών Σχέσεων του τμήματος, Φωτ. Μπέλλου, τον Λέκτορα Πολιτικής Επιστήμης του τμήματος, Ι. Κωσταντινίδη, τον Λέκτορα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του τμήματος, Αθ. Κουλακιώτη, τον Λέκτορα Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ν. Ραπτόπουλο και πολλούς άλλους.
Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Αν. Γραμματέας της Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Α. Τζιτζικώστας.

Η Δρ. Tunc ανέλυσε την εξέλιξη των τουρκικών ΜΜΕ από το πραξικόπημα των στρατιωτικών στις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και σήμερα. Εστίασε την ανάλυση της στην προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Erdogan να ελέγξει τον χώρο της ενημέρωσης στη γείτονα χώρα μέσω της δημιουργίας μεγάλων εφημερίδων και τη ρήξη του με παραδοσιακούς θεσμούς του χώρου, όπως το συγκρότημα Dogan. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε επίσης η επισήμανση της αναφορικά με
τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελευθερία του τύπου στην Τουρκία σήμερα, αλλά και για το μπλοκάρισμα μεγάλων portal με διεθνή απήχηση, όπως για παράδειγμα το Google και το YouTube.

Προσκεκλημένη στην εκδήλωση ήταν και η γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος και Λέκτοράς του Πανεπιστημίου Bigli, κα. Αριάνα Φερεντίνου. Λόγω όμως κάποιων γραφειοκρατικών ζητημάτων δεν μπόρεσε να έχει φυσική παρουσία στην εκδήλωση, αλλά τα σύγχρονα μέσα τηλεδιάσκεψης που διαθέτει το Πανεπιστήμιο λειτούργησαν στην εντέλεια και η κα. Φερεντίνου έκανε τις σημαντικές της παρεμβάσεις από την Κωνσταντινούπολη μέσω δορυφόρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δική της παρέμβαση – ομιλία είχε η θεαματική μετάλλαξη στον τρόπο που οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες καλύπτουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Ενώ στο παρελθόν οι επιθέσεις απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη ήταν συχνές, σήμερα οι αναφορές είναι αν μη τι άλλο θετικές. Όπως η κα. Φερεντίνου επισήμανε, η μετάλλαξη αυτή συμβαίνει λόγω της θρησκευτικής ατζέντας που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενδεικτική της μεθοδολογίας του κόμματος των νέο-Ισλαμιστών.

Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας.
Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα και αναμένουμε κι άλλες από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Αναστάσιος Καζαντζίδης / taxalia.blogspot.com
tag:University of Macedonia
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη