24 Φεβ 2010

ΑΡΔΗΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ


ΤΕΥΧΟΣ 78 (Δεκέμβριος 2009 – Φεβρουάριος 2010)
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
Ο λαός έρμαιο ευρωκρατών, κερδοσκόπων και εθνομηδενιστών

Εντέλει, ο εθνομηδενισμός αποδεικνύεται όχι μόνον ένα εγχείρημα πνευματικής κατεδάφισης της ελληνικής ιστορίας και ταυτότητας, αλλά και ένα πολιτικό εγχείρημα πραγματικής κατεδάφισης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Σήμερα, η Ελλάδα έχει παραδοθεί στα χέρια των...
κηδεμόνων της Ε.Ε., με πρωτοστατούσα την Γερμανία, και των Αγγλοαμερικάνων κερδοσκόπων. Εντέλει, ο «εκσυγχρονισμός», η ενσωμάτωσή μας στην νέα, κοσμοπολίτικη πραγματικότητα των μεγάλων υπερεθνικών σχηματισμών απέβη μια ολοκληρωτική καταστροφή για τη χώρα μας. Και εντάσσονται βεβαίως στην ίδια τάση, το διανοητικό αίτημα για την εγκατάλειψη της ελληνικότητας και της ιστορίας μας, και το πολιτικό εγχείρημα της προσάρτησης της χώρας στο άρμα των Αμερικάνων, των Ευρωπαίων και των νεο-οθωμανών. Γι’ αυτό και οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν αυτές τις δύο τους εκδοχές, συνδέονται στενά μεταξύ τους: Σημίτης και Λιάκος, Μπακογιάννη και Γιαννάκου, Παπανδρέου και Δραγώνα. Γι’ αυτό και τα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά εγχειρήματα απ’ τη μία, και οι εθνομηδενιστικές απόπειρες από την άλλη, προέκυπταν πάντοτε συντονισμένα, αν δεν ταυτίζονταν πλήρως όπως συνέβη με το εγκληματικό Σχέδιο Ανάν: Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και χρηματιστήριο, άρθρο 16 και βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, τα μέτρα διάσωσης των ελίτ και το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια.
Σήμερα, που η κυβέρνηση διεξάγει έναν «διπλωματικό αγώνα» στο εξωτερικό για τον… 14ο μισθό των εργαζόμενων, το κουβάρι των ελληνικών αντιθέσεων ξεκαθαρίζεται εντελώς μπροστά στα μάτια μας. Στην χώρα μας δεν υφίσταται διάκριση μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Είναι όλα συνδεδεμένα, και εξαρτώνται από την εθνομηδενιστική και παρασιτική στρατηγική που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές άρχουσες τάξεις.
Αυτή τη στρατηγική είναι η μόνη που γνωρίζει ο «πρωθυπουργός από το εξωτερικόν», Γ. Παπανδρέου, και γι’ αυτό κυβερνάει την χώρα μέσα από τα ταξίδια του στο Λονδίνο, τις Βρυξέλες και την… Ινδία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κρίση με μια φυγή προς τα έξω, επιτείνοντας τις αιτίες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Γι’ αυτό και η Ελλάδα που πρεσβεύει, η Ελλάδα των αγράμματων πανεπιστημιακών του Κολωνακίου, των γιάπηδων της Κηφισιάς, και των γκόλντεν μπόυς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, είναι σήμερα η Ελλάδα της κατάρρευσης, του τέλματος και του αδιεξόδου.
***
Το 78ο τεύχος του περιοδικού Άρδην, προσπαθεί να καταγράψει τις δύο βασικές πτυχές αυτής της αυτοκτονικής στρατηγικής που μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής.
Γι’ αυτό και από τη μία, περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στις οικονομικές και τις κοινωνικές πτυχές της κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνονται κείμενα των: Γ. Καραμπελιά, Β. Βιλιάρδου, Α. Βερ, Γ. Ρακκά και Α. Ανδρουλιδάκη, καθώς επίσης και μια εκτεταμένη συνέντευξη του μεγάλου στοχαστή Τζ. Αρίγκι, σχετικά με τις διεθνείς πτυχές της κρίσης, της οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης των ΗΠΑ και της ανόδου της Ανατολικής Ασίας.
Ενώ από την άλλη, επιμένουμε για άλλη μια φορά στον εθνομηδενισμό, τόσο σε σχέση με το Κυπριακό, όσο και στην «Υπόθεση Δραγώνα», το ζήτημα που άνοιξε έπειτα από την τοποθέτηση της στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας. Έτσι δημοσιεύουμε την εκτεταμένη επιστολή του Μ. Θεοδωράκη προς την ίδια την Θ. Δραγώνα, μια απάντηση του Β. Φίλια στον δημοσιογράφο Δ. Γουσέτη, του Γ. Χατζόπουλου στον Ιό της Ελευθεροτυπίας αλλά και κείμενα των Ι. Τσιβάκου, Γ. Παπαδόπουλου, και Δ. Βασιλειάδη. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, δημοσιεύονται κείμενα των: Α. Ροδίτη, Σ. Μαστραππά, Σπ. Κουτρούλη και Γ. Σχίζα.
Το τεύχος περιλαμβάνει ακόμα κείμενα των: Μ. Στεφανίδη, για τον εικαστικό απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς· Κ. Σαμάντη για τον Καλλικράτη· Η. Γεωργαλή για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας· Ου. Μάλινσον για τα μάρμαρα του Παρθενώνα· Α. Μητσογιάννη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία· του συγγραφέα Δ. Δημητριάδη για τον μετάνθρωπο, ενώ κλείνουμε με τη γελοιογραφία του Νικόλα και παρουσιάσεις βιβλίων.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη