Σκοπιμότητες στο χώρο της «πράσινης ενέργειας» καταγγέλλουν επιχειρηματίες του κλάδου και πολιτικοί ενώ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κάνει λόγο για εχθρική στάση της υπουργού Περιβάλλοντος προς τα φωτοβολταϊκά.
Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι......
την ώρα που η υπουργός Περιβάλλοντος προτείνει μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας από Φ/Β κατά 20%, αυξάνει κατά 10% περίπου τις τιμές αγοράς ενέργειας από αιολικά, βάζοντας έτσι «ταφόπλακα» σε χιλιάδες επενδύσεις που βρίσκονται στα «σκαριά» ή έχουν κολλήσει στα γρανάζια του κράτους.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΔΕΣΜΗΕ καταχρηστικά και παράνομα παραμένουν μπλοκαρισμένα μεγάλα προγράμματα για να μην πάρουν τις σημερινές τιμές και να προχωρήσουν με τις νέες που είναι χαμηλότερες.
Η κόντρα μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου των φωτοβολταϊκών με την υπουργό Περιβάλλοντος οδηγείται στα άκρα, καθώς χθες το πρωί στάλθηκαν εξώδικα στο υπουργείο. Από την πλευρά τους, στελέχη επιχειρήσεων των Φ/Β μιλούν για «επιπολαιότητα του κράτους απέναντι στους επενδυτές» ενώ ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) καταγγέλλει πως η υπουργός έκανε δεκτές τις προτάσεις ομάδας που αποτελείται εξ ολοκλήρου από εκπροσώπους των αιολικών επενδύσεων, βάζοντας στην «άκρη» τα Φ/Β και αρνούμενη να τους δεχθεί ως μέλη της επιτροπής για τις ΑΠΕ.
Μάλιστα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε σχετική του δήλωση τόνισε: «Η αιφνιδιαστική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για μείωση της τιμής πώλησης της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Feed in Tariff) δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα την οποία εξυπηρετεί».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ακόμη ότι πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της όσον αφορά την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και να βάλει τέρμα στις προχειρότητες και τους πειραματισμούς στους οποίους επιδίδεται.
«Θηλιά» στους επενδυτές
Επίσης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Κώστας Δανιηλίδης, ξεκαθάρισε ότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλές μικρές φωτοβολταϊκές επιχειρήσεις. «Έχουμε επενδύσει εκατομμύρια, είμαστε ένα βήμα πριν από τον τραπεζικό δανεισμό, και οι τράπεζες αρνούνται να μας χορηγήσουν δάνειο με μείωση της επιδότησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στο εξωτερικό υπήρξε μείωση της τιμής όταν ωρίμασαν οι συνθήκες. «Στη Γερμανία μειώθηκε η τιμή αγοράς του ρεύματος όταν είχαν μπει στο σύστημα πάνω από 9 GW. Στη χώρα μας, η γραφειοκρατία έχει ως αποτέλεσμα να έχουν συνδεθεί στο σύστημα μέχρι σήμερα μόλις 50 MW» αναφέρει στην «Α» επιχειρηματίας του χώρου.
http://www.apogevmatini.gr/?p=65198