Όταν μια αποτυχία εντός συνόρων (π.χ. Καβάλα) τη διαδέχεται μια επιτυχία στην Ευρώπη (π.χ. Ρόμα) τα εύλογα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα της ομάδας και, κυρίως, με τη διαχείριση της κρίσης.
«Ελα μωρέ, τα μαλακισμένα φύλαγαν τα πόδια τους μην κουτσαθούν και χάσουν τη Ρόμα» η έναρξη της κουβέντας στο καφενείο ή η τοποθέτηση του ακροατή σε ραδιόφωνο, που συνάμα είναι προπονητής.
Όπως προπονητές ήταν όλοι όσοι πήγαν στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη, κάπου στους 60.000.
Γυρνώντας τον χρόνο καμιά 15αριά χρόνια πίσω, μια- διδακτική, νομίζω- ιστορία. Ανοιξη του ’96 και ο Παναθηναϊκός, με ανεπανάληπτη πορεία στην... Ευρώπη (Χάιντουκ, Ναντ, Ααλμποργκ, Πόρτο και Λέγκια) φθάνει ως τους «4» του Champions League, όπου θα παίξει με τον μεγάλο Αγιαξ.
Η, κατά τα άλλα, «πρασινοκρατούμενη» ΕΠΟ που διοργάνωνε ακόμη το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής αρνείται την αναβολή των αγώνων με Ιωνικό (7/4 στη Νίκαια) και ΑΕΚ (εξ αναβολής, 10/4 στο ΟΑΚΑ), τα ματς με τον Αγιαξ είναι 3 και 17 Απριλίου!
3 Απριλίου 1996 και το γκολ του Βαζέχα «παγώνει το Αμστερνταμ», όπως περιέγραφε τότε ο Σωτηρακόπουλος. Τι αποτέλεσμα έχει φέρει αμέσως πριν ο Παναθηναϊκός, αμέσως πριν τον θρίαμβο; 1-1 με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο, ισοφαρίζοντας με κεφαλιά του Μάρκου στο 88’!
Ερώτηση για κουίζ: πόσο ήρθε το Ιωνικός-Παναθηναϊκός, 7 Απριλίου στη Νίκαια, ήτοι δηλαδή μόλις τέσσερα 24ωρα μετά το «διπλό» στο Αμστερνταμ; Κι όμως 2-1 (!), ήταν 2-0 στο 10ο λεπτό με γκολ του Φρούσου, μείωσε ο ΓουΧου Γεωργιάδης στο 88’, ο ΠΑΟ ήταν για πολλά με λίγα εκείνο το απομεσήμερο.
Και επειδή με τα χρόνια εξασθενεί η μνήμη, ο Παναθηναϊκός τότε ΔΕΝ έκανε τους γνωστούς περιπάτους του πρώτου μισού της δεκαετίας. Είναι πίσω από την ΑΕΚ, την υποδέχεται τρεις ημέρες μετά το στραπάτσο της Νίκαιας και εν μέσω της μέθης από το Αμστερνταμ: 1-0 με γκολ-κεφαλιά του Μπορέλι στο 79’ και περνάει μπροστά.
Ετερο παράδειγμα αντίδρασης αποτελεσμάτων; 17 Απριλίου στο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός- Αγιαξ 0-3, οι Ολλανδοί απλώς δεν παίζονταν. Θλίψη, περηφάνια αλλά και κούραση στην Παιανία.
Ευρώπη τέλος, τι ακολουθεί; Ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με τη βαθμολογία να έχει πριν από τη σέντρα: ΠΑΟ 68, ΑΕΚ 67, Ολυμπιακός 61.
Για να καταλάβετε ή να θυμηθείτε πόσο σημαντικό ήταν εκείνο το ντέρμπι, στον Πειραιά ζούσαν μόνο για αυτό, στις εναπομείνασες πέντε αγωνιστικές ο Ολυμπιακός πήρε μόνο 4 βαθμούς, τόσο αδιάφορος ήταν μετά από αυτό!
Θέλετε κι άλλο; Μετά το ιστορικό 3-4 στο Καραϊσκάκη, με το γκολ του Σαμαρά, στα ντέρμπι πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός είχε ρεκόρ μόλις 2-5-4!
Τελικό σκορ, το 1996, μετά τον Αγιαξ; 1-0 με γκολ του Αποστολάκη, στις εναπομείνασες πέντε αγωνιστικές ο ΠΑΟ έκανε τέσσερις νίκες και μια ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο μαζεύοντας 12 βαθμούς έναντι 13 της ΑΕΚ, που όμως την ημέρα του ντέρμπι είχε φέρει 1-1 με τον… ΟΦΗ (με γκολ του… Κετσπάγια)!
Ο Νιόπλιας έλεγε, μετά τη Ρόμα, πως ο παίκτης δεν θέλει κίνητρο για να σκιστεί κόντρα σε ομάδα τέτοιου επιπέδου, σε ματς που βλέπει όλη η Ευρώπη και με 60.000 κόσμο στο γήπεδο. Ορθώς, όπως ορθώς χειρίζεται από τον πάγκο και το ματς με την Καβάλα και το ματς με τη Ρόμα κι ενώ είναι πίσω στο σκορ. Φόρτωσε φορ και στις δύο περιπτώσεις, με την Καβάλα όμως έβγαλε μπακ, με τη Ρόμα έβγαλε χαφ.
Η διαφορά έγκειται στην ψυχοσύνθεση (που έλεγε και ο Γιάννης Ιωαννίδης), ακόμη και του ίδιου του προπονητή.
Και επειδή αυτή ακριβώς η ψυχοσύνθεση δίνει τίτλους και γράφει ιστορία, αν όντως ο φετινός Παναθηναϊκός αξίζει τον τίτλο οφείλει να το δείξει στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και με Ολυμπιακό. Από τη Ρόμα ίσως αποκλειστεί διότι ο συντελεστής δυσκολίας ήταν και παραμένει τεράστιος, εντός συνόρων όμως οφείλει να δείξει την ίδια ψυχοσύνθεση.
Ακούγεται απλό. Είναι;
--
Koubanezos