22 Φεβ 2010
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο για το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ στη θεσσαλονίκη.
Από τον Δημήτρη .Θ.Καστώρη
Η περαιτέρω ενδυνάμωση της Συμμαχίας μέσα στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κάτω από το πρίσμα της Παγκοσμίας Ασφάλειας του 21ου αιώνα ήταν το βασικό συμπέρασμα το οποίο εξήχθη μέσα από το Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Ατλαντικών και Στρατηγικών μελετών- Strategy International (SI) και το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «Μία τόσο σημαντική
εκδήλωση όπως αυτό το Συνέδριο πραγματοποιείται από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση όπως είναι το Strategy International (SI) Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Ατλαντικών και Στρατηγικών Μελετών και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και έχει λάβει τη στήριξη των Γενικών Προξενείων των ΗΠΑ και της Γαλλίας καθώς και του IRIS ενώ τελεί κάτω από την αιγίδα του τομέα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ». Αναφερόμενος στον ρόλο του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καθώς και στο μέλλον αλλά και στο σκοπό της Συμμαχίας υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ έρχεται ουσιαστικά πολλές φορές να καλύψει το καινό της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, ενώ ουσιαστικά αποτελεί αυτή τη στιγμή μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση τους μοναδικούς φορείς διαχείρισης κρίσης στον κόσμο καθώς άλλες δομές ουσιαστικά πολλές φορές έχουν χάσει τη βαρύτητα τους στο διεθνές στερέωμα. Κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία είναι από τα πιο παλιά μέλη του ΝΑΤΟ με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσε από την ομιλία του υπουργού να απουσιάσει και η οικονομική κρίση καθώς όπως τόνισε η χώρας μας παρά το νοικοκύρεμα σε πολλούς τομείς έχει τεράστια δυσανάλογα έξοδα σε σχέση με τον πληθυσμό της. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως από τις εκλογές του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συνεισφέρει στο υπουργείο Οικονομικών περισσότερο από το 1,2% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και επαναξιολογείται το σύνολο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προμηθειών σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά είναι πάντα υποχρεωμένη να προτάσσει το εθνικό της συμφέρον και το πρόβλημα της εθνικής της ασφάλειας για αυτό, ζητήματα όπως η κατάσταση στην Κύπρο, στο Αιγαίο, στη Ν.Α. Μεσόγειο, η διασφάλιση του αναγκαίου επιπέδου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία κι έχει μεγάλη σημασία να γίνεται αντιληπτή η θέση μας.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμιζε πως είμαστε εξοπλισμένοι με στρατηγική ψυχραιμία στον τομέα του αναφερόμενος στο Αιγαίο καθώς και στο Κυπριακό ενώ δεν παρέλειψε να παρατηρήσει πως τόσο η Ε.Ε όσο και το ΝΑΤΟ θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη της Συμμαχίας. Αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ ο κ. Βενιζέλος κατέληξε πως μέσα από τη σύσκεψη της Λισαβώνας θα πρέπει να προκύψει μία σημαντική πορεία βάση της σχέσης αμοιβαιότητας και σεβασμού του ΝΑΤΟ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το ΝΑΤΟ.
Μετά τη λήξη της ομιλίας του υπουργού και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την πρόσφατη άτυπη συνάντηση των υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ήταν σημαντικό πως μέσα σε 4 μήνες συναντήθηκε για Τρίτη φορά με τον ομόλογο του στην Τουρκία. Επίσης στη σύσκεψη τους υπουργούς Άμυνας τους απασχόλησε το θέμα του κόστος.
Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Δρ. Μάριου Ευθυμιόπουλου Γενικού Διευθυντή του Strategy International. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που είχε ως θέμα τις Σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι « Η τελευταία σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και Kielh ανέπτυξε την ιδέα των περισσότερων επιστημόνων που να ασχολούνται με την ανάπτυξη ιδεών για τις πολιτικές του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη. Προτείνω επίσης στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ-Ρωσίας να αυξηθεί η υποστήριξη των ερευνητών και ακαδημαϊκών στην πρόταση και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το πώς θα εξελιχθεί καλύτερα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Προς το παρόν ειδικοί από τη Ρωσία και οι πανεπιστημιακοί μπορούν να επισκεφθούν και να κάνουν έρευνα στο ΝΑΤΟ-Κολέγιο Άμυνας στη Ρώμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις NRC, ακόμη όμως πανεπιστημιακοί δεν μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, δεδομένου ότι δεν μπορεί παρά μόνο να προτείνουν θέματα προς εξέταση. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει μια εξαιρετικά σημαντική μέλλον από το οποίο πιστεύω ότι οι δύο πλευρές να μάθουν και να μπορούν να συνεχίσουν να γνωριστούν μεταξύ τους.» Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου του Strategy International Ιωσήφ Δεμερτζή σχετικά με τις προκλήσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και κυρίως στον τομέα του κυβερνοχώρου. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο κ. Δεμερτζής τόνισε πως «Για το ΝΑΤΟ, το θέμα της άμυνας στον κυβερνοχώρο ως γενική υπόθεση ασφαλείας είναι ένα σοβαρό ζήτημα υψίστης σημασίας. Οι εταίροι στο NATO και τα μέλη της συμμαχίας μπορεί να ζητήσουν να γίνει ένας φορέας παροχής ασφάλειας στο Διαδίκτυο, στην καταπολέμηση της εχθρικής προπαγάνδας και τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας και δράσεων πρόληψης από επικείμενες απειλές.
Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επιδιώκει τη διαλειτουργικότητα σε όλα τα επίπεδα εργασίας των 28 κρατών-μελών κατά την διαμόρφωση του κυβερνοχώρου αμυντική συνιστώσα της στρατηγικής της Νέας Αντίληψης.
Βαρύνουσας σημασίας ήταν και η ομιλία του Alan Henrikson με θέμα «Ένας Παγκόσμιος Ρόλος για το ΝΑΤΟ» . Όπως επεσήμανε ο κ. Alan Henrikson Διευθυντής Διπλωματικών Σπουδών στο Fletcher School του Πανεπιστήμιου του Tufts : «Ο νέος χάρτης του κόσμου σήμερα, δεν είναι, τελικά, γεωστρατηγικής με την παραδοσιακή έννοια του όρου-ένα παιχνίδι στο οποίο οι μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται, και ίσως ακόμη και συγκρούονται , στις αντίστοιχες, διαδοχικές προσφορές τους για την «παγκόσμια δύναμη." Το παγκόσμιο πλαίσιο σήμερα, σε αντίθεση με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο, αφορά τον πλανήτη Γη-η ίδια η γη, θάλασσα και ουρανός-και τις βαθιές συστημικές αλλαγές, τεχνητές αλλά και από φυσικά φαινόμενα , που συμβαίνουν μέσα σε αυτήν και σ 'αυτήν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, σε όλες τις ηπείρους και σε όλους τους ωκεανούς.
Αυτό που καλούμε "η διεθνής κοινότητα" εξαρτάται από τη χερσαία βάση της Γης. Μια δορυφορική εικόνα (με τίτλο "earthlights") του όλου του κόσμου δείχνει τη λεπτότητα της κατέχουν ανθρωπότητας έντονα. Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, μόλις και μετά βίας μπορεί να φανεί ως ένα από τα "λαμπρότερα" τμήματα της στην παγκόσμια σφαίρα.
Μπορεί να είναι μέρος του ρόλου του ΝΑΤΟ-πράγματι, μια "παγκόσμια" ένα-για να διατηρήσετε τα φώτα αναμμένα, και ακόμη και να προστατεύσει και να διαδώσει το φως».
πηγή:http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1266779734.php