Για «κρίσιμο σταυροδρόμι» στις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων, έκανε λόγο ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επισκέπτεται, αυτή την εβδομάδα, τις δυο πρωτεύουσες.
Ο κ. Νίμιτς ο οποίος βρίσκεται από χθες στα Σκόπια, αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα.
Ωστόσο, δεν αναμένεται κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα από την επίσκεψη Νίμιτς, την οποία άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας χαρακτήρισε, αργά προχθές το βράδυ, ως «συνάντηση γνωριμίας».
Ειδικότερα, μιλώντας στη ΝΕΤ λίγο πριν αρχίσει την περιοδεία του στην περιοχή, ο κ. Νίμιτς - ο οποίος βρίσκεται από χθες στα Σκόπια και αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα- δήλωσε ότι «είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεθνής διάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική».
«Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργικότητα και θα προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτήν την επίσκεψη...», επεσήμανε.
Ο κ. Νίμιτς είπε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα της ονομασίας στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της ατζέντας.
«Από την αρχή έδωσε σημασία στο θέμα και μου έδωσε να καταλάβω ότι το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα», συμπλήρωσε. «Επίσης, ο πρωθυπουργός έχει προσωπική επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων με τις πρωτοβουλίες του για διμερείς συναντήσεις».
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά κάλεσε τον κ. Νίμιτς να επισκεφθεί την περιοχή, επειδή επιθυμεί τη λύση του προβλήματος.
Υπογράμμισε, όμως, ότι πρόκειται για την «πρώτη επίσημη επαφή» του μεσολαβητή με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αποτελεί, είπε, «μια πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας», η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση «να μεταφέρει στον κ. Νίμιτς από πρώτο χέρι τις απόψεις της».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούνιο, που θα γίνει η σύνοδος κορυφής της ισπανικής προεδρίας, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «η απάντηση είναι αυτονόητη: χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας, δεν τίθεται θέμα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1781746
http://www.naftemporiki.gr/