■Αμέσως μετά τα μέτρα-σοκ για να ικανοποιηθούν οι τοκογλύφοι.
■Άρον άρον στη Βουλή το νομοσχέδιο παρά τις αντιδράσεις.
■Τι υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος.
- Η κυβέρνηση έφερε χθες στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αλλοδαπών, πυροδοτώντας μία ακόμη εστία κοινωνικής και πολιτικής έντασης.
- Προωθείται η άμεση απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μεγάλο αριθμό νομίμων μεταναστών και μεταναστών δεύτερης γενιάς.
- ΝΔ: Οι ρυθμίσεις αποτελούν το χαλαρότερο κατώφλι για την ΕΕ. Σοβαρότερες και αυστηρότερες προϋποθέσεις ζήτησε η Ρηγίλλης.
Παρά τις εντονότατες αντιδράσεις κομμάτων, πολιτών αλλά και ιεραρχών, η κυβέρνηση έφερε χθες στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αλλοδαπών, πυροδοτώντας μία ακόμη εστία κοινωνικής και πολιτικής έντασης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αλλάζοντας κάποια σημεία του αρχικού σχεδίου αλλά όχι τη βασική φιλοσοφία του, προωθεί την άμεση απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μεγάλο αριθμό νομίμων μεταναστών και μεταναστών δεύτερης γενιάς, ενώ άγνωστο παραμένει σε πόσους θα αποδοθεί η ιθαγένεια τα επόμενα 5-10 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης ότι ο μόνος αριθμός που έδωσε στη δημοσιότητα είναι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους... εκλογικούς καταλόγους για τις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης: 266.250 άτομα! Αγνοώντας τις επίμονες ενστάσεις της αντιπολίτευσης που μετʼ επιτάσεως ζήτησε αποσύνδεση του νομοσχεδίου από τις εκλογές, η κυβέρνηση πέραν του δικαιώματος της ψήφου προβλέπει και το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” για μετανάστες μέχρι του αξιώματος του δημοτικού συμβούλου. Μια πρόβλεψη αμφίβολης συνταγματικότητας, καθώς περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, η οποία αν προσβληθεί από κάποιον ενδιαφερόμενο -στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη- πιθανόν θα εκπέσει…
Ο Γ. Ραγκούσης είπε ότι το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους μετανάστες εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005. Οι βασικές διατάξεις του προβλέπουν:
1) Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς που και οι δύο διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.
2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν κι αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλει αίτηση για ιθαγένεια θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της πολιτείας.
Ο μετανάστης πρέπει να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Θα χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές ελλήνων πολιτών -κατοίκων του δήμου που διαμένει-, θα περνά και ειδικά τεστ -γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας- από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα κτλ.
Το απορρίπτει η ΝΔ
Από την πλευρά της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, που συνόδευε χθες τον Αντώνη Σαμαρά στην ενημέρωση από τον Γ. Ραγκούση, απέρριψε και τη νέα διορθωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου:
“Επισημάναμε στον κ. Ραγκούση τις δικές μας θέσεις, με σαφήνεια και με τεκμηριωμένο τρόπο. Αυτό που ήρθε ως προσχέδιο νόμου, για ανοιχτή διαβούλευση, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης και δεν μπορεί να προχωρήσει και να γίνει έτσι αποδεκτό”. Κάθετα αντίθετος και ο ΛΑΟΣ, που όπως ανακοίνωσε θα συνεχίσει τη συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για “υποχώρηση στις πιέσεις Δεξιάς και Ακροδεξιάς” και τόνισε ότι “τα αυτονόητα δικαιώματα των μεταναστών θυσιάζονται στο τρικομματικό παιχνίδι της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ για την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας που ισοπεδώνουν την κοινωνία”.
Έντονη αντίδραση της εκκλησίας
Με το θέμα ασχολήθηκε και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται καταρχήν ότι “η θέσπιση και η κατά καιρούς τροποποίηση του Νόμου που αφορά την Ιθαγένεια δεν προέβλεπε, ούτε και τώρα προβλέπει, την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου”.
Τονίζεται ότι η στάση της εκκλησίας απέναντι στους μετανάστες είναι στάση αγάπης και στήριξης: “Συγχρόνως, οι κατά τόπους Μητροπολίτες και Ιερείς, μετά ζήλου και αγάπης αντιμετωπίζουν το θέμα των μεταναστών, και ανταποκρίνονται στις υλικές ανάγκες τους, ακόμη και των αλλοδόξων, διότι εφαρμόζουν τον λόγον του Κυρίου: ʽεπείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς μεʼ (Ματθ. κε/ 35)”.
Αλλά όπως επισημαίνεται: “Ο Νόμος περί Ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γιʼ αυτό η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια. Συγχρόνως όμως πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού”.
Και το ανακοινωθέν καταλήγει με μια σαφή και έντονη επισήμανση για το δικαίωμα και την υποχρέωση της εκκλησίας να εκφράζει τη γνώμη της στο θέμα: “Οι κατά τόπους Μητροπολίτες, καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γιʼ αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων”.
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=50806