5 Φεβ 2010

Το ΣτΕ λέει “όχι” στον Καστανίδη για... επιλογή της Δικαιοσύνης από τη Βουλή.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε σήμερα αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του Χάρη Καστανίδη που προβλέπει την επιλογή της Δικαιοσύνης από τη Βουλή, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης που πέρασε αμέσως στην επίθεση κατηγορώντας τους δικαστικούς λειτουργούς του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ότι “αφίστανται της ιστορικής του παράδοσης και παραμένουν μακριά από το λαϊκό αίσθημα”.

Το προειδοποιητικό μήνυμα του ΣτΕ μπορεί να αποβεί καταλυτικό για τον υπουργό εάν τη Δευτέρα ο Άρειος Πάγος υιοθετήσει το σκεπτικό του. Στη γνωμοδότησή του το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το ν/σ ως προς την έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα naftemporiki.gr, με πλειοψηφία (31 υπέρ έναντι 10 κατά) η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού, καθώς όπως επεσήμανε, ο νέος τρόπος επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετος στο άρθρο 90, παράγραφοι 5 και 6 του Συντάγματος, δεδομένου ότι το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων μόνον στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο. Mε τη νέα ρύθμιση όμως -επισημαίνεται- στην υπηρεσιακή αξιολόγηση των δικαστών επιχειρείται η παρείσφρηση μιας άλλης εξουσίας, αυτής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ανεξαρτήτως εάν η γνώμη της δεν δεσμεύει θεωρητικά το υπουργικό συμβούλιο. Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για το ζήτημα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινόμενων δικαστών από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής.

Αναμένεται πλέον με εξαιρετικό ενδιαφέρον τι θα πει τη Δευτέρα ο Άρειος Πάγος…

Πηγή: www.naftemporiki.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη