22 Μαρ 2010

Μην αρρωστήσετε σήμερα 11 πμ με 3 μμ !

Γενικεύονται οι επισχέσεις εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στα δημόσια "νοσοκομεία" για την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών, ενώ σήμερα γίνεται πανελλαδική στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας για τις άγριες περικοπές στα...

προγράμματα των εφημεριών που εγκυμονούν κινδύνους για τα επείγοντα περιστατικά.

Την απόφαση για τη στάση εργασίας (11πμ-3μμ) και τη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι πήρε το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στις 17.3.2010, μετά τη συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την προηγούμενη μέρα. Επίσης την περασμένη Παρασκευή (19.3.2010) το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Ιατρικής Αθηνών ανακοίνωσε τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ, που είναι εγκατεστημένα σε νοσοκομεία και παρέχουν κλινικό έργο, στις εκδηλώσεις επίσχεσης εργασίας μαζί με τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ χαρακτήρισε ως εμπαιγμό τις απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση καθώς δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά με τα κονδύλια των εφημεριών. Δηλαδή τα κονδύλια παραμένουν 395 εκατ. ευρώ, όσα είχαν εγγραφεί αρχικά στον προϋπολογισμό και είναι μειωμένα κατά 74 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Ωστόσο όμως η πλειοψηφία (Μέτωπο - στηρίζεται απ' την «Αγωνιστική Ενότητα» του ΣΥΝ, ΠΑΣΚ και ΔΗΚΝΙ) του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ άφησε στον αέρα την απόφαση για πανελλαδική απεργία μαζί με άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 29.3.2010 που έκανε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους γιατρούς να πάρουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, τονίζοντας: «Η μόνη πραγματική λύση σε σχέση με τις εφημερίες προς όφελος και των υγειονομικών, αλλά και του λαού είναι να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα». Επίσης, καλεί σε πάλη, μεταξύ άλλων, για:

-Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τώρα.
-Μισθό 1.700 ευρώ καθαρά για τον ειδικευόμενο έτσι ώστε να μην είναι η εφημερία συμπλήρωμα ενός πενιχρού μισθού.
-Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων και των γιατρών που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο. Μία εφημερία τη βδομάδα. Οχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
-Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές». Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες.
-Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με έμφαση στην πρόληψη και στην ΠΦΥ με πυρήνα το Δημόσιο Δωρεάν Κέντρο Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, που αναπτύσσεται σε κάθε πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι θα ανακουφιστούν και τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.
-Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια.
-Ν' αυξηθούν οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των γιατρών.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη