Θέμα ολίγων ημερών ενδέχεται να είναι η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συμφωνήσουν- ή έστω θα συζητήσουν- στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου τη λύση για το πρόβλημα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.
Αιτία είναι η πεισματική άρνηση της Γερμανίας, η οποία- σύμφωνα με πηγές της καγκελαρίας- είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε παροχή δανείων προς την Ελλάδα από χώρες της ευρωζώνης μόνο εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει χρεοκοπία (ή στάση πληρωμών).
Το επιχείρημα του Βερολίνου είναι ότι βάσει του Γερμανικού Συντάγματος δεν μπορεί να συναινέσει σε εγγυήσεις για δανειοδότηση της Ελλάδας, ενώ για να παράσχει δάνεια θα πρέπει η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να πάρει την έγκριση του Κοινοβουλίου. Δεδομένου του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, η συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα επιτευχθεί εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται «στο και 1΄», όπως λεγόταν χαρακτηριστικά, της χρεοκοπίας. Διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί με τη διάσωση των γερμανικών τραπεζών που υπέστησαν τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης- για παράδειγμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηypo δήλωσε πρόθεση πτώχευσης πριν παρέμβει, με την έγκριση της Βουλής, η γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επιμένει πως η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χρεοκοπήσει και αυτό που ζητά είναι να δανείζεται με επιτόκια ανάλογα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ή εν πάση περιπτώσει τέτοια που να αντέχει η χώρα. Όπως και να έχει, όμως, ακόμη και αν ενεργοποιούνταν το ευρωπαϊκό σχέδιο - δηλαδή, στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνούσε η Άνγκελα Μέρκελ- ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως και αυτό δεν θα προέβλεπε επιτόκιο «στον μέσο όρο που δανείζονται οι χώρες της ευρωζώνης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι υψηλότερο.
Μέσα στο Πάσχα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα αναμένει την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στις 25- 26 Μαρτίου και εφόσον επιβεβαιωθεί πως η Γερμανία εξακολουθεί να μπλοκάρει- άμεσα ή έμμεσα- την ευρωπαϊκή συνδρομή, ενδέχεται να ενεργοποιήσει την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Πηγές που γνωρίζουν τη λειτουργία των αγορών υποστηρίζουν ότι το τετραήμερο της αργίας του Πάσχασυμπίπτουν φέτος των ορθοδόξων και των καθολικών- είναι ιδανικό για μια τέτοια συμφωνία καθώς θα είναι κλειστές οι αγορές και θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ο πανικός και οι κλυδωνισμοί.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
Η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε δάνειο από χώρες της ευρωζώνης μόνο εφόσον η κυβέρνηση δηλώσει χρεοκοπία
Για 40 και όχι 25 δισ. ευρώ επείγεται η Αθήνα
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ επέμεναν και χθες το βράδυ πως τίποτε δεν έχει τελειώσει, ούτε για το ευρωπαϊκό σχέδιο ούτε για το ΔΝΤ, αλλά απέκλειαν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επιβεβαίωναν, ωστόσο, αυτό που υποστήριζαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και οι αναλυτές των αγορών και οι κοινοτικές πηγές- ότι, δηλαδή, το σημερινό επίπεδο των spreads, των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, που είναι άνω των 300 μονάδων βάσης, δεν είναι βιώσιμο. Ακόμη, δηλαδή, κι αν η Ελλάδα βρει στις αγορές να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται τους επόμενους δύο μήνες, τα επιτόκια που θα καταβάλει είναι τέτοια που θα καταστήσουν ανεφάρμοστη τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το τέλος του 2012. Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί έως τις 23 Απριλίου περίπου 23- 25 δισ. ευρώ (για εξόφληση και κάλυψη τρεχόντων εξόδων, λόγω υστέρησης εσόδων) και τον Μάιο 15 δισ. ακόμη.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα επείγεται για 40 δισ. και όχι 25 όπως ήταν η αρχική εντύπωση- κι επείγεται για λογικά επιτόκια, απ΄ όποιον μπορεί να της εξασφαλίσει.
Πηγή:http://www.tanea.gr/