11 Μαρ 2010

Λαϊκός ξεσηκωμός και στα Χανιά

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ:
“Όχι” στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα από εκατοντάδες απεργούς…

Ξεσηκωμός σήμερα και στα Χανιά, όπου εκατοντάδες απεργοί, εργαζόμενοι, μισθοσυντήρητοι, συνταξιούχοι διαδήλωσαν την...

αγανάκτησή τους για τα αντιλαϊκά - αντιεργατικά μέτρα - όπως καταγγέλθηκε - που πήρε η κυβέρνηση με εντολή των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα που μειώνουν δραματικά το εισόδημα των χαμηλόμισθων και προοιωνίζονται - κατά που επισημάνθηκε - την αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι συγκεντρώσεις

Σε δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις - γεγονός όχι ευχάριστο - οι διαδηλωτές με τους εκπροσώπους τους, διαβεβαίωσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση των σκληρών μέτρων.
Στις 10 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές και οπαδοί του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων διαμαρτυρόμενοι για την αδικία που πλήττει τις λαϊκές τάξεις με τα μέτρα ανάγκης που παίρνει η κυβέρνηση, ενώ για τα «Χ.Ν.» ο κ. Φώτης Ρηγανάκος με τον κ. Μανώλη Νταγκουνάκη, μέλη της Γραμματείας Χανίων του ΠΑΜΕ δήλωσαν τα εξής:
Φώτης Ρηγανάκος: “Μία γροθιά οι επαγγελματοβιοτέχνες θέτουν επόμενο στόχο τους να διεκδικήσουν τον ιδρώτα τους και την αξιοπρέπειά τους κόντρα στα κελεύσματα των τρομοκρατών και της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εργοδοτών, θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό την εργατική τάξη, θέλουν να πλουτίσουν μέσα από την κρίση που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε όλοι στους δρόμους και να απαιτήσουμε όχι μόνο να μην πάρουν και τα τελευταία δικαιώματα, αλλά να διεκδικήσουμε…”

Μανώλης Νταγκουνάκης: “Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση είναι συνέχεια των μεγάλων
απεργιών που γινήκανε στα Χανιά στις 24 του Φλεβάρη, συνεχίζουμε και σήμερα και απ’ ό,τι φαίνεται έπεται και συνέχεια και η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ έχει βάλει ως σύνθημα να πετύχει δύο στόχους και προς το παρόν φαίνεται ότι πετυχαίνουν οπότε με την δυναμική απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων να απαντήσουμε στα ψέματα που εκστόμισε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ότι οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός συναινούν στα βάρβαρα μέτρα που πήρανε και ο δεύτερος στόχος ο οποίος πιστεύουμε να επιτευχθεί είναι να πάρει πίσω τα μέτρα αυτά…”
Μία ώρα αργότερα μια άλλη πολυσυλλεκτική από όλους τους χώρους συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Χανίων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι, οφείλουμε να πούμε, περιφρουρούσαν την κινητοποίησή τους για να μην συμβούν προφανώς δυσάρεστα γεγονότα. Ήταν μια συγκέντρωση που τη χαρακτήριζε η ενότητα, με διαδηλωτές όλων των τάξεων και των πολιτικών χώρων, γεγονός που σηματοδοτεί, αν βέβαια χρειαστεί μελλοντικά, να δημιουργηθεί ακόμα μια πιο μεγάλη διαμαρτυρία για να παρθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν δραματικά τα οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων κλπ. “Το Εργατικό Κέντρο Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού στέκονται κάθετα αντίθετοι σε τέτοιου είδους πολιτικές που χρεώνουν τα βάρη στους «συνήθεις ύποπτους» μισθωτούς και συνταξιούχους”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που διένειμε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων. Εξάλλου στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μανούσος Λιονάκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τ’ άδικα και σκληρά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που συρρικνώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Οι εργαζόμενοι όλοι της Ελλάδας σήμερα απεργούν όπως και οι εργαζόμενοι των Χανίων. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτά τα σκληρά αντιεργατικά μέτρα, τα οποία είναι πέρα για πέρα άδικα και πλήττουν περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, περισσότερο από ποτέ άλλοτε την κάθε οικογένεια. Να παρθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν δραματικά τα οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων κλπ. Να αποκρουστούν οι πολιτικές απ’ όπου και αν εκπορεύονται που βασιζόμενοι στα σοβαρά δημοσιονομικά, οικονομικά προβλήματα της χώρας παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων και ολόκληρων χωρών εκβιαστικά και κερδοσκοπικά παιχνίδια. Να αποκρούσουμε οποιαδήποτε σκέψη για περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων…”
Δημήτρης Λειψάκης, πρώην αντιδήμαρχος Χανίων: “Η φτώχια δεν έχει χρώμα πάνω απ’ όλα, μπλε, κόκκινο, πράσινο κλπ. Ενωμένοι θ’ αγωνιστούμε όλοι για να πετύχουμε την άρση αυτών των άδικων μέτρων σε βάρος των φτωχών και μη προνομιούχων Ελλήνων”.
Νεκτάριος Πετράκης, πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών νομού Xανίων: “Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα πριν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο…”
Ιωάννης Ντερμανάκης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Χανίων: “Με θλίψη και σήμερα διαπιστώνει όλος ο ελληνικός λαός την αθλιότητα μιας πολιτικής, ακραία καπιταλιστικής που βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση αγωνίζεται με τον Γιώργο Παπανδρέου σ’ ένα αγώνα που αποτελεί άθλο, να διορθώσει και ν’ ανορθώσει αυτή την σκληρή πράγματι κατάσταση που κληρονόμησε…”
Καταπέλτης στην ομιλία του και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Σχετάκης πού επεσήμανε, τα εξής: “Αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης θα μας στρέψουν όλους εναντίον όλων. Η φτώχια εξαπλώνεται και αφού εξαπλώνεται η φτώχια, αποδημείται η κοινωνία, αποδημείται ο κοινωνικός ιστός με δυσάρεστα επακόλουθα που πάνε πακέτο μαζί με τη φτώχια, μαζί με την εξαθλίωση, μαζί με τα λίτρα της κυβέρνησης. Αυτά τα μέτρα θα αγγίξουν τις επόμενες μέρες και τον ιδιωτικό τομέα…”
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέφρασαν δημόσια τις αντιθέσεις τους, χαρακτηρίζοντας, ιδιαίτερα εχθρικά τα μέτρα για το εθνικό νοικοκύρεμα που θέλει να κάνει η κυβέρνηση του Γιώργο Α. Παπανδρέου, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας μετά από τις 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, και πολλοί άλλοι από τους συγκεντρωθέντες.
http://www.yianniskakanos.gr/

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη