Εφημ. Το Βήμα, 25/03/10
Τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ.
Ο Αχμ.Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΠΓΔΜ «από την πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας της και υποστηρίζει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς με το συνταγματικό της όνομα».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία επιθυμεί όλες οι χώρες των Βαλκανιών να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία μεταξύ τους και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Ο Αχμ.Νταβούτογλου επισκέφθηκε την πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου επισκέφθηκε τον τόπο στον οποίο πέρασε ένα μέρος των μαθητικών του χρόνων ο Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και την Οχρίδα, όπου εγκαινίασε επίτιμο Προξενείο της Τουρκίας.
Την Παρασκευή θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στις συναντήσεις του κ. Νταβούτογλου με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ θα συζητηθούν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, η ενταξιακή πορεία των δύο χωρών στην ΕΕ, καθώς και περιφερειακά ζητήματα.
______________________________________________
Εφημ. Μακεδονία, 24/03/10
Σκοπιανό και... φορολογικό
Η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να συμπέσει με την κινητικότητα στο Σκοπιανό, καθώς αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. Υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι θα ασκηθούν αμερικανικές και κοινοτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι για να αποδεχτεί το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” προκειμένου να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για θετική έκβαση της προσπάθειας, δεδομένης της δυσκολίας συνεννόησης με την εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων. Στο εσωτερικό του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει έντονος αναβρασμός λόγω της κατάργησης της φοροαπαλλαγής του επιδόματος αλλοδαπής, το οποίο στο εξής θα εντάσσεται στη φορολογητέα ύλη των τακτικών αποδοχών όσων υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση κατά ένα τρίτο των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στις διπλωματικές αρχές εκτός συνόρων, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα (08.00-12.00) όλοι οι κλάδοι εργαζομένων στο ΥΠΕΞ πραγματοποιούν στάση εργασίας και έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νεοκλασικό κτίριο της Β. Σοφίας 5.
Η σκοπιανή εκδοχή της λύσης
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik, το πιθανότερο πακέτο λύσης που θα προταθεί το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:
- Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia), για χρήση στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και φόρα.
- Σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για χρήση του νέου ονόματος στις διμερείς σχέσεις των χωρών με την ΠΓΔΜ.
- Το νέο σύνθετο όνομα θα αναγράφεται στα διαβατήρια στην αγγλική και τη γαλλική, καθώς και στο μητρώο του ΟΗΕ στο οποίο προσδιορίζεται η εθνικότητα (Nationality of Republic of North Macedonia).
Στα διαβατήρια θα αναγράφεται και το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.
- Η γλώσσα θα αναγράφεται στο μητρώο του ΟΗΕ ως “makedonski”, χωρίς μετάφραση στην αγγλική είτε σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα του οργανισμού. Στα διαβατήρια της ΠΓΔΜ προβλέπεται ότι θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας στην αγγλική και τη γαλλική αλλά και το συνταγματικό όνομα της χώρας, γραμμένο στο κυριλλικό αλφάβητο.
- Το συνταγματικό όνομα της χώρας θα μπορεί να χρησιμοποιείται εντός της ΠΓΔΜ και από τις χώρες που θα αποφασίσουν να αναφέρονται στην ΠΓΔΜ υπό το συνταγματικό της όνομα.
_________________________________________________
Εφημ. Το Βήμα, 23/03/10
Συνάντηση-γρίφος Παπανδρέου - Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες
Αποφασισμένη, παρά το βάρος της οικονομικής κρίσης, να προχωρήσει σε όλες τις πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο Σκοπιανό εμφανίζεται η κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Παπανδρέου συναντάται την Πέμπτη, 25 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρούεφσκι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνάντηση αποτελεί για πολλούς έκπληξη, τόσο για τον χρόνο που πραγματοποιείται όσο και για τον τόπο που θα λάβει χώρα, καθώς θα κυριαρχούν οι διαβουλεύσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας.
Η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Γκρούεφσκι είναι η τρίτη μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Συμπίπτει σε μια στιγμή κατά την οποία τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και, δευτερευόντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιθυμούσαν να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας.
Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται επίσης να αντιμετωπίζει θετικά την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πράγμα που φέρνει την αμερικανική πλευρά κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται να είναι αμετακίνητος στο θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».
Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές εκείνες που επισημαίνουν ότι «οι συνεχείς επαφές,χωρίς απτά αποτελέσματα,διευκολύνουν την αδιάλλακτη πλευρά να δείχνει ότι έχει εποικοδομητική διάθεση, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει».Επίσης σημειώνουν «η συγκυρία της συνάντησης δεν είναι η ευτυχέστερη διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνειρμούς περί άσκησης πιέσεων προς την Αθήνα σε μια στιγμή που εμφανίζεται αποδυναμωμένη». _______________________________________________________
Εφημ. Το Βήμα, 23/03/10
«Η Αθήνα ελπίζει σε κοινώς αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ»
Η Αθήνα αναζητά για το ζήτημα της ΠΓΔΜ «ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται» επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, δύο μέρες πριν τη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας σε συνέδριο της International Herald Tribune με θέμα «Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι», ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Αθήνα ελπίζει σε κοινώς αποδεκτή λύση με την ΠΓΔΜ και στο επακόλουθο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στέλνοντας μήνυμα προς την άλλη πλευρά, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας».
Δήλωσε ότι αναζητείται ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, «λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται».
«Η πρωτοβουλία μας για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ειλικρινής και η πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να αμφισβητείται» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, δήλωσε ότι οι διεκδικήσεις της Αγκυρας «έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο, ακόμη και την κοινή λογική».
Ανέφερε ως πρόσφατο παράδειγμα τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στις επιχειρήσεις της FRONTEX, ενέργειες που, όπως είπε, «μας ενοχλούν και δεν μένουν αναπάντητες».
Τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. «Ξαναπιάνουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε το 2004» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το θέμα της βίζας στην Τουρκία μεταξύ νησιών και μικρασιατικών παραλίων, την κατάργηση της οποίας ζητούν οι τοπικοί φορείς, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «έχει υπάρξει άκρως θετικό αποτέλεσμα, έχουν δοθεί εντολές σε όλα τα προξενεία να εφαρμοστούν όλοι οι κανόνες με την αναγκαία ευελιξία, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την προώθηση του τουρισμού μας».
http://www.macedoniaisgreek.info/