19 Μαρ 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: "Χωρίς σχέδιο διεξόδου τα φορολογικά μέτρα"

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Το ότι μια τόσο εκτεταμένη φορολογική ρύθμιση δε φιλοδοξεί να επηρεάσει τίποτε άλλο πέρα από τα έσοδα του κράτους, αποτελεί ομολογία απουσίας ενός συνολικού σχεδίου για..

έξοδο από την κρίση. Απορροφημένη από τις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι η κρίση δεν περιορίζεται στα δημόσια οικονομικά. Κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι κατ’ αρχή θετική, οφείλει όμως να μην αναπαράγει κοινωνικές αδικίες και να συνδέεται με απτούς στόχους αναδιανομής και προστασίας του περιβάλλοντος» δήλωσε σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη.

Το πλαίσιο των νέων φορολογικών μέτρων που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί. Για μια ακόμη φορά οι φορολογικές ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως πηγή δημόσιων εσόδων και όχι ως εργαλείο για ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση δραστηριοτήτων ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην κοινωνική συνοχή. Απουσιάζει επίσης ο στόχος της αναδιανομής, απαραίτητος για τη διόρθωση των ανισοτήτων που επιτείνει η κρίση.
Προσηλωμένη στα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους στόχους για μείωσή τους, η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί ότι η κρίση αφορά επίσης το περιβάλλον, τα συλλογικά αγαθά και την ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την πραγματική οικονομία. Χωρίς συνολικό σχέδιο για ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων των πλευρών της κρίσης κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε καταστάσεις που θα την ανατροφοδοτούν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα περιμένουν να ανακοινωθεί το σύνολο των ρυθμίσεων, καθώς η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι σε μεγάλο βαθμό θολή. Οι επιμέρους πρακτικές λεπτομέρειες θα κρίνουν άλλωστε και κατά πόσο θα πετύχει η φιλοδοξία για διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επισημαίνουμε όμως ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν επιτρέπεται να διαιωνίζει και να επιτείνει τις σημερινές αδικίες, ούτε να περιορίζεται σε λεπτές ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικών κλάδων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη