26 Μαρ 2010

Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι.. συμφωνία για.. συνομιλίες τον Απρίλιο.

Τον Απρίλιο ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοφσκι στις Βρυξέλλες.
«Οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους » δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Παρ' όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα », πρόσθεσε ο κ.Μιλόσοσκι και σημείωσε ότι οι συναντήσεις και οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.

Σε ερώτηση αν τα Σκόπια μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι οι αποφάσεις γι' αυτά τα θέματα λαμβάνονται από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι η ΠΓΔΜ θεωρεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του έχει εκπληρώσει και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει εντός του Απριλίου τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για νέο γύρο διαβουλεύσεων.

Επιπλέον, όπως δήλωσεε ο κ. Πεταλωτής» η συνάντηση, στην οποία αντάλλαξαν τις απόψεις τους για το θέμα του ονόματος της γείτονος χώρας, πραγματοποιήθηκε στο πνεύμα των συχνών συναντήσεων και εμπέδωσης εμπιστοσύνης».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη