4 Μαρ 2010

"Αμοιβές στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού με θέμα «Αμοιβές στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ», προς τον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα «Στον αέρα η κατάργηση της βίζας» και προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με θέμα «Ταλαιπωρία για τους Θεσσαλονικείς στα εκδοτήρια του ΟΣΕ» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Αμοιβές στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ :

Σε μια περίοδο, όπου η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το γενικότερο οικονομικό κλίμα, απαιτούν την άσκηση αυστηρής πολιτικής στον τομέα των οικονομικών στοιχείων, θα πρέπει να επανεξεταστεί το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των ΔΕΚΟ. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να απαιτεί από τον Ελληνικό λαό μεγάλες θυσίες και την ίδια ώρα μεγαλοστελέχη Οργανισμών, όπως της ΕΡΤ, να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς, επιδόματα, bonus και κάθε είδους προνόμια.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε διαφάνεια στους μισθούς στελεχών των δημοσίων οργανισμών και γνωστοποίηση των αμοιβών τους, μέσω της ανάρτησής τους στο διαδίκτυο. Παρόλο αυτά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής μια τέτοια ενέργεια, εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας και του εποπτεύοντος την ΕΡΤ, Υπουργείου. Οφείλει επομένως ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει στην περικοπή προκλητικών αμοιβών , που απολαμβάνουν ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, αλλά και να ενεργήσει ώστε οι αμοιβές τους να γνωστοποιηθούν και να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης το ύψος των απολαβών τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιες είναι οι αμοιβές του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και καθενός εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ;

2. Στον αέρα η κατάργηση της βίζας


Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην καταργηθεί τελικά η βίζα, για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Με πρόσχημα την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της χώρας τους μετά και την τελευταία απόπειρα στο αεροσκάφος της Αεροπορικής Εταιρείας Delta, Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν μετέωρο το θέμα της κατάργησης της θεώρησης των διαβατηρίων για όσους Έλληνες επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συγκεκριμένο αίτημα, βρισκόταν αρκετά χρόνια στην ατζέντα της ελληνοαμερικανικής διπλωματίας, με την υπογραφή πρωτοκόλλων και συμφωνιών.

Όμως, ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν φτάσει στο τελικό στάδιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να υπογραφεί επιτέλους η αντίστοιχη συμφωνία για την πολυπόθητη κατάργηση της βίζας, η σημερινή κυβέρνηση, θέλοντας να δώσει επικοινωνιακό και μάλλον «φαντασμαγορικό» χαρακτήρα στην όλη τελετή, καθυστέρησε τις υπογραφές όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα να προλάβει τις εξελίξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπλακεί η υπόθεση, να καθυστερεί η υπογραφή της κατάργησης της βίζας και έτσι το θέμα να παραμένει μετέωρο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιο ακριβώς σημείο της διαδικασίας βρισκόμαστε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αναφορικά με την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων (βίζας) για όσους Έλληνες επισκέπτονται τις ΗΠΑ;

3. Ταλαιπωρία για τους Θεσσαλονικείς στα εκδοτήρια του ΟΣΕ


Ουρές σχηματίζονται καθημερινά στα εκδοτήρια του ΟΣΕ στην Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στους πολίτες, που προσπαθούν να εκδώσουν εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το τρένο. Ο λόγος είναι, ότι το ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσεων είναι εκτός λειτουργίας περίπου δυο μήνες, με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να εξυπηρετείται μόνο στα εκδοτήρια του ΟΣΕ. Έτσι καθημερινά συνωστίζονται αρκετά άτομα, δημιουργώντας μεγάλες ουρές και ανάλογη καθυστέρηση.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι ο διαδικτυακός τόπος του ΟΣΕ, που θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση, είναι απλά διακοσμητικός, καθώς δεν γίνονται κρατήσεις μέσω αυτού, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Την δεδομένη στιγμή, με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κατολίσθησης των Τεμπών, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς έχει αυξηθεί τόσο το επιβατικό κοινό, όσο και τα δρομολόγια που έχουν προστεθεί στους διάφορους προορισμούς. Η μη στελέχωση του συγκεκριμένου τμήματος έκδοσης εισιτηρίων του ΟΣΕ ακόμη, από πλευράς διοίκησης, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, έτσι ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχε προκύψει με τις κρατήσεις εισητηρίων στον ΟΣΕ;

- Πως σχεδιάζει το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης του ΟΣΕ, για να σταματήσει να δυσλειτουργεί ο Οργανισμός;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη