18 Μαρ 2010

Στάθης Κωνσταντινίδης για την επιλογή των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Θα ήθελα να εκθέσω και εγώ μερικές σκέψεις, πάνω στο θέμα που συζητάμε σήμερα. Είναι ένα θέμα αναμφίβολα, που σημαδεύει σε μεγάλο βαθμό, την πορεία πλεύσης της δημόσιας διοίκησης.

Είναι γεγονός, ότι ανάμεσα στις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας μας, που στολίζουν πάντα το λογύδριο του οποιουδήποτε εκσυγχρονιστή, πρωτεύουσα θέση λαμβάνει η δημόσια διοίκηση.

Είναι τόσο εμποτισμένο το συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων με την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου, την αναξιοκρατία, τις επιλογές προϊσταμένων, την αδιαφάνεια, που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το καταδεικνύουν ανά πάσα στιγμή.

Είμαι σίγουρος, ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα, αποδέχονται, στα λόγια τουλάχιστον, ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η δημόσια διοίκηση, αγαπητοί συνάδελφοι, υφίσταται ανά τριετία, κατά μέσο όρο, και μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία.

Σε διάστημα 17 ετών περίπου, έγιναν έξι και με το σημερινό σχέδιο, 7 σχέδια νόμου, 7 νόμοι για τις μεταβολές του βαθμολογίου εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.

Πιστεύετε, κ. Υπουργέ, ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στη λειτουργία του Δημοσίου;

Στην αιτιολογική έκθεση, αναφέρετε κατά κόρον για να δικαιολογήσετε την αναγκαιότητα κατάθεσης του παρόντος νομοσχεδίου φαινόμενα πρόδηλης αναξιοκρατίας, πελατειακού κομματισμού, μεροληψίας που συνδέονται άμεσα με τις επιλογές που έγιναν τόσο με τον ν.3260/2004 όσο και με τον νέο Υπαλληλικό Κώδικα, ένα Κώδικα που αποτελεί, είτε σας αρέσει είτε όχι, σταθμό για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και που καθιέρωσε για πρώτη φορά οι επιλογές να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, που κατοχύρωσε την διαφάνεια, την ουσιαστική αξιολόγηση και έβαλε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται τα καλύτερα και ικανότερα στελέχη της διοίκησης.

Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, κανείς δεν μπορεί να το πάρει πίσω, ουδείς το αμφισβήτησε, ούτε εσείς κ. Υπουργέ.

Και το λέω αυτό γιατί μια απλή παραβολή των αντίστοιχων άρθρων του παρόντος νομοσχεδίου, πείθει ακράδαντα ότι πρόκειται για μια αντιγραφή του Κώδικα Παυλόπουλου, και αυτή είναι η αλήθεια. Ενός κώδικα που ολοκληρώθηκε με συναινετικές διαδικασίες και ύστερα από μια γόνιμη συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν παραγράφεται.

Για το λόγο αυτό, έχει μεγάλη σημασία, Κύριε Πρόεδρε, η συναίνεση. Η συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός μακρόπνοου θεσμικού πλαισίου για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων. Εσείς όμως, κύριε Υπουργέ, ποιο δρόμο ακολουθήσατε; Αντί για τη συναίνεση, φέρατε το νομοσχέδιο, ως κατεπείγον. Τι φοβηθήκατε άραγε; Τι επιδιώκετε;

Προσπαθείτε να μας πείσετε, ότι επιλέξατε την διαδικασία του κατεπείγοντος γιατί οι υπάρχουν προϊστάμενοι που κατεβάζουν μολύβια.

Να σας ρωτήσω, κ. Υπουργέ: δώσατε μολύβια στους προϊσταμένους για να δουλέψουν; Μάλλον όχι. Γιατί 6 μήνες τώρα, τους έχετε απαξιώσει όλους. Είδατε, έστω και μια φορά τους προϊσταμένους του δικού σας Υπουργείου; Όχι.

Τα περί υποκειμενικών κρίσεων αδιαφανών, πελατειακών και αναξιοκρατικών επιλογών είναι αστεία και ανάγονται σε άλλες εποχές, από την νοοτροπία των οποίων, κ. Υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποκολληθεί.

Να σας θυμίσω κ. Υπουργέ, εάν το ξεχάσατε τι επιλογές κάνατε στο παρελθόν σας, όχι κάπου αλλού, αλλά στο ίδιο το Υπουργείο σας (κατάθεση πρακτικού). Σας διαβάζω απόσπασμα πρακτικών με αρ. 17 της 3-7-2003 επιλογής προϊσταμένων σελ. 4 «… συμφώνησαν κατά πλειοψηφία… με το σκεπτικό ότι έχει ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή προϊσταμένου έχει συνεργαστεί άψογα με όλες τις μονάδες του Υπουργείου, κυρίως δε εξαιτίας … άκουσον άκουσον… του γεγονότος ότι για μεγάλο διάστημα ήταν τοποθετημένη στο Γραφείο Υφυπουργού και Γενικού Γραμματέα. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος τόνισε ότι λόγω της εμπειρίας της αυτής έχει αποκτήσει σφαιρική γνώση των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας…» και δεν επιλέγει κ. Υπουργέ απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Διοίκησης κάτοχος μεταπτυχιακού με τρεις ξένες γλώσσες που ήταν συνυποψήφια. Αυτό είναι το παρελθόν σας. Αυτές οι κρίσεις γίνονταν κ. Υπουργέ στο δικό σας Υπουργείο.

Δυστυχώς για τη χώρα μας, δυστυχώς για τη δημόσια διοίκηση, εξακολουθείτε να εφαρμόζετε και σήμερα μεθόδους της δεκαετίας του 80 και ακόμα δεν ξεκινήσατε να κυβερνάτε.

Για το λόγο του αληθές καταθέτω απόφαση πρόσφατη (Μάρτιος του 2010) της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης η οποία έκρινε ότι είναι υπεράνω νόμων και δικαστικών αποφάσεων και δεν προωθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για νέα νόμιμη κρίση στο αρμόδιο όργανο. Γιατί έτσι έκρινε. Έτσι θέλετε να κυβερνήσετε.

Το νομοσχέδιο συνάδελφοι, όπως προείπα, είναι σχεδόν αντίγραφο του Ν.3258/07. Η μόνη προσθήκη είναι η γραπτή εξέταση. Ακόμη και την συνέντευξη κρατήσατε που τόσο στο παρελθόν συκοφαντήσατε. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, τίθεται εύλογα το ερώτημα, γιατί διαφωνώ. Ανοίγετε μία κερκόπορτα, κ. Υπουργέ, με τις μεταβατικές διατάξεις, με τις οποίες πιστεύτε ότι μπορεί να πείσετε κάποιον μέσα σε αυτήν την αίθουσα, ότι πέντε συνταξιούχοι δικαστικοί, τους οποίους εσείς θα ορίσετε, θα διασφαλίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητα καλύτερα από το προηγούμενο συμβούλιο που απαρτίζονταν από έναν ανώτατο δικαστικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2 καθηγητές Πανεπιστημίων (νομικής και πολυτεχνείου), έναν γενικό δ/ντη του Υπουργείου σας και έναν από το Υπουργείο Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του Δικ. Συλλ Αθηνών και έναν εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ. Και οι πέντε συνταξιούχοι δικαστές θα είναι καλύτεροι και θα κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους.

Πιστεύετε πράγματι, ότι οι εκπρόσωποι που ορίζονται από τους φορείς τους και αποτελούν την πλειοψηφία του συμβουλίου θα είναι πειθήνια όργανα της εκάστοτε κυβέρνησης και όχι οι 5 δικαστές που εσείς θα ορίσετε χωρίς κανένα αντίλογο και μόνο με τη ιδιότητα του πρώην δικαστή;

Πέρα το ότι αποτελεί προσβολή μια τέτοια άποψη για όσους στο παρελθόν υπηρέτησαν στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Είναι επίσης προσβλητικό και για τους ίδιους τους φορείς που τους ορίζουν.

Αλήθεια πιστεύετε συνάδελφοι ότι ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ στο Ε.Υ.Σ. λειτουργούσε κατ’ εντολή της κυβέρνησης;

Και γιατί επιμένετε στην αλλαγή της σύνθεσης του οργάνου; Για να φέρετε το κράτος του ΠΑΣΟΚ και πάλι στη Διοίκηση;

Σας προσκαλώ, κ. Υπουργέ από το βήμα αυτό, εάν πράγματι ενδιαφέρεστε για την ανάταση της Δημόσιας Διοίκησης, να αφήσετε τις μεταβατικές διατάξεις και ενεργοποιήστε άμεσα τις πάγιες.

Ξεκολλήστε από το παρελθόν σας, από τον κακό σας εαυτό. Κάντε την υπέρβαση. Δεν είναι ώρα αυτή την χρονική περίοδο την κρίσιμη για την χώρα μας να βάζετε διαχωριστικές γραμμές. Δεν περισσεύει κανένας από την Διοίκηση σ’ αυτόν τον πόλεμο, που επικαλείσθε αυτάρεσκα, ότι βρισκόμαστε. Και θα μας βρείτε κοντά σας.

Συνάδελφοι το θέμα δεν είναι πως θα επιλέγουμε προϊσταμένους αλλά ποιους προϊσταμένους. Ποιο είναι τελικά το προφίλ του προϊσταμένου που χρειάζεται η Διοίκηση.

Πρέπει τελικά να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε να στελεχώσουν την Διοίκηση.

Νομίζω πως είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο υπουργός έχει το προνόμιο να παίρνει κάποιες αποφάσεις. Να σπάσει κατεστημένα κοινωνικά, κομματικά, συντεχνιακά, να κάνει υπερβάσεις. Διαφορετικά γίνεται ένας απλός διαχειριστής μιας λιμνάζουσας διαπλεκόμενης κατάστασης.

Λόγω της έλλειψης χρόνου σας καλώ και το επαναλαμβάνω, έστω και την ύστατη στιγμή, να προσπαθήσετε, τουλάχιστον να μην πάμε στις μεταβατικές διατάξεις, να έρθετε απευθείας στη λειτουργία του νόμου, εφόσον έχετε αποφασίσει να τον ψηφίσετε.

Εμείς βέβαια θα τον καταψηφίσουμε.

Σας ευχαριστώ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη