Αν και κατά την γνώμη μας, ήδη η ΕΕ θα έπρεπε να έχει βοηθήσει την χώρα μας.
Ισχυρή- χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις- πολιτική στήριξη στην Ελλάδα και την κυβέρνηση έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή του, χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου και μόνο λίγες ώρες πριν ο Ελληνας πρωθυπουργός περάσει τον Ατλαντικό για την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Η σαφήνεια των θέσεων της Γαλλίας συμβάλλει στο να τεθεί σε δεύτερη μοίρα το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να προσφύγει στο Δ.Ν.Τ, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η κυβέρνηση «επιζητεί ευρωπαϊκή λύση», αλλά και να σημειώνει ότι «μέχρι προχθές (σ.σ. στη συνάντηση με την κα Μέρκελ), αυτό ήταν μια θεωρητική συζήτηση» και να επιβεβαιώνει ότι με τον πρόεδρο Σαρκοζί συζήτησε για «πιο συγκεκριμένους τρόπους, αν υπάρξει ανάγκη για δανειοδότηση της χώρας μας».
Ο κ. Σαρκοζί, στην κοινή συνέντευξη του με τον κ. Παπανδρέου, εξήρε την αποφασιστικότητα και σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και τόνισε πως Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία θα λάβουν μία συντονισμένη δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της Ευρωζώνης απειλείται από την κερδοσκοπία και κατέστησε σαφές ότι η όποια βοήθεια-ενίσχυση θα έπρεπε να έρθει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης -γιατί αλλιώς ποια η σημασία του ενιαίου νομίσματος- και όχι μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Ο κ. Σαρκοζί τόνισε πως «η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα και ως εκ τούτου μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας», υπενθύμισε ότι στις 11 Φεβρουαρίου είχε ζητηθεί πρώτον από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το φιλόδοξο στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, «κι αυτό ακριβώς έπραξε, έπραξε αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη».
Και συμπλήρωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που αναμέναμε, τα κράτη της Ευρωζώνης οφείλουν να σταθούν δίπλα και να λάβουν τα δικά τους μέτρα. Η Γαλλία σε στενή σχέση με τους εταίρους της θα πράξει το απαραίτητο».
Ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε πως «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει την αξιοπιστία της με τις δικές της δυνάμεις», επισήμανε ότι «το ευρώ [EUR=X] είναι το κοινό μας νόμισμα και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης» και διακήρυξε πως «αυτό είναι μία πολιτική δέσμευση, ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική πραγματικότητα».
Ολόκληρη η είδηση:http://www.naftemporiki.gr/